Obiskali ste arhivsko verzijo spletišča Lipa Domžale. Za novejšo verzijo kliknite tukaj,
za arhiv novic iz let 2008 do 2010 tukaj, za arhiv pohodov pa tukaj in tukaj

Arhiv novic iz leta 2009:

 2010   2008

Na Rašici (30.12.2009)

(objavljeno  30.12.2009)

Na zadnjo letošnjo sredo nas je zjutraj pričakalo rahlo rosenje. Kljub temu smo se odločili. da gremo na Rašico in si še zadnjič letos "napolnimo baterije". Med potjo smo imeli srečo, saj kljub grozečim oblakom in slabi vremenski napovedi ni deževalo. Na Rašici smo se povzpeli še na razgledni stolp in si zaželeli za prihodnje leto še veliko zdravja in lepih pohodniških izletov.

 

Več fotografij je na :

 

http://picasaweb.google.si/mirjan42/152RASICA?feat=directlink

 

Dragi prijatelji - srečno 2010!

(objavljeno  23.12.2009)
Naj vam bodo planeti prijazni,
Vaši žepi nikoli prazni,
naj zdravje pri Vaši mizi sedi,
z veseljem in mirom prostor deli!
Veliko idej še imejte
in vsak dan veselo se smejte,
naj sreče dovolj bo za vse,
skrbi pa naj skrijejo se!

Lipa Domžale

Srečno 2010

(objavljeno  16.12.2009)
li

Deset let kolesarjenja v LIPI

(objavljeno  1.12.2009)

Leta 1999 je skupina pohodnikov Lipe pričela tudi s kolesarjenjem. Ker je bilo navdušenje za to novo obliko rekreacije odzivno, se je kmalu pokazala potreba po samostojni sekciji in ločenem terminu. Že naslednje leto se je zbrala skupina navdušencev, ki so vsak četrtek, skozi celo poletje kolesarili po okoliških krajih. Začetni kilometri so bili bolj blizu zbirališča, že kmalu pa se je vnema povečala in ture so se daljšale. Ko je bila prvič osvojena Kamniška Bistrica, je prepričanje v sposobnost večjih podvigov prevladala. Z leti smo se podajali tudi na ceste v daljni okolici ...

Vabimo v nove izobraževalne oblike

(objavljeno  3.11.2009)

V kratkem bomo pričeli z novimi vsebinami:

  • Tečaj ročni del

           - kleklanje, vezenje

           - kvačkanje, pletenje, šivanje

  • Tečaj kaligrafije
  • Zdrava kuhinja za seniorje
  • Umetnostna zgodovina
  • Šola in tečaji računalništva

Pričetek bo takoj, ko bo zbranih dovolj prijav zainteresiranih .

Prijavite se lahko v pisarni društva ob ponedeljkih in sredah

od 10. - 12. ure.

URNIK društvenih dejavnosti 2009/2010

(objavljeno  8.10.2009)
Objavljamo urnik društvenih dejavnosti v šolskem letu 2009/2010.
Če nas še ne poznate, si lahko ogledate, kje in kdaj delujemo, morda pa bo to tudi vzpodbuda, da se nam pridružite. Kliknite za podrobnosti.

PROGRAM IZOBRAŽEVANJ za študijsko leto 2009/2010

(objavljeno  7.09.2009)

Vsak krožek in izobraževalna aktivnost je delček celote, v kateri se učimo in odkrivamo svoje sposobnosti. Vsaka ura, vsako srečanje je možnost za zbližanje, za smeh in dobro voljo. V zrelih letih znamo ohranjati mladost v duši. Povezuje nas skrita energija vedoželjnost in ustvarjalnost.
(za podrobnosti kliknite spodnji več)

Ob zaključku šolskega leta dve zanimivi prireditvi:

(objavljeno  18.05.2009)

Odprtje in ogled
razstave slikarskih del in keramičnih izdelkov,

ki so jih članice in člani Lipe ustvarili v šolskem letu 2008/09,  bo
v sredo, 20. maja ob 19.30,
v Knjigarni in galeriji Beseda
(Kajuhova 5 v Domžalah)

---------

Predstavitev literarnega zbornika

Društva Lipa in univerz za tretje življensko obdobje Slovenije

Šipek Vrtnica jeseni

bo v četrtek, 21. maja 2009 ob 10.uri,
v Jamarskem domu na Gorjuši pri Dobu

Prodajna razstava Lipinih Unicefovih punčk v Kamniku

(objavljeno  8.05.2009)
Prostovoljke našega društva, ki izdelujejo punčke iz cunj Špelce, so odlično organizirale še eno prodajno razstavo Unicefovega programa "Posvoji punčko - reši otroka". Danes so v Galeriji Glavni trg v Kamniku številnemu občinstvu, med katerim so bili tudi znani pevec in ambasador Unicefa, Lado Leskovar, kamniški podžupan Brane Golubovič in domžalska podžupanja Andreja Pogačnik Jarc, pripravile pester otvoritveni program. Predsednica Lipe Metka Zupanek pa je v priložnostnem nagovoru predstavila tudi letošnji Lipin literarni zbornik.

