Razpis za mentorje - predavatelje

Uspešna Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale išče mentorje – predavatelje za vodenje študijskega krožka:

ANGLEŠČINE
BIOLOGIJE
MATEMATIKE
KALIGRAFIJE

Kandidat/ka naj izpolnjuje naslednje pogoje:
• Najmanj VII. stopnjo izobrazbe ustrezne smeri

Prijave z dokazili pošljite v tajništvo Društva Lipa-U3ŽO Domžale, Ljubljanska 58, 1230 Domžale.

Za dodatne informacije lahko pokličete 031 379 276.

Predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje

življenjsko obdobje Domžale

Marjan Ravnikar

Program izleta Slovenija-Salzburg-Passau

Glava

Passau - Regensburg – Linz

DATUM: 19. do 21. 10. 2018

Slovenija-Salzburg-Passau1 Slovenija-Salzburg-Passau2 Slovenija-Salzburg-Passau3

1. DAN SLOVENIJA - SALZBURG - PASSAUvečerja, nočitev

Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Kratek postanek v Salzburgu. Nadaljevanje potovanja do romantičnega Passaua. Ogled mesta, ki leži na stičišču treh rek, kar mu daje še poseben čar. Ogledali si bomo katedralo, staro mestno hišo, itd. Nastanitev v mestu ali v okolici. Večerja in nočitev.

2. DAN PASSAU - REGENSBURGzajtrk, večerja, nočitev

Zajtrk in vožnja do enega najstarejših nemških mest, ki se lahko pohvali z rimsko preteklostjo. Mesto je polno samostanov in cerkva, med katerimi prav gotovo izstopa imenitna gotska katedrala Sv. Petra. Sprehodili se bomo skozi ozke ulice neverjetno ohranjenega srednjeveškega mesta s palačami bogatih trgovcev, cerkvenih knezov, in obrtnikov. Mesto je ravno zaradi ohranjenosti srednjeveškega mestnega jedra, ki se skozi stoletja ni skoraj nič spreminjalo, od leta 2006 na Unescovi listi kulturne dediščine. Po ogledu vožnja nazaj v Passau. Večerja in nočitev.

3. DAN PASSAU - LINZ - SLOVENIJA zajtrk

Po ne prezgodnjem zajtrku vožnja z ladjico po Donavi, kjer se nam bodo odpirali lepi pogledi na neokrnjeno naravo. Prihod v Linz - kulturno prestolnice Evrope v letu 2009. Ogled mestnih znamenitosti. Sprehod skozi mestno središče in nekaj prostega časa. Povratek proti Sloveniji in prihod domov v nočnih urah.

CENA:
240 € min 45 potnikov na 51 sedežnem avtobusu
259 € min 35 potnikov na 51 sedežnem avtobusu

CENA VKLJUČUJE:

• avtobusne prevoze po programu,
  • dva polpenziona v hotelu 3*
  • vožnja z ladjico po Donavi od Passau –a do Linza,
  • zunanje oglede,
  • spremstvo in organizacijo izleta.

MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi: enoposteljna soba 40 €, dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini 6€, riziko odpovedi 12€.
MOŽNA DOPLAČILA na poti: muzeji in galerije 5 – 15 €.

Splošni pogoji in navodila za potovanje s TA PALMA so sestavni del programa in so na voljo na naših prodajnih mestih ter na spletni strani www.palma.si.

Ljubljana, 9.5.2018

Noga

Zaključni izlet Pivka, Divača, Senožeti

Zaključni izlet 2018V Društvu Lipa-Univerzi za tretje življenjsko obdobje Domžale vsako leto ob zaključku šolskega leta organiziramo za člane zaključni izlet. Tokrat smo se podali na potepanje v Pivko z ogledom vojaškega muzeja, kjer smo si z zanimanjem in strokovnim vodenjem ogledali stalno zbirko. Po dvournem ogledu smo se okrepčali v njihovi Kantini. Nadaljevali smo pot do Divače z ogledom muzeja slovenskih filmskih igralcev, ki ga upravljata Občina Divača in Slovenska kinoteka in domuje v prenovljeni Škrateljnovi domačiji v Divači. Razstava je posvečena Idi Kravanji z umetniškim imenom Ita Rina (1907 - 1979) in prikazuje njeno življenjsko in poklicno pot. V sklopu razstave smo si ogledali igrano-dokumentarni film Deklica s frnikulami režiserja Silvana Furlana.

Pot nas je naprej vodila v Divaško jamo, katero je odkril Gregor Žiberna leta 1884. Jama je dolga 700m, 500 m pa je urejene za turistične oglede. Spustili smo se do globine 50 m in si lahko ogledali kapniško bogastvo Divaškega Krasa.

Polni novih vtisov in dobro razpoloženi smo naše potovanje zaključili v restavraciji 4 M d.o.o. SENOŽEČE Gostišče Stari grad, kjer so nam pripravili okusno joto s klobaso in sladico. Veselimo se že naših naslednjih potovanj, ki jih bo v naslednjem šolskem letu kar nekaj, tudi izleti v tujino.

