ČIPKA NA KAMNU v domžalski Knjižnici

cipke kamen jul2017V torek, 25. 7.2017, so klekljarice iz društva LIPA in SLAMICE iz Domžal, pod mentorstvom Marije Rupert, tematsko postavile razstavo "Čipka na kamnu" v domžalski Knjižnici.

Slovenija je evropski biser, saj se razprostira preko gora, bogatih s floro in favno, rek in jezer, prekrasnih gozdov, vinogradov, polj in slikovitih domačij vse do morja. Vse to opevajo naši pesniki in pisatelji.

Ta vizija je bila prisotna pri izdelavi posameznih klekljanih izdelkov - idrijskih čipk. Vsaka klekljarica si je izbrala izdelek, ki bo ustrezal tej poti po Sloveniji od Triglava do Pirana.

Razstava bo še v mesecu avgustu. Vabljeni!

Besedilo in fotografije:
Mirjana Kavčič

Nekaj fotografskih utrinkov:

Četrtkovi pohodniki zaključili šolsko leto 2016 - 2017

Pohodnice četrtkove skupine so svoj program pohodov za šolsko leto 2016-2017 zaključile z dokaj zahtevnim pohodom po Bornovi poti v Karavankah, še posebno, ker je bil ta dan zelo vroč in soparen. Osvojen cilj pa je poplačal ves trud. Več o pohodih je pripravila v besedi in sliki naša kolegica Majda Šraj. Preberite in oglejte si fotografije, ne bo vam žal.
V začetku meseca avgusta začenjamo program pohodov za šolsko leto 2017-2018. Pridružite se nam.
Mirjana Kavčič

Ob Kamniški Bistrici

4.5. in 11.5. 2017: Vreme je bilo deževno in nič kaj prijazno za pohode in tako je padla odločitev, da gremo po poteh  Bistrice, ki je prijetna za hojo ob vsakem vremenu.  Pot smo zaključile  nekje  na sredi in se vrnile po drugi strani v Domžale.

Maribor

23.5.2017: Našo odločitev smo sprejeli enoglasno. Zakaj ne bi pogledali mesto Maribor , ki ga krasi Lent  z opevano trto. Dodali smo ogled z vlakcem, ki te popelje po ulicah po katerih je mnogo znamenitosti.  Turistični vlak nas je pripeljal do ladje, ki vozi turiste po reki Dravi. Ujeli smo prečudovito vreme brez oblačka. Kaj lepšega in udobnega sedenja na vrhu ladje v roki dober sladoled in panorama, ki te boža po očeh.

Pozabiš na čas, a ta je naš gospodar. Avtobus nas je čakal na postaji, da nas odpelje proti Domžalam.

Brdo pri Kranju

1.6.2017: Pohod smo izbirali in izbrali  odlični predlog..  Sonček nam je pomagal in nas popeljal v prečudovito oskrbovan park Brdo pri Kranju.  Bili smo res dobre volje, na vhodu nas je prijazno pozdravil varnostnik in nas obdaril z informacijami in brošurami. Začele smo pri rezidenci pri renesančnem dvorcu iz začetka 16. stoletja, zgradil ga je Jurij Egkh. Zgodovina pozna več lastnikov.

Pomembno je to, da je park odprt za sprehajalce, ki najdejo v njem kotiček za meditacijo in sproščanje. Potke in gredice kar kličejo po obisku.  Končali smo ob konjušnici in na kavici v prijetnem bifeju, ki ti nudi razgled  po okolici.

pohodnice 2017 4

Na sliki: zadovoljni tim…, ki odhaja

Bornova pot

6.7.2017: To pot smo večkrat  omenjali, a nikoli nismo določili datuma pohoda.  Zbrali smo se na starem mestu in ob prelepem,  kar precej vročem vremenu  napotili v smeri Ljubelja. Čeprav smo na začetku nam je bil cilj koča na planini  Preval-a (1311 m).  Pot nas usmeri v gozd na pešpot, ki nas hitro pripelje do vznožja melišč, ki nam ponudi prečudoviti razgled v dolino. Nadaljujemo čez dva Bornova tunela, ki popestrita pohod.  Na nekaterih delih je pot malo strma. Ves trud poplačan, ko prideš do koče  Preval-a. Tukaj srečaš zadovoljne pohodnike, ki so se okrepčali in tiste v pričakovanju, da dobimo okusno pripravljeno hrano (štruklji, jota…), če se odločite za omenjen pohod ste na koncu nagrajeni z hrano in prečudovitim razgledom.

VABILO:
Zdaj smo si privoščili malo počitnic,
3.8.2017 se spet dobimo na parkirišču »Univerzale« ob 7.30 uri.
Pohod: Blejski Vintgar
.

Prilagam fotografijo,  da bo to res prijeten pohod.