Domžale - Unicefovo mesto, prijazno do otrok

(objavljeno  23.04.2009)
21. aprila so Domžale postale Unicefovo mesto, prijazno do otrok. Pogodbo o tem sta podpisala Maja Vojnovič, izvršna direktorica Unicefa, in domžalski župan Toni Dragar. Pri slovesnem podpisovanju so sodelovale in uspešno predstavile svoje humanitarno delo tudi Lipine prostovoljke, ki izdelujejo punčke Unicef

Občinsko priznanje prostovoljkam za izdelavo punčk Unicef

(objavljeno  23.04.2009)
V okviru prireditev ob domžalskem občinskem prazniku 19. aprila, je bila 16. aprila v dvorani Kulturnega doma Franca Bernika slavnostna seja občinskega sveta. Ob tej priložnosti so podelili letošnja priznanja občine Domžale.

Za svoj velik humanitarni prispevek je med letošnjimi nagrajenci tudi Lipina skupina prostovoljk za izdelavo punčk Unicef.

Nastopili smo tudi v Domu počitka v Mengšu - 25. marca 2009

(objavljeno  25.03.2009)
Že dan po nastopu v Kamniku je Lipa obiskala varovance v Domu počitka v Mengšu in jim pripravila urico prijetne zabave. Tudi tokrat je prireditev vodila Metka Zupanek, velik del programa so zapolnile narodne pesmi v izvedbi ženskega zbora in neutrudne Silve Kosec, pevke in kitaristke, poudarek glasbenim točkam pa so dajale vmesne recitacije pesniških in proznih avtorskih prispevkov Lipinih članic in tokrat tudi enega in edinega moškega pesnika Aleša Gerbiča.

Publika, varovanci Doma, so nastopajoče vseskozi nagrajevali z aplavzom, pri narodnih pesmih pa živahno prepevali skupaj z izvajalci.

Nastop v Domu starejših občanov v Kamniku - 24. marca 2009

(objavljeno  24.03.2009)
Tudi letos je društvo v veliko zadovoljstvo tako poslušalcev in gledalcev kot nastopajočih pripravilo pevski, literarni in klavirski nastop za varovance domov starejših občanov v Domžalah, Kamniku in Mengšu.

24. marca je društvo nastopilo v Kamniku.

Razstava Unicef punčk in likovnih del v Domačiji Rus

(objavljeno  21.03.2009)
V galeriji Domačije Rus (znana gostilna v Šentvidu pri Lukovici), si lahko ogledate dela ljubiteljskih slikark in slikarja, ki ustvarjajo v likovnem krožku Lipe pod mentorstkim vodstvom diplomirane slikarke Mojce Vilar:
Razstavljajo Joži Anžin, Zinka Brečko, Angelca Dovžan, Vlasta Janžekovič, Mira Jarc, Nuša Lojen, Binca Lomšek, Irena Osolnik, Franci Kerč, Tatjana Žmavc.
Razstava je odprta do konca marca. Ob petkih, sobotah in nedeljah so vodeni ogledi

Razstava del Lipine likovnice Marjane Drčar v paviljonu Dol

(objavljeno  21.03.2009)
Občina Dol pri Ljubljani je svoj občinski praznik smo oplemenitila z otvoritvijo razstave slik in risb Marjane Drčar, rojene v Dolskem. Kot medicinska sestra je v ljubljanski porodnišnici delala petintrideset let. Po upokojitvi je leta 2005 pričela ustvarjati v likovni sekciji univerze za tretje življenjsko obdobje Lipa v Domžalah,
Razstava bo na ogled do 5. aprila, ob sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure.

Obisk pri domžalskih Špelcah (Društvo Faros iz Pirana, 6.12.2008)

(objavljeno  21.03.2009)

Univerza za tretje življenjsko obdobje - Društvo Lipa Domžale deluje že enajst let V svojih vrstah združuje več kot tisoč članov. Predsednica te velike družine je gospa Metka Zupanek, ob njej pa številni sodelavci, animatorji in mentorji, ki skrbijo, da dejavosti potekajo po načrtovanih oblikah dela. Dru­štvo Lipa je starejšim ljudem v občini Domžale in na njenem širšem območju prineslo novo življenje.

