Obiskali ste arhivsko verzijo spletišča Lipa Domžale. Za novejšo verzijo kliknite tukaj,
za arhiv novic iz let 2008 do 2010 tukaj, za arhiv pohodov pa tukaj in tukaj

Arhiv novic:

2009   2008

Dragi prijatelji!

(objavljeno  28.12.2010)
Leto, ki prihaja, naj vam prinese
    - sončna jutra
    - ustvarjalne, plodne dneve
    - prijateljske večere in
    - mirne noći
Veliko idej še imejte in
vsak dan veselo se smejte

Lipa Domžale

Izlet v Kamnik in sprehod po starem delu mesta

(objavljeno  28.12.2010)

Za cilj decembrskega izleta je naše društvo izbralo staro mestno jedro sosednjega Kamnika in vodeni ogled njegovih znamenitosti. V Medobčinskem muzeju v nekdanji graščini Zaprice sta kustosa Marko Lesar in Janja Železnikar podrobno razložila, kaj vse (pred)zgodovinskega so našli na Kamniškem v izkopaninah in fosilih, pa značilnosti in uspehe meščanskega obdobja tega, takrat precej pomembnega slovenskega mesta. Vodička Joži Polanc, članica društva, je nato izletnike popeljala skozi Šutno do Frančiškanskega samostana in ob tem izčrpno in zanimivo razlagala znamenitosti stavb in  kdo vse je bil rojen in je deloval v tem delu Kamnika. Kajti tu je rojstna hiša generala Rudolfa Maistra, pa Sadnikarjev muzej, nad Samčevim predorom je slovita cerkvica na Malem gradu ...

V Frančiškanskem samostanu so si izletniki ogledali baročno cerkev in Plečnikovo Kapelo Božjega groba, nato pa ob podrobni razlagi patra Ernesta še zanimivo in bogato samostansko knjižnico. Po obisku spomenika generalu Maistru na Grabnu se je skupina podala še na ogled razstavljenih jaslic likovnika Dušana Sterleta, nato pa si je "privezala dušo" v bližnjem hotelu in se že v nastajajočem mraku zadovoljna z doživetji v Kamniku z vlakom vrnila v Domžale.

Za fotografije kliknite spodnji več ..

Praznično voščilo

(objavljeno  22.12.2010)

Predstavitev literarno likovnega zbornika 'Lipa cveti'

(objavljeno  16.12.2010)
Predstavitev dvanajstega literarno-likovnega zbornika Lipe je potekala  v prostorih Knjižnice Domžale.  Predsednica Lipe Metka Zupanek je ob začetku pozdravila navzoče, med njimi še posebej župana Tonija Dragarja in podžupanjo Andrejo Pogačnik Jarc. Predstavitev zbornika je povezovala Silva Mizerit,  popestrila pa sta ga Silva Kosec s svojo izjemno interpretacijo pesmi ob spremljavi kitare ter pevski zbor Lipe pod vodstvom Marine Aparnik. Literarne prispevke so prebirale članice literarnega krožka Lipe  Silva Mizerit, Zlatka Levstek, Iva Ogorevc, Janka Jerman, Iva Rejc in Helena Ogorelec.

Zbornik je obogaten s slikami  slikark iz likovnih skupin Lipe, ki jih je predstavila mentorica Marija Mojca Vilar. Umetnine so bile razstavljene v prireditvenem prostoru na ogled vsem prisotnim. Ob srečanju so delovne  članice Lipe iz skupine izdelovalk punčk za Unicef pripravile tudi prodajno razstavo prekrasnih punčk iz cunj. Po končani predstavitvi zbornika je bilo precej živahno, druženje se je nadaljevalo v bolj sproščenem vzdušju 


Tekst in fotografije Binca Lomšek

Joži Anžin razstavlja v Domu starejših občanov v Kamniku

(objavljeno  6.12.2010)
Na Miklavžev dan je bila v Domu starejših občanov v Kamniku otvoritev razstave ljubiteljske slikarke iz Domžal Joži Anžin, ki je tudi dejaven član likovnega krožka v društvu Lipa,