Marjan Ravnikar, predsednik društva LIPA

View the embedded image gallery online at:

Razstava citer v galeriji Domžale

Razstava citer v galeriji Domžale Skupina etnologinj je namesto ure v razredu obiskala razstavo citer. Pridružile so se nam tudi Slamice – klekljarice in čipkarice. Pri tem smo se povezali s skupino Siničke in Strunice, ki so nam za uvod zaigrale znano melodijo iz filma Cvetje v jeseni in Avsenikovo Tam kjer murke cveto…Potem pa je vodja Galerije predstavila avtorja razstave in zbiratelja citer gospoda Andreja Mlakarja, ki nam je predstavil zbirko in zgodovinski razvoj citer.

Za citre ga je navdušil že ded, zelo znan glasbenik Franc Ahačič iz Tržiča, ki ga je tudi učil. Toda g. Andrej pravi, da jih je dobil po prstih, ker je premalo vadil. Citre je kar težko igrati, saj mora vsak prst »misliti« po svoje in treba je zelo veliko vaditi.

G. Andrej je začel zbirati citre, ko je videl, kako so nekatere zapuščene ležale na bolšjakih. Prvič so bile razstavljene v Velenju, razstavo pa je pripravil kustos Blaž Verbič. Inštrumenti se med seboj razlikujejo, igrajo pa jih na enak način.

Na prvem panoju so zbrane najstarejše, tako imenovane bordonske citre, po katerih so »plenkali« z drsalko. 1832 so na Bavarskem izdelali prve koncertne citre z ubiralko, podobno kot pri kitari, spremljava pa je postavljena po kvintnem krogu. Najboljši izdelovalci, ki so bili najprej goslarji, so bili Heidegger Iz Linza (elegijske, diskantne…), Kiendl z Dunaja in Müller, ki je izdelal tudi citre z dvojnim dnom, da so imele boljšo resonanco, če so jih v gostilnah polagali na prte, ki dušijo zvok. Vsak izdelovalec se je trudil za najboljše in kapljasta oblika je prav taka. Izdelovalci so tudi iz Klingenthala; tam raste tako imenovana resonančna smreka in pasejo ovce. Iz njihovih črev so izdelovali strune. Izdelovalci so dodajali inštrumentom tudi razne zvočne odprtine, vrhunsko mehaniko, npr. gumbe iz volovskih kosti, intarzije z biserno matico, risbe…Dobre citre so bile drag inštrument, zanje je bilo treba prodati par volov. Citre so veljale za nemški inštrument, na Slovensko pa so se začele širiti, ko je bila zgrajena južna železnica. V času narodnega prebujenja, 1895, je Fran Korun Koželjski, po katerem se imenuje tudi velenjska glasbena šola, v slovenščini zapisal delo Prva slov. citrarska šola v štirih zvezkih in razne citrarske skladbe. Učitelj Ivan Kiferle je za citre priredil okrog tristo narodnih pesmi in tako so prišle v vsako hišo. Citre so prehajale iz roda v rod in vsak igralec je velikokrat dodal osebno noto in okrasje. Tako je mogoče najti citre, stare tudi sto petdeset let, in vsake imajo svojo zgodbo. Gospod Andrej Mlakar nam je predstavil tudi plakate za različne citrarske šole. Razložil je, da so citre srednje evropsko razširjen inštrument, ki je postal tudi koncertni. V meščanskem okolju so citre igrali skupaj z violino in s klavirjem, v vaškem pa so jih spremljali s kitaro. Gospoda Mlakarja je dopolnil tudi kustos Blaž Verbič, saj so razstavo dopolnili s fotografijami iz Brežic, kjer so tiskali note za citre in je bila razstavljena pričujoča zbirka. Za domžalsko razstavo so dodali tudi znane citrarje iz tega okoliša, kjer je citre prvi promoviral Franc Modec. Citranje se je pri nas zelo obnovilo z Miho Dovžanom, kasneje s prof. Petrom Napretom in Tomažem Plahutnikom, poučujejo pa ga na nekaterih glasbenih šolah.

Vsi, ki smo poslušali prijazno predstavitev citer in poslušali naše citrarke, smo se hvaležno in z aplavzom zahvalili za tako bogato in zanimivo doživetje.

Manica Perdan Ocepek

View the embedded image gallery online at:

Več kot 110 citrarjev poskrbelo, da so po središču Domžal odmevali zvoki citer

Več kot 110 citrarjev poskrbelo, da so po središču Domžal odmevali zvoki citerV soboto, 19. maja 2018, so po središču Domžal odmevali zvoki citer, tega priljubljenega glasbila, ki ga imamo Slovenci zelo radi. Lansko prvo srečanje, ki je preseglo vsa pričakovanja, je organizatorje spodbudilo, da prireditev »S citrami po Domžalah« postane tradicionalna. Na tokratni prireditvi je sodelovalo več kot 110 citrarjev iz vseh koncev Slovenije, ki so z igranjem na citre Domžalčanom pobožali duše in jim polepšali dan. Več na Domzalec.si

webstat admin