V okviru tega društva deluje skupina prostovoljk, ki za Unicef izdelujejo punčke iz cunj; poimenovale so jih »domžalske Špelce«. Ko smo jih lansko leto srečali v Ljubljani, smo obljubili, da jih obiščemo v Domžalah. Kar leto dni je minilo od takrat. Povabilo na otvoritev prodajne razstave punčk, izde­lanih za Unicef, nas je zato prijetno presenetilo in zelo razveselilo; rade bi spoznale njihov kraj, organizacijo dela in izmenjale izkušnje. Razstava je bila postavljena v Galeriji Domžale, v centru mesta, na plošča­di Vele. Velik, svetel razstavni prostor je žarel v pestrih barvah. Po stenah, stebrih in izpod stropa so visele pisane punčke. Gugale so se na gugalnicah, se nagajivo stiskale v košarah na tleh in s svojimi čudovitimi očmi pozdra­vljale obiskovalce.

Razstavo so obiskali predstavniki društva Unicef Slovenije iz Ljubljane, predstavniki Občine Domžale, prostovoljke iz Pivke in iz Ljubljane. Pred­stavniki medijev in fotografi so snemali in slikali, domačini so napolnili pro­stor. Članice društva so s svojo iskrivo vitalnostjo in prijaznostjo ustvarile vzdušje prisrčne domačnosti.

V lepem kulturnem programu je bilo izrečenih mnogo lepih besed in zahval zlatim rokam pridnih izdelovalk punčk. Ganljiva so bila prebrana sporočila, ki jih pošiljajo posvojitelji teh nežnih igrač iz raznih krajev sveta, kamor so bile prodane. Slišali smo tudi prisrčno pesmico, ki so jo zapele prostovoljke, izdelovalke punčk. Napisala jo je njihova članica po znani melodiji in posta­la je njihova himna.

Po končani otvoritvi smo prisotni lahko kupili punčko, ki smo si jo že prej izbrali. Kupcev je bilo veliko. Vsaka prodana punčka osreči otroka, ki mu je namenjena. Za denar, ki ga dobimo ob prodaji, pa s cepivom rešimo življenje enemu otroku v državah tretjega sveta.

Spomnila sem se pripovedovanja ambasadorke Unicefa, Milene Zupančič, da je v državah, kjer je umrljivost otrok zaradi otroških bolezni velika, ce­pljenje krajevni praznik; otrokom morajo prstke zaznamovati, z barvo, da se ne bi isti vračali po cepivo...
Razmišljala sem, koliko otrokom bodo domžalske Špelce rešile življenje.

Milena Butja
Društvo Faros, Univerza za tretje življensko obdobje Piran
(Glasilo 3/december 2008)

Na sliki: v družbi "Špelc" na obisku v Domžalah

Vabimo na predavanje o varni in prijetni vožnji s kolesom

(objavljeno  16.03.2009)
V torek, 24. marca ob 18.uri, bo v predavalnici Lipe v Domžalah predavanje o varni in prijetni vožnji s kolesom.
Predaval bo vodja kolesarske skupine Bojan Mavko.

Pohodništvo

(objavljeno  6.02.2009)

V zadnjem času veliko posameznikov iz naših vrst daje pobude za ustanovitev nove pohodniške skupine.

Vabimo vse, ki so se pripravljeni vključiti v to aktivnost naše Lipe, pa se do sedaj še niso vključili v nobeno od delujočih pohodniških skupin, da se prijavijo v društveni pisarni. 

Nove prijave bomo zbirali do 20. februarja 2009.

Po zaključku prijav bo organiziran sestanek z vodnikom skupine.

Za Lipine pohodnike mraz ni ovira

(objavljeno  11.01.2009)
Lipini pohodniki, ki jih vodi neumorni Rudi,  so si letos na svojem prvem pohodu ogledali Tominčev slap v Podljubelju in se nato povzpeli na vrh Ljubelja do stare planinske koče in še nekoliko na avstrijsko stran.
V božičem času pa so se, kot vsako leto tak čas, podali na Rašico, na Silvestrovo pa še na Katarino in sv.Jakoba. Za vztrajne mraz ni ovira! Pohodi so bili prijetni in so pohodnike napolnili z novo energijo. Podrobnosti s pohodov si oglejte med novicami.