Nahajate se v arhivu novic 2007 do marca 2012 društva Lipa Domžale. Nova verzija spletišča je (kliknite) tukaj

Arhiv novic od novembra 2007 do marca 2012

Na prejšnjo stran

Moskva in St. Peterburg - razkošni prestolnici

Odhod: 13. april 2010
Trajanje: 6 dni

1. dan, 13. april 2010; Ljubljana - Moskva
Ob 9.20 zbor potnikov na letališču Brnik. Ob 11.20 polet za Moskvo. Prihod v Moskvo ob 16.15. Prvo spoznavanje ruske prestolnice. Sprehodili se bomo po nekdanji trgovski četrti, ki je ena najstarejših ulic v Moskvi, ki se bohoti s številnimi biseri cerkvene arhitekture, s palačo angleškega dvora iz 17. stoletja, staro Borzo itd. Podali se bomo na Rdeči trg, prizorišče nekdanje mestne tržnice, trg usmrtitev, vseh večjih proslav in oznanil. Sprehodili se bomo čez nekoč največji nakupovalni center z več kot 1000 trgovinami, ki je v Stalinovem času služil za številne pisarne, do kapele kjer so se poklonili številni ruski vladarji preden so vstopili v svojo rezidenco, si pogledali mesta vrata z mozaikom posvečenim sv. Juriju kot zaščitniku Moskve. Pot nas bo vodila tudi do nekdanje stavbe zloglasnega KGB-ja ter tudi do majhnega arhitekturnega bisera v pravem orientalskem stilu, ki krasi eno izmed moskovskih ulic. Večerja in prenočevanje v hotelu Izmailovo Vega kat 3*,ki z 7.500 sobami največji turistični hotel v Evropi.

2. dan, 14. april 2010; Moskva
Po zajtrku ogled doma ruskih predsednikov, znamenitega Kremlja. Poleg glavnih znamenitosti bomo ogled dopolnili z zgodbicami o ruskem dvoru ter muhah ruskih vladarjev, o nerazsodnosti Romanovih, čistkah in ljubezenskih aferah, ki so pretresale kraljevo družino. Ogledali si bomo Stolnični trg ter oba bisera ruske rezidence, stolnico ter muzej državne orožarne. Stolnica sodi med najlepše cerkve, kjer so kronali ruske prince in našli svoj zadnji počitek številni patriarhi pravoslavne cerkve. Tu je tudi največji zvon na svetu, ki tehta več kot 200 ton in ga imenujejo Carjev zvon. Še skok v Orožarno in muzej z izjemno zbirko dvornih oblek in nakita, ki vključuje tudi eno najbogatejših in najlepših zbirk draguljev na svetu. Po ogledu Kremlja sprehod do ulice s palačami iz 19. stoletja, množico gostinskih lokalov in priljubljenih restavracij. Prosto za kosilo. Popoldne si bomo ogledali eno najlepših mestnih cerkva in velik simbol Moskve- cerkev Vasilija Blaženega. Narejena je bila leta 1561 za časa Ivana Groznega, ki je bil nad njeno lepoto tako navdušen, da je arhitektu preprečil izgradnjo česa podobnega. Sprehod po cerkvi je prava avantura, saj gre za labirint številnih hodnikov, kapel, obokov itd. Večerja in prenočevanje v hotelu Izmailovo Vega kat 3*,ki z 7.500 sobami največji turistični hotel v Evropi.

3. dan, 15. april 2010; Moskva
Po zajtrku se bomo odpravili v enega najpomembnejših ruskih verskih središč in največji ruski romarski kraj, kjer je bil leta 1345 ustanovljen samostan sv. Sergeja s čudovito stolnico Vnebovzetja, ki jo krasijo čebulaste barvite kupole. Kompleks zajema carske apartmaje, stolp z zvonikom in čudovitim razgledom na samostanski kompleks, cerkev sv. Trojice zgrajena čez grob sv. Sergeja, vodne stolpe ter grobnico carja Godunova in njegove družine. Popoldne se bomo odpravili na ogled znamenitega moskovskega metroja, ki ga štejejo za enega najbolj učinkovitih na svetu ter edinega, ki je s čudovitim izgledom posameznih postaj postal turistična znamenitost. Zvečer transfer na železniško postajo in nočna vožnja z vlakom do St. Peterburga. Prenočevanje v štiri posteljnih kabinah.

4. dan, 16. april 2010; St. Peterburg
V zgodnjih jutranjih urah prihod v nekdanjo rusko prestolnico, sedež ruskih carjev ter s kulturno dediščino najbolj razkošno rusko mesto St. Peterburg. V kolikor ne bomo imeli zajtrka že na vlaku transfer z železniške postaje v hotel na zajtrk. Sledi ogled kulturne prestolnice Rusije, ki jo je leta 1703 ustanovil Peter Veliki. Sprehodili se bomo po njegovih stopinja in čez njegovo življenjsko zgodbo, popotovanja po Evropi, zakonsko zvezo s Katarino I, vse do njegovega bronastega spomenika. Peš pot nas bo vodila od največjega simbola pomorskega zmagoslavja na svetu, do nekdanjega središča ruske tajne policije, nekdanjega senata iz sredine 19. stoletja, do največje verske znamenitosti mesta, Izakove stolnice itd.. Videli bomo tudi palačo, kjer je Adolf Hitler načrtoval zmagoslavno večerjo po osvojitvi takratnega Leningrada, se odpravili do Aleksandrovega stebra, vzdolž najbolj znane trgovske ulice polne restavracij, se podali čez Vasilijev otok ter raziskali Petropavlovsko trdnjavo s stolnico sv. Petra in Pavla. Mesto ima vzdevek »Severne Benetke« saj gre za enega najlepših obmorskih mest na svetu, ki je zraslo na 44 otokih, povezano je z več kot 600 mostov ter ima mrežo kanalov in rečnih rokavov. Rečni utrip bomo doživeli ob reki Nevi, kjer je bilo prvo mestno pristanišče, ki je mesto odprlo preko pomorske trgovine z SZ Evropo. Prva ladja je po reki zaplula leta 1703 in car Peter je bil nad povezavo z morjem ter ladjo tako navdušen, da je ladjo upravljal kar sam. Večerja in prenočevanje v hotelu Pribaltiiskaya kat 4*.

