Ugodnosti za člane društva Lipa Domžale v Termah Snovik

Objavljeno .

Društvo Lipa Domžale je sklenilo dogovor s Termami Snovik glede ugodnosti, ki jih imajo člani društva v termah in sicer:

1. ugodnost za individualne obiske članov društva Lipa:

- 20% popust na redne kopalne karte in druge wellness storitve (masaže, savne, kozmetične storitve) po vsakokratnem veljavnem ceniku. Popust ne velja za darilne karte oz. bone ter prenosljive vstopnice.

20 % popust na ugodnosti veljajo samo za imetnike članskih izkaznic društva. Člansko izkaznico člani predložijo na recepciji pred izdajo računa in se izkažejo z osebnim dokumentom.

2. ugodnost za skupinski obisk članov:

- 3 ure kopanja za 6 EUR po osebi, velja za skupino članov min. 10 oseb.

Ugodnost velja ob predhodni najavi, prav tako samo za imetnike članskih izkaznic društva. Skupinski obiski naj bi bili ob petkih v dopoldanskem času. V času počitnic pa se predvideva obisk tudi ob drugih dnevih.

Vsi, ki bi želeli obiskovati terme v skupini, sporočite to v času uradnih ur v tajništvo društva na tel. štev. 01 722 6670 ali animatorjem.

Prvi obisk v skupini se predvideva v petek, 5.maja, ob 9.30 uri (skupina se dobi v recepciji - ob 10.00 uri je vodena telovadba v bazenu).

Društvo Lipa Domžale (Marija Gornik Kugler)
Terme Snovik (Andreja Uštar)
T: (01) 83 44 221
www.terme-snovik.si

terme snovik

Četrtkovi pohodniki nizajo bisere Slovenije

Objavljeno .

Čas hitro mineva, opisujemo  že tretjo dekado našega pohodniškega druženja in nizanja lepot prelepe in zanimive domovine. Tudi  kondicijsko smo se okrepile in si privoščimo kaj bolj zahtevnega, do tisočaka visoko.
Vabimo vas, da si ogledate naš prispevek v besedi in fotografiji.

Vabilo velja tudi, da se nam pridružite  ob četrtkih na prijetno hojo.

Sv. Urh nad Ljubljano in Orle (458 m)

9.3.2017 : Zbrali smo se na naši zbirni točki. Zbirati smo začeli predloge kam bi nas vodila pohodniška pot. Vreme je bilo prijetno toplo za ta čas. Zedinili smo se, da gremo obiskat Urh nad Ljubljano. Prispeli smo do točke: cerkve sv. Urha. Debata se je začela okoli grozot, ki so se dogajale v tej okolici. Morda bi omenila samo ,da je v bližini grobnica žrtev s spomenikom, ki sta ga izdelala kiparja Zdenko Kalin in Karel Putrih. Veselo smo zakorakali v gozd po poti proti Orlam. Pot vodi po mešanem gozdu. Steza je dobro shojena, da lahko mirno opazuješ okolico in podrast, ki kar vabi da narediš pomladanski šopek. Veseli smo bili , ko smo zagledali smerokaz brunarica Orle. Kar malo zadihani smo si privoščili priboljšek v obliki malice v gostišču Orle.

Zmeraj je treba priti tudi nazaj in tudi danes ni izjema. Lahkih nog in vesela debata nas je pripeljala do sv Urha, kjer so nas čakali jekleni konjički, da nas popeljejo domov.

Pešpot do Doba ob reki Rači

16.3.2017 : Kot vedno četrtek in predlog za pohod iz Domžal do Doba po lepo urejeni pešpoti. Narediti moraš kar nekaj korakov, da povežeš točki. Pot pelje mimo izliva Mlinščice, ki priteče v Račo. Tu imajo svoj raj ptice, ki veselo žgolijo v drevju v vodi se bohotijo race in racmani. Lepo speljana pot ob Rači in kar naenkrat smo v Dobu pri letnem gledališču Jožef Virk.

Po kratkem postanku smo naredili še ogled cerkve sv. Martina, ki je ena najstarejših cerkev .

Zaključek lepše povedano pot se je podaljšala do Hiše na Ttravniku, kjer smo se posladkale.

Pot do Domžal nas je vodila po krajših stezicah. Kljub oblačnemu vremeni smo se imeli lepo.

