Predstavitev programa izleta v Vietnam

OBVESTILO

V četrtek, 21.12.2017, ob 18.00 bo v učilnici II predstavitev programa izleta v Vietnam.

Program bo predstavila agencija Oskar.

Predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale
Marjan Ravnikar