Razstavo je odprla direktorica društva Metka Zupanek, spregovorila pa je tudi slikarka sama. Polni avli oskrbovank in okrbovancev doma je nato nekaj pesmi zapel društveni pevski zbor, slišali smo recitacije štrih članic društva (Zlatka Levstek, Silva Mizerit, Helena Ogorelec in Iva Rejc), ki so predstavile lastne pesmi, ob koncu pa je zadonela še skupna pesem vseh navzočih. V imenu oskrbovancev in vodstva se je slikarki in nastopajočim zahvalila Helena Stele

Oktobrski društveni izlet v Brkine

(objavljeno  27.10.2010)
V letošnjem šolskem letu bo naša Univerza za tretje življenjsko obdobje LIPA vsak mesec organizirala po en izlet. Prvi je bil to soboto, 23. oktobra, ko smo se odpravili v Brkine. V številčni in veseli družbi izletnikov so nastale tudi spodnje fotografije z bogatim komentarjem.
(za povečan prikaz kliknite slike in nato še gumb Celoten zaslon)
Avtor fotografij in komentarjev: Marjan Levstek

Urnik društvenih dejavnosti v šolskem letu 2010/2011

(objavljeno  30.09.2010)
Objavljamo urnik društvenih dejavnosti v novem šolskem letu in koledar predvidenih ekskurzij.
Kliknite za podrobnosti in ne spreglejte možnosti za povečan prikaz podatkov.

Udeležili smo se 10. festivala za tretje življenjsko obdobje

(objavljeno  30.09.2010)

29. septembra 2010 se je Lipa  udeležila 10. festivala za tretje življenjsko obdobje, kjer  se je predstavila  na razstavnem prostoru Občine Domžale. Svojo široko dejavnost in program je predstavila obiskovalcem festivala s svojim novim zbornikom Lipa cveti, zbirkami pesmi Lipinih literarnih ustvarjalk, izdelki udeleženk keramične delavnice ter čudovito izdelanimi Unicef punčkami, ki jih ustvarjajo članice Lipe.

Poleg množice obiskovalcev so nas s svojim obiskom počastili gospa podžupanja Andreja Jarc Pogačnik, bivša županja Domžal in poslanka Cveta Zalokar Oražem, predstavnica Javnega sklada za kulturne dejavnosti gospa Dragica Breskvar, predsednik Društva upokojencev Domžale g. Nande Starin. Poželi smo mnogo pohval za naše delo, izmenjali pa tudi kar nekaj izkušenj.

Medgeneracijsko srečanje v Češminovem parku

(objavljeno  25.09.2010)
 V Češminovem parku v Domžalah se je 24. septembra odvijalo medgeneracijsko družabno srečanje.

Svoje dejavnosti so predstavila društva, organizacije in zavodi, ki delajo s starejšimi in mladino. Sodelovalo je tudi naše društvo, seveda tudi naše Unicefove prostovoljke.

Srečanje je uspelo, obiska je bilo veliko, program kvaliteten in pester. Samo želimo si lahko, da prireditev postane tradicija.

V Lipi, navkljub zrelim letom, znamo ohranjati mladost v duši.

(objavljeno  30.08.2010)

Pridružite se nam v:

- tečajih vseh svetovnih jezikov
- zanimivih predavanjih z zgodovinsko, kulturno in družboslovno vsebino
- zgodovina umetnosti na Kitajskem
- oblikah literarnega, likovnega in keramičarskega ustvarjanja
- pri izdelavi punčk za Unicef
- šoli računalništva in tečajih računalništva
- oblikah športa in rekreacije: pohodništvo, kolesarstvo, telovadba, joga za starejše
- oblikah skrbi za zdravje: nega in masaža, predavanja, razgovori
- za dom in družino: ročna dela, kuhanje, aranžiranje cvetja
- razgovori in meditacije
- plesna srečanja: ples v skupini, trebušni ples, ples dvojic
- strokovni izleti
- zemlja skozi tisočletja (novo)

Vpis v vse oblike bo od 1. do 20. septembra vsak ponedeljek in sredo od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure

PRIDRUŽITE SE NAM, ŽIVLJENJE JE LAHKO ZANIMIVO, LEPO IN BOGATO!