Sv. Peter nad Begunjami (839 m) ali cerkev na Gori

23.3. 2017 :Vreme prečudovito in odločitev Sv Peter nad Begunjami. Pot do Begunj pozna skoraj vsakdo. Begunje so znane po marsičem no da ostanemo veseli se spomnimo Avsenikov, ki imajo lično urejen muzej. Začeli smo hoditi proti Plečnikovi arhitekturi, ki je prislonjena v hribček in jo takoj opaziš. Pot je prijetna uhojena stezica po koreninah in mimo skalovja, ki je prihrumelo v dolino. Na poti smo občudovali cvetje, ki je bilo oprano od nočnega dežja. Med drevesi zagledaš dolino, ki se razprostira pred teboj. Ob robu gozda stoji prenovljena kapelica a pogled ti uide k cerkvi. Nekaj travnatih ovir in že korakamo po stopnicah, ki te pripeljejo do hišice Milke in Milana. Na dvorišču te pozdravi prijazen muc, ki dremlje na soncu. Iz hiše te prijazno pozdravi lastnica in te povabi, da sedeš. Ponudi čaj, ki ja zakladnica zdravilnih rastlin. Pogovor steče o njenih napisanih knjigah in o prijatelju, ki sta se srečala ne toliko nazaj in sedaj živita srečno na kmetiji. Gospa Milka nam je prijazno odklenila cerkev, ključ je velik približno 30 cm in izdelan z okraski. Cerkev je iz 17. stoletja.

Notranjost bogatijo čudovite freske, nastale po posvetitvi cerkve. Njihov avtor je Jernej iz Loke in so najbolj ohranjeno njegovo delo. Freske upodabljajo prizore iz legende o sv. Petru. Notranjost cerkve je nekaj posebnega, tako preprosto čudovita. Po slovesu , smo se podali po drugi poti v dolino. Pogled bega po hribih in pticah, ki krožijo okoli vrhov. V dolino se hitro spuščamo, gremo mimo Sankaške koče, kjer se lahko okrepčate.

Morda bi omenila, da poti vodijo iz več smeri, a večini iz Begunj.

Po učni poti iz Krašc pri Moravčah ob Rači

30.3.2017 : Že večkrat predlagana pot in nikoli realizirana je prišla danes v program. Pot se prične pri gasilnem domu ob cesti je informativna tabla. Pot je tudi markirana. Ob poti teče rečica Rača, ki je dobila ime po rakih, sedaj jih je le še nekaj. Rača je bila zelo pomembna rečica, ker so ob njej stali mlini. Rača je ohranila naraven tok z značilno obnovo vegetacijo. Hodiš po kraškem terenu, vidne so

vrtače. Pot je prijetno speljana po gozdu po travniku in se zopet spustiš ob vodi do cerkve sv. Andreja, ki je precej posebna po svojem videzu.

Malo postanka in krožna pot po travnati poti do izhodišča. Malo smo se podprli, da je stekla debata za naslednji podvig.

Slap Orgle pred Kamniško Bistrico

6.4.2017 : Pot do slapa večinoma vodi čez gozd. Večji del hodiš ob Kamniški Beli, ki se izliva v Kamniško Bistrico. Pot je dobro vzdrževana in markirana. Večinoma je senčna in obdana z skalnatimi gmotami. Po nekaj časa hoje pridemo do smerokaza, ki nas usmeri do bolj zahtevnih poti: Korošice in Konja, mi smo zavili levo. Dostop do slapa je malo skalnat še vedno dostopen do tolmuna, ki ga tvori slap Orglice ali Orličje, ki je dobil ime po orlih , ki gnezdijo v okolici.

V tolmunu je precej hladna voda. Malo ogleda na okoli in spust po krasni naravi v dolino.

Ker so se bližali prazniki smo si dovolili obilno malico, ki je prijala.


Tekst in fotografije: Majda Šraj in Mirjana Kavčič

Četrtkovi pohodi izletnikov - kratek opis jesenskih pohodov

Objavljeno .

Groblje - Mengeš (5.10.2016)

Zbirno mesto v Domžalah na parkirišču nekdanjega Univerzala. Pot nas je  vodila do cerkve sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah, kjer nas je pričakal g. Brojan. Po kratkem predavanju in ogledu smo nadaljevale  pohod čez Mengeško polje. V  središču Mengša nas je zopet pričakal g. Brojan in nas popeljal v čas, ko je  bilo v Mengšu kar lepo število vplivnih bogatih družin, ki so pisale zgodovino. Na kratko smo pogledali cerkev sv. Mihaela v kateri je delo našega slovitega arhitekta Plečnika. Z  nami je bila ga. Mirjana Kavčič, tam je  preživljala svoje  otroštvo. Povedala nam je veliko zanimivega.

Pohod smo oplemenitile z počitkom v Trdinovem hramu, kjer smo se okrepčale in veselo klepetavo nadaljevale pot nazaj v Domžale.

To je bil naš otvoritveni pohod.