5. dan, 17. april 2010; St. Peterburg- Moskva
Dopoldne se bomo odpravili v okolico St. Peterburga in si ogledali poletno rezidenco carja Petra I s čudovitimi vrtovi, ki je odraz skoraj 300 letne carske moči in vladavine. Rezidenco je zgradil Peter Veliki, da bi zaščitil pomorski dostop do mesta. Velika palača je bila zgrajena šele začasa Katarine Velike, zato odraža njeno življenje kot tudi drugih članov kraljevega dvora. Popoldne bomo obiskali Zimski dvorec, kjer se nahaja najpomembnejši in najlepši muzej na svetu Ermitaž. Poleg carskih zakladov bomo lahko občudovali tudi izjemna umetniška dela številnih svetovno znanih slikarjev kot so Leonardo da Vinci, Rubens, Tizian, Rembrandt itd. Ruski večer v tradicionalni ruski restavraciji s folklornim programom ter kosilom oziroma večerjo. Zvečer transfer na železniško postajo in nočna vožnja z vlakom do Moskve. Prenočevanje v štiri posteljnih kabinah.

6. dan, 18. april 2010; Moskva- Ljubljana
Po zajtrku prosto se bomo odpravili do stavbe znamenitega Bolšoj gledališča, Mladinskega gledališča, do spomenika ustanovitelja Moskve, osrednjega trga namenjenega za nekdanje vojaške parade, do stavb dveh najimenitnejših moskovskih hotelov, kjer se lahko pohvalijo z gosti kot je Lenin, glasbeni in filmski estradniki, itd.. Sprehod do spomenika Aleksandra Puškina, pogledali si bomo kje so živeli in ustvarjali znani ruski intelektualci ter doživeli bohemsko poulično vzdušje Moskve. Vrnili se bomo na Rdeči trg in obiskali mavzolej »očeta revolucije« Lenina. Takoj po smrti velikega ruskega voditelja, ki je zaznamoval ne samo rusko pač pa evropsko in tudi svetovno zgodovino, so se ruske oblasti strinjale o izgradnji mavzoleja. Prvotnega lesenega so leta 1930 zamenjali z mavzolejem iz rdečega, črnega in sivega granita, ki se odlično sklada s Kremljem v ozadju. Po ogledu še nekaj prostega časa za samostojen obisk enega od številnih muzejev in nakupe (v dogovoru z vodnikom možnost dodatnih ogledov). Popoldan transfer na letališče in ob 16.40 polet preko za Brnik. Ob 17.50 povratek na Brnik.

Cena: 1050 €

Cena vključuje: letalski prevoz z AA na relaciji Ljubljana - Moskva - Ljubljana, avtobusni pre­voz po pro­gra­mu, 2x nočitve v hotelih kat 3* v Moskvi in 1x nočitve v hotelih kat 4* v St Peterburgu v dvoposteljnih sobah s TWC, 2x nočitev na vlaku spalniku II. razreda v spalni kabini za štiri osebe, 5x zajtrk in 3x večerja, 1x Ruski večer s folklornim programom in večerjo oziroma kosilom, letališke takse in pristojbine, vizum za Rusko federacijo, zdravstveno zavarovanje Coris, organizaci­jo in vo­de­nje po­to­va­nja.

Vizum za Rusko federacijo: pred odhodom vsi potniki prejmejo podrobnejša navodila in obrazec, ki ga izpolnijo. Za urejanje vizuma je obvezno poleg izpolnjenega obrazca priložiti tudi potni list.

Doplačilo vodniku na poti: pribl. 110 € za dejanske stroške metroja (1 dan Moskva, 1 dan St Peterburg), vstopnin (Kremelj z orožarno, cerkev Vasilija Blaženega, Sergejev Pasat, Ermitaž, Petropavlovska trdnjava, Petrov dvorec in Izakova stolnica) in lokalnih vodnikov. Obračuna se dejanska vrednost stroškov, morebitno razliko se potniku vrne zadnji dan potovanja

Najmanjše število potnikov: 22

Splošni pogoji poslovanja in navodila za potovanje so sestavni del programa

Ponudba je izračunana na osnovi rezervirane letalske karte, rezerviranih hotelov, vlaka, .. Ponudba velja do 10. 1. 2010 oziroma do zapolnitve cenovno ugodnih mest na letalu, hotelu, vlaku,.. Cenovno ugodna mesta si je možno zagotoviti le z dokončnim seznamom potnikov in z vplačilom akontacije. V primeru kasnejše prijave si organizator potovanja pridržuje pravico do spremembe cene v kolikor bi v tem času prišlo do večje spremembe v ceni letalskih kart ali večjih tečajnih razlik, spremembe hotela,…

Ljubljana 5. 1. 2010 Vaš Viking
(Objavljeno  13.01.2010)