Obvestilo - gremo v Strasbourg

(objavljeno  30.08.2010)
Načrtovani ogled Evropskega parlamenta v Strasbourgu bomo organizirali od 22. do 25. septembra 2010:

1. dan - 22. 9. 2010: Odhod v jutranjih urah. Vožnja preko Avstrije in Nemčije do Francije. Spotoma si bomo nedaleč od Stuttgarta ogledali Trubarjevi mesti Tübingen in Derendingen. Večerja in nočitev v Strasbourgu ali okolici.

2. dan - 23. 9. 2010: Sprejem v parlamentu pri poslanki dr. Romani Jordan Cizelj in ogled Strasbourga (staro mesto jedro, katedrala). Zvečer vožnja v Švico; večerja in nočitev v Luzernu.

3. dan - 24. 9. 2010: Ogled Luzerna, ki je eno najlepših švicarskih mest. Vožnja do mesta Schafhausen, kjer se bomo z ladjico spustili pod slapove na reki Ren. Vožnja mimo St. Galiena do Liechtensteina. Večerja in nočitev.

4. dan - 25. 9. 2010: Ogled Liechtensteina in vožnja po Tirolski do Innsbrucka. Sprehod po starem delu mesta. Vožnja mimo Kitzbühla proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Okvirna cena: cca. 300 evrov

Letos že deseti festival za tretje življensko obdobje

(objavljeno  11.08.2010)

Festival za tretje življenjsko obdobje bo letos že desetič zapovrstjo ustvaril prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem poskusil prispevati k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam.

Cankarjev dom v Ljubljani bo med 29. septembrom in 1. oktobrom odprl vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših, ter na 3. oktober, ki je mednarodni dan otroka, rdeča nit festivala pa je posvečena evropskemu letu boja proti revščini in socialni izključenosti.

Več o tem lahko preberete na http://www.f3zo.si/.

Otvoritev Lipine tradicionalne likovne razstave

(objavljeno  19.05.2010)
Nocoj, 19. maja, je bila otvoritev tradicionalne likovne društvene razstave v Knjigarni in galeriji Beseda v Domžalah.
Razstavljajo tri slikarske skupine  pod vodstvom mentorice Marije Mojce Vilar, diplomirane slikarke, in keramičarska skupina pod vodstvom Lučke Šičarov.
Pozdravnim besedam lastnika galerije Romana Kosa in nagovoru predsednice društva Metke Zupanek je sledil pester kulturni program s petjem in kitaro Danni Stražar ter Mire Jarc in z verzi Silve Mizerit. Ob koncu se je razvila diskusija, slišala pa se je tudi pesem slikark ... (Za podrobnosti in fotogalerijo kliknite spodnji več ...)

Z Lipinimi "Nemci" na foto sprehodu v naravi

(objavljeno  19.05.2010)
Učenje tujih jezikov je v društvu Lipa pomembna dejavnost. Predvsem za angleščino in nemščino je tudi na Domžalskem zelo veliko zanimanja. Letos se teh dveh jezikov učijo člani društva kar v 18 skupinah. Kar polovico tečajnikov pa poučuje dolgoletna mentorica, profesorica germanskih jezikov Meta Kompoš.
Dve njeni skupini, ena že bolj in ena še nekoliko manj izkušenih tečajnikov "Nemcev", sta bili pred nekaj dnevi v žarišču našega fotoaparata.
Oglejte si fotogalerijo posnetkov tega dne in filmček, ki nazorno pokaže, da nemščina ni lahek jezik, a tečajniki tega ne priznavajo in se zato učijo in - znajo!