Murovica - Vrhpolje pri Moravčah (13.10.2016)

Ob 9.00 uri smo krenili proti Sveti trojici. Parkirali smo zraven hiške g. Ložarja, ki nas je prijazno povabil v svoj vikend. Postregel nas je z okusno ocvirkovko in preden smo se poslovili nam je deklamiral pesem iz svoje zbirke, ki opeva hrib Murovico.

Veseli in zadovoljni smo se začeli vzpenjati po poti.  Na vrhu, ki meri 743 m smo se vpisali v vpisno knjigo in pozvonili za srečo. Pri spustu v dolino smo nabrali nekaj kostanja. Pot nas je vodila do Vrhpolja pri Moravčah. Pri cerkvici sv. Petra in Pavla nas je  čakal g. Ivan Povšnar, ki vodi župnijo. Cerkev je prava zgodovinska zakladnica. Podal je zelo izčrpno razlago.

Domov smo se  odpeljali zadovoljni, da smo nekaj naredili zase in smo že snovali kam gremo naslednji četrtek.

Fotografija, ki je nastala med vzponom:

cetrtkovi pohodi 2016 1

Vače in okolica (20.10.2016)

Pot nas je vodila v središče Slovenije. Kam drugam kot v Vače. Poznamo: VAČE – GEOSS -SITULA. Bili smo kar presenečeni kaj vse se dogaja v tem kraju. Izbrali si nismo lepega vremena, ki bi oplemenitil naš izlet. Vreme je bilo prav peklensko, deževno in hladno. V samem središču nas je pričakala ga.Jurjevec , ki nas je popeljala po zgodovini njihove cerkve  sv. Andreja . V cerkvi imajo izdelan Božji grob iz samih malih stekel, ki so bila izdelana na Češkem.

Nadaljevali smo z ogledom muzejske hiše, ki jo vodi družina Kolenc. Prisluhnili smo predavanje o znanih Slovencih, ki so bili rojeni v tem kraju.

Vreme nam je tako nagajalo, da smo soglasno  zaključili pohod. Nikoli ne veš kdaj se vrneš.

Gradiško jezero (27.10.2016)

Vreme ni bilo primerno za daljši pohod. Odločili smo se,da gremo okoli Gradiškega jezera.  Jezero je umetno zajezeno v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica. Jezero so zgradili kot mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica, ki varuje avtocesto Ljubljana- Maribor pred hudournimi vodami.

Okoli jezera je speljana pot, ki je ravno pravšnja za enourni izlet. Pot nas je vodila do gostišča Bevc, ki ima čudovito zbirko starega kmečkega orodja. V  Lukovici je popolnoma ohranjena čevljarska delavnica mojstra Jemca iz tega izhaja kasnejše čevljarsko podjetje Mojca.

Po končani turi smo šli pogledat  Čebelarski dom, ki ima pestro ponudbo za izčrpane pohodnike.

Gora - gorska cerkvica sv. Miklavž v Tuhinjski dolini (3.11.2016)

Pohod smo začeli v deževen in meglen dan. Po kratki vožnji do Šmartna  in naprej v vasico Gradišče, kjer smo se ustavili in postali ob spomeniku , ki spominja na grozote druge svetovne vojne. Metka nam je na kratko povedala zgodovino tega kraja in kaj so doživljali prebivalci v tem kraju.

Ustavili smo se pri njenem vikendu. Okrepčani smo odšli na hrib Gora (750m), z gotsko cerkvico sv. Miklavž.  Zvonik stoji ločeno od cerkve. Obdaja jo protiturško obzidje  s obrambnim stolpom.

Od tu je krasen razgled, a nam je megla zakrivala vse lepote.

Dobre volje smo prišli do vikenda. Malicali smo dobroto za ta letni čas, odlično pripravljen segedin. Kljub grdemu turobnemu vremenu se je dan prijetno zaključil.

Dobeno - Rašica (10.11.2016)

Na Dobeno smo prispeli iz smeri Loke  pri Mengšu. Pohod smo nadaljevali po asfaltirani cesti, ki se rahlo vzpenja. Smerokaz nas usmeri v gozd na kolovozno cesto.  Pot nadaljujemo po vzpetini proti Domu na Rašici. Spotoma pogledujemo v dolino, krasen razgled.

V koči spijemo pravi domači čaj in se spustimo po isti poti do Blaža. Končnega druženja ne izpustimo.

Rudnik pri Radomljah – Pr Čeh (kmečki turizem) (17.11.2016)

Zbirno mesto pri golfu v Volčjem potoku. Pot smo nadaljevali do spomenika na Rudniku pri Radomljah. Spomenik je postavljen žrtvam NOB , ki so bili izdani leta 1945. Izbrali smo pot skozi gozd. Na poti smo videvali prava naravna tihožitja, ki jih je narava sama ustvarila: mah in gobe.  Dokumentirano na fotografijah. Ko smo prispeli iz gozda, nas je pričakala pasja družina, ki nam je dala vedeti, kdo je gospodar.

