Nahajate se v arhivu novic 2007 do marca 2012 društva Lipa Domžale. Nova verzija spletišča je (kliknite) tukaj

Arhiv novic od novembra 2007 do marca 2012

Na prejšnjo stran

Ko z Lipinimi Špelcami sonce posije "otrokom sveta"

Predsednica Univerze za tretje življenjske obdobje Lipa Metka Zupanek je na otvoritvi razstave domžalskih Špelc, ki so ena za drugo skakale v tople objeme posvojiteljev, v svojem nagovoru gostom zaupala zgodbo iz svojih otroških let. Za rojstni dan ji je babica podarila lepo, krasno, majhno punčko iz cunj. Punčko, ki jo je spremljala povsod in ji je lahko zaupala vse svoje otroške težave, je Metka poimenovala Špelca. Še danes v njeni hiši ta punčka, danes stara, oguljena Špela, zavzema častno mesto. Družbo pa ji dela lepotica Špelca, ki so jo izdelale Lipine prostovoljke. Metka Zupanek je svoj nagovor zaključila z besedami, da ji je babica s poklonom punčke iz cunj polepšala huda otroška leta vojnega pomanjkanja, podobno pa danes veselje s posvojitvijo - nakupom Unicefovih punčk  prinašamo v srca otrok iz nerazvitih držav sveta.

V imenu Občine Kamnik je udeležence prodajne razstave pozdravil kamniški podžupan Brane Golubovič. Pohvalil in zavalil se je Lipinim prostovoljkam, ki z izdelovanjem punčk na plemenit način pomagajo ljudem, ki so pomoči potrebni. Dodal je, da bo Občina Kamnik 19. maja kot deveta občina v Sloveniji prejela Unicefovo zastavo in s tem naziv 'otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto'. »Kamnik se zadnja tri leta trudi vzpostaviti enake možnosti za napredek in razvoj vseh otrok v občini ne glede na ekonomski in socialni status njihovih staršev«, je povedal in dodal, kako lep je tudi namen programa izdelovanja Unicefovih punčk, ki že dolga leta skuša enake možnosti za preživetje zagotoviti vsem otrokom sveta, tudi otrokom zunaj meja Slovenije in Evrope.

Predstavnik Unicefa, nacionalni ambasador Slovenija Lado Leskovar je navdušen nad lepotami Kamnika, sklepanju da zato tu živijo tudi dobri ljudje in zadovoljen ob dejstvu, da Kamnik kmalu prejme Unicefovo zastavo, dejal, da bi si želel biti še enkrat otrok, in to v Kamniku. Malce šaljivo misel je ta samooklicani »stari Kamničan« (ker je v Kamniku prvič kot še dokaj neznan pevec prepeval daljnega leta 1962, nastopu v Domu kulture pa je takoj naslednje leto sledil še nastop v Domu invalidne mladnine) dopolnil z resnim zagotovilom, da sredstva, pridobljena s projektom 'Punčka iz cunj', gotovo dobijo otroci iz nerazvitih držav. Leskovar je nato Joži Boltar izročil Unicefovo zahvalo za pomoč pri izvedbi prodajne razstave Punčke iz cunj, prav tako pa je zahvalo za prostovoljno sodelovanje v projektu Punčka iz cunj, ustvarjanje unikatnih punčk in izvedbo samostojne prodajne razstave prejela tudi skupina Punčka iz cunj, Univerza za tretje življenjsko obdobje - Lipa Domžale. Lado Leskovar je zapel še štiri svoje uspešnice, za glasbeno ozadje je skrbel njegov sin Martin, dobro razpoloženi obiskovalci otvoritve razstave so se Leskovarju pri petju pridružili, takoj zatem pa je že sledil »lov« na punčke.

Razstavljene punčke so v svojo radost, veselje tistih, ki punčko kupijo, predvsem pa v dobro otrok, ki jim starši ne morejo zagotoviti osnovne zdravstvene varnosti izdelale Lipine prostovoljke: Bernarda Biber, Marija Cerar, Albina Čad, Mira Jarc, Vlasta Janžekovič, Mirjana Kavčič, Bernarda Kavka, Jelka Končan, Binca Lomšek, Ljudmila Mezgec, Metka Paternoster, Ave Roškar, Bernarda Rutnik, Jelka Robinik in Sanda Volk.

Ob prebiranju misli, ki so jih na prejšnjih razstavah v knjigo gostov zapisali obiskovalci prodajne razstave Unicefovih punčk, je prireditev pletla povezovalka Mirjana Kavčič.

Video zapis glasbenega dela prireditve:

--------

Avtorica prispevka je Katja Trotošek

Prispevek o otvoritvi prodajne razstave objavlja tudi portal Kamničan si in sicer tukaj

(Objavljeno  15.05.2010)