Bled Vintgar jul2017

Tekst in fotografije: Majda Šraj

Večer pod lipo v Ravnah na Koroškem

V petek, 23. 6., smo se skupini citrark Siničke in kitaristk Strunce odpravili nastopat na Koroško. Tradicionalni, že 14. po vrsti, Večer pod lipo se je odvijal v gostilni Lečnik. Zaradi slabega vremena se je dogajanje prestavilo v notranjost, a je bilo vzdušje zaradi tega toliko bolj prijetno. Siničke in Strunce smo pripravile program 15 skladb, ki smo jih odigrale v treh delih. Vmes so, skupaj s pomočjo vseh udeležencev, zapeli Mešani pevski zbor Ravne.

Namen srečanja je ohranjanje ljudskih pesmi, kar domačinom tudi zelo lepo uspeva. Vsako leto pripravijo pesmarico z besedili skladb, katere so potem izvajane na samem Večeru pod lipo. Vsak od poslušalcev lahko na tak način, aktivno s petjem, sodeluje pri oblikovanju večera. V sodelovanju z JSKD Ravne so izdali tudi knjižico, kjer so zbrane pesmi prvih 10. srečanj, skupaj kar 160 slovenskih narodnih pesmi.

Kljub precej slabi cesti, naša sosednja dežela Koroška ni daleč. Tamkajšnji prebivalci so nas sprejeli odprtih rok. Velikodušni ljudje, sedaj jim že lahko rečemo prijatelji, se vidimo še kdaj!

Siničke in Strunce

ravne2017 417

Citrarke in Češminke v Osnovni šoli 27. julija v Kamniku

kamnik 23junij2017Citrarke, ki jih vodi prof. Peter Napret in Češminke pod vodstvom Bože Bauer so nastopile v Osnovni šoli 27. julij v Kamniku.

Člani in članice Društva Lipa Domžale sodelujejo s svojimi nastopi na različnih prireditvah (občinskih, kulturnih, humanitarnih, medgeneracijskih) tako v Občini Domžale, kot tudi v sosednjih občinah. V Kamniku že vrsto let obiskujejo Dom za starejše občane, v letu 2017 pa je bil načrtovan še obisk Osnovne šole 27. julij in Cirius-a ter razstava Unicefovih punčk.

Zaključne prireditve ob koncu šolskega leta 2016/2017 v Osnovni šoli 27. julij v Kamniku so se, po dogovoru z učiteljico Janjo Križnik, udeležile Citrarke, ki jih vodi prof. Peter Napret in Češminke, plesalke ljudskih plesov, ki delujejo v sklopu Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje in Šole zdravja iz Domžal, pod vodstvo Bože Bauer. S svojim nastopom so popestrile program, ki so ga pripravili učenci in učiteljice ter vodstvo šole.

Nastop je bil zelo lepo sprejet, tako s strani učencev, njihovih staršev kot tudi učiteljev in učiteljic. Ravnateljica šole ga. Jasna Lampe se je zahvalila sodelujočim citrarkam, plesalkam, harmonikarki, kitaristu ter ostalim in jih povabila, da še pridejo in jim v prihodnje še popestrijo kakšno prireditev. Izročila jim je še skromno darilo, ki so ga izdelali učenci sami. Prisotni smo se razšli v prijetnem razpoloženju.

Pripravila: Marija Gornik Kugler, fotografije Branko Novak

Fotograf Osnovne šole 27. julija je objavil veliko fotografij na

Medgeneracijsko sodelovanje 2017

Leto je naokoli in v Lipini učilnici so se ponovno zbrali mladi, bodoči tehniki računalništva iz Srednje šole Domžale, ki so bili deset dni v vlogi pedagogov. Osem jih je bilo iz tretjega in trije iz drugega letnika, vsem pa je to letna praksa. Vodja skupine je letos bil Jaka Peternelj.

V ponedeljek, 12. junija 2017, je dvanajst uka željnih Lipovcev začelo z računalniškim opismenjevanjem, tokrat je poudarek na fotografiji, a v programu so tudi druga zanimiva področja. Vprašanj po novih znanjih ne zmanjka, predavatelji se potrudijo in odgovarjajo strokovno in razumljivo. Vsak od njih je bil zadolžen, da predstavi eno od področij. Da so dijaki res dobro usposobljeni, dokazujejo tudi nekateri slušatelji, ki so se tega usposabljanja udeležili že tretje leto. Letos so modni tudi "pametni telefoni", ki nadomeščajo prenosni PC, zato si je marsikateri slušatelj znanje nabiral tudi na tem področju. Zadnji dan, 22.6.2017, smo bili seznanjeni še z možnostmi Facebook-a, zelo uporabnega socialnega omrežja.

Ne glede na to, kolikokrat smo bili na računalniškem tečaju, vedno pridobimo nekaj novih veščin in obogateni z novim znanjem zaključujemo prijetno druženje in dano možnost medgeneracijskega sodelovanja med dijaki Srednje šole Domžale in člani U3žo LIPA Domžale.

Profesor Borut Jagarinec nas je ob zaključku prišel pozdravit in hkrati povabit na jesensko računalniško brezplačno usposabljanje na njihovi šoli.

To dobro izkušnjo priporočamo za v bodoče tudi drugim.

Besedilo in foto: Mirjana Kavčič

racunalniski 2017

In še nekaj utrinkov v foto galeriji:

webstat admin