Po kratkem postanku smo se podali na pot v dolino. Sklenili smo, da nas bo pot še zanesla v to smer. Ogledali si bomo Lukovo bolnico na Kolovcu. Uradno se je imenovala Triglav. To naj ostane za prihodnjič.

cetrtkovi pohodi 2016 2 cetrtkovi pohodi 2016 3

Golčaj - 690 m visok hrib, ki se dviga južno od Blagovice (27.11.2016)

Zbrali smo se na parkirnem prostoru. Pot nas je vodila proti Moravčam, kjer smo zavili proti Hrastniku in še malo naprej. Parkirali smo  na parkirišču, ki je označeno za pohod  na Golčaj. Veselo smo zastavile  korak in začele hoditi proti Golčaju. Pot je prijetna, ker je posuta z raznovrstnimi listi  listavcev. Kot bi hodil po preprogi. Ob poti so ciklame in resje. Srečali smo nekaj pohodnikov, ki so se vračali iz  Golčaja.

Pred nami še zadnja vzpetina na  kateri stoji spomenik borcem Radomeljske čete, ki so padli leta 1941 in šestim padlim aktivistom. Pri spomeniku je skrinjica z žigom. Ustavili smo se pri cerkvi sv. Neže, ki je najstarejša cerkev v Črnem grabnu. Po kratkem ogledu okolice smo se spustili po isti poti  do parkirišča. Sklenili smo , da se zapeljemo do Limbarske gore in naredimo kratek postanek. Bil je že čas, da se obrnemo proti domu.  Ustavili smo se v kmečki gostilni in ob dobri kmečki pojedini zasnovali naslednji pohod… 

Kaj počne Lipov cvet

Objavljeno .

Že nekaj časa se pohodniki, ki se dobivamo ob ponedeljkih, nismo oglasili. Uživamo v naravi in v druženju ter osvajamo nižje pa tudi malo višje vrhove. Štiri, morda pet, le redko več ur se potepamo, nabiramo kondicijo, praznujemo rojstne dneve, globoko dihamo in se imamo radi. Zaenkrat se dobivamo še ob sedmih pred bivšo tovarno Univerzale. Razdelimo se po avtomobilih in se odpeljemo do izhodišča naše ture. Potem pa pot pod noge.

Pa še nekaj slik za skomine.

lipovcvet 2016 1

V dežju na Primoža…

lipovcvet 2016 2

V megli pa na Golico…..
lipovcvet 2016 3

Za rojstne dneve tudi zapojemo:
Smo prijetna klapica, radi te imamo,
naj piha sreče sapica še dolgo ti čez ramo.
Naj sonce sije ti na pot, naj zvezdice žarijo,
naj sreča spremlja te povsod, prijatli ti želimo.

lipovcvet 2016 4

lipovcvet 2016 5

Tudi sneg nas ne ustavi.

Pa lep pozdrav
Pohodniki Lipovega cveta

Pohodniška skupina Lipov cvet - že 15 let

Objavljeno .

Lipovcvet 2014Še vedno smo aktivni. Še vedno se dobivamo ob ponedeljkih na parkirišču pred nekdanjo tovarno Univerzale, zaenkrat še ob osmih, od maja pa se bomo zbirali ob 7. uri. Še vedno ubiramo  hribovske in gorske poti, še vedno se imamo lepo in uživamo v naravi. Posebno svečano je, ko ob rojstnih dnevih slavljencem, ki nas pogostijo z odličnimi piškoti in pijačo, ob ta okroglih pa še s čim, zapojemo našo rojstnodnevno pesem:

Smo prijetna klapica,
radi te imamo,
naj piha sreče sapica
še dolgo ti čez ramo.

Naj sonce sije ti na pot,
naj zvezdice žarijo,
naj zdravje spremlja te povsod,
prijatli ti želimo.

Letos mineva petnajst let od prvega pohoda. 19. marca 1999 smo se zbrali pri bistriški brvi v Domžalah in jo mahnili na Šumberk.Bilo nas je osem, sedaj pa se nas nabere okrog 25, včasih tudi več.Če bo vse po sreči, bo luč sveta ugledal zbornik, ki bo obeležil naše potepanje skozi čas. Načrtujemo tudi tridnevni tabor. Jeseni bomo na pohod povabili vse člane Lipe, ki se nam bodo želeli pridružiti.

Za ilustracijo naših pohodov pa še nekaj slik.

Janka Jerman


webstat admin