V Društvu Lipa Domžale so se izobraževali v prvi pomoči

(povzeto po domzalec.si)

Prva pomoč, zgodnje prepoznavanje nenadnega srčnega zastoja, hitro ukrepanje s klicem na pomoč (112), temeljni postopki oživljanja in uporaba avtomatskega defibrilatorja (AED), vsi ti ukrepi so ključnega pomena za eventualno preživetje bolnika. Najbolj pomembni so zgodnji temeljni postopki oživljanja in uporaba AED.

Ker v Društvu Lipa Domžale, Univerzi za tretje življenjsko obdobje, vsak dan poteka veliko delavnic, ki se jih večinoma udeležujejo starejše osebe, so se odločili, da bodo v njihovem društvu pripravili prikaz temeljnega postopka oživljanja ter uporabo avtomatskega defibrilatorja.

Izobraževanje je potekalo v torek, 21. novembra 2017, v prostorih Društva Lipa Domžale, na katerem se je zbrala kar lepa množica udeležencev, med njimi tudi Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale ter Vera Banko, predsednica KS Simona Jenka. Predavanje in prikaz TPO in AED je vodila Petra Filipič, športna pedagoginja na OŠ Alojzija Šuštarja v Šentvidu pri Ljubljani, ki je po predavanju in prikazu fotografij na projekcijskem platnu, pokazala temeljne postopke oživljanja ter uporabo defibrilatorja tudi praktično. Z oživljanjem so se preizkusili tudi udeleženci predavanja, saj nikoli ne veš, kdaj ti pride prav. Udeleženci so si bili enotni, da bi bilo takšna predavanja in prikaze dobro imeti vsaj dvakrat na leto, ker hitro pozabiš na postopke, ko pride zares, pa še panika je prisotna takrat.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Celoten prispevek s fotografijami je na