Ko z Lipinimi Špelcami sonce posije "otrokom sveta"

(objavljeno  15.05.2010)
Že drugo leto zapored je te dni v galeriji Joži Boltar na kamniškem Glavnem trgu prodajna razstava Unicefovih punčk, ki jih je izdelala skupina prostovoljk iz Univerze za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale. Namen projekta punčk iz cunj sledi sloganu »posvoji punčko, reši otroka«, kar pomeni, da vsakdo z nakupom ročno izdelane punčke zagotovi cepljenje enega otroka iz nerazvitega sveta proti šestim nalezljivim otroškim boleznim.

Na otvoritvi razstave, 14. maja, je bilo v Kamniku veliko punčk (113), veliko posvojiteljev, otvoritev razstave pa je spremljal še bogat kulturni program. S tremi skladbami je nastopil OPZ Vrabčki pod vodstvom zborovodkinje Marinke Aparnik, Maria Špinela je obiskovalcem razstave predstavil mlad imitator Iztoka Mlakarja Jurij Macura, zapel je ambasador Unicefa Lado Leskovar in z njim veselo cel razstavni prostor. Goste sta nagovorila predsednica društva Lipe Metka Zupanek in podžupan Občine Kamnik Brane Golubovič. Izdelovalkam domžalskih Špelc in Joži Boltar je Lado Leskovar izročil Unicefovi zahvali.

Prodajno razstavo si lahko ogledate tudi v soboto, 15. maja, od 9. do 18. ure in v nedeljo, 16.maja, od 11. do 18. ure.

Prodajna razstava Lipinih Unicefovih punčk v Kamniku

(objavljeno  10.05.2010)
Prostovoljke Univerze za tretje življensko obdobje Lipa iz Domžal vabijo na Unicefovo prodajno razstavo 'posvoji punčko - reši otroka'. Otvoritev bo v petek, 14. maja ob 18. uri, v Galeriji na Glavnem trgu 12 v Kamniku.
Prodajno razstavo si lahko ogledate tudi v soboto od 9. do 18. ure in v nedeljo od 11. do 18. ure.

Otvoritev razstave keramičnih umetnin Zeleni telefon v Kamniku

(objavljeno  23.04.2010)
Ob dnevu Zemlje je bilo 23. aprila v Galeriji Majolka v Kamniku odprtje razstave ustvarjalk in ustvarjalcev keramičnih umetnin našega društva.

Skupina keramikov deluje od leta 2002, vodi pa jo mentorica Lučka Šičarov.

Skupina izdeluje uporabno in dekorativno keramiko. Pri delu ohranjajo ljudsko izročilo. Za izdelke iščejo izhodišča v arhitekturi in slikarstvu. Vodilo pri delu pa so jim tudi pravljice. Tokratna tema razstavljanja pa so telefoni in cvetlični lonci.

Razstava keramičnih umetnin Zeleni telefon

(objavljeno  30.03.2010)
Ob dnevu Zemlje vas z veseljem vabimo na  odprtje razstave ustvarjalcev keramičnih umetnin društva Lipa pod mentorskim vodstvom Lučke Šičarov.
Otvoritev razstave Zeleni telefon bo 23.4.2010 ob 19. uri v galeriji Majolka  v Kamniku.

Varnost v cestnem prometu - nov tečaj za člane društva

(objavljeno  29.03.2010)
Na tečaj se naj prijavijo vozniki osebnih vozil, ki želijo obnoviti teoretično in praktično znanje in se spoznati z novostmi.
Obnova teoretičnega znanja je za člane Lipe brezplačna,
stroški vožnje v posebnih pogojih v AMZS centru varne vožnje Vransko pa bodo predvidoma 60 evrov.
Pričetek tečaja bo v ponedeljek, 19. 04 ob 10. uri

Na tečaju bodo sodelovali:
- predstavnik policije - prometna varnost
- Marjan Peljhan - predsednik izpitnega centra (v pokoju)
- Metka Zupanek - inštruktorica za vožnjo

Prijavite se v tajništvu društva.

Pridružimo se skrbi za zdravo življenje!

(objavljeno  29.03.2010)

KOLESARSKA SEKCIJA vabi člane društva Lipa, da se pridružijo skrbi za zdravo življenje.
S kolesarjenjem pričnemo v četrtek, 15. aprila ob 9. uri.
Zborno mesto je na mostu čez Bistrico.

Kolesarje vabimo tudi na občinski kolesarski maraton, ki bo v soboto 24. aprila ob 9. uri.
Članom Lipe bomo povrnili polovico stroškov štartnine.
Prijavite se čimprej!

Vabimo na izlet v Verono

(objavljeno  9.03.2010)
V soboto, 26. marca, gremo na pot ob 6.00 iz Domžal, iz Trzina pa že ob 5.45.
Cena izleta je 40 evrov.

Mimo Postojne in Sežane se bomo peljali v Furlanijo, pa mimo Benetk in Padove do Verone. Tam si bomo ogledali vse najpomembnejše znamenitosti mesta. Če pa nam bo vreme naklonjeno, se bomo podali še do bližnjega mesteca Sirmione, ki je čudovit biser ob Gardskem jezeru.

Za podrobnosti (program) izleta, kliknite spodnji več ...

R a z p i s za izdajo literarno-likovnega zbornika

(objavljeno  9.03.2010)

Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale bo izdala svoj literarno - likovni zbornik z naslovom Lipa cveti. Zbornik bo javno predstavljen novembra 2010.

Vabimo vse člane Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, ki pišejo pesmi ali prozo in likovno ustvarjajo v različnih tehnikah, da se nam pridružijo.

Razpisni pogoji:
  1. Prijavijo se lahko samo člani Društva Lipa - Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale.
  2. Na razpis pošljite do 20 pesmi ali prozno delo do največ 10.000 znakov s presledki.
  3.  Svoje literarno delo obvezno pošljite na disketi.
  4.  Ustvarjalci likovnih del predložite šest slik pokončnega formata.(velikost slike ni omejena)
  5. Vsi avtorji naj priložijo kratek življenjepis.
  6. Svoja dela dostavite najkasneje do 10. aprila 2010 na naslov:
    Univerza za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale, Ljubljanska 58,  1230 Domžale, s pripisom »za zbornik«

Za še več podrobnosti razpisa kliknite spodnji več.

Vabimo v kuharske delavnice

(objavljeno  27.01.2010)
Naše društvo spet pričenja s kuharskimi delavnicami in sicer
v torek 9. februarja ob 16. uri v Osnovni šoli Domžale
Pripravljali bomo jedi predpustnega časa:
 - dolenjska ajdova potica
 - pustni krofi
 - beljakov kolač
Prijave sprejemamo v času uradnih ur (ponedeljek in sreda od 10. do 12. ure) ali po telefonu (01) 722 66 70 in 041 727 873.

* ne spreglejte: o kuharskih delavnicah pišemo tudi v naši stalni rubriki Kuhamo in pečemo

Bralna značka – okusimo besede

(objavljeno  13.01.2010)
V sodelovanju s KNJIŽNICO DOMŽALE organiziramo od 4. januarja do 30. aprila BRALNO ZNAČKO - OKUSIMO BESEDE

V projektu Bralna značka -  okusimo besede lahko sodelujejo članice in člani našega društva in sicer v naslednjih jezikih: v slovenščini, angleščini, nemščini, italijanščini, francoščini, španščini in ruščini.

Podrobnosti preberite s klikom na spodnji več.

Moskva in St. Peterburg - razkošni prestolnici

(objavljeno  13.01.2010)
Naše društvo vsako leto organizira vsaj eno večdnevno potovanje po tujih deželah. Letos gremo v aprilu za šest dni v Rusijo in sicer v Moskvo in St. Petersburg.
Za izlet se lahko prijavite v pisarni društva v času uradnih ur.
Za podrobnosti kliknite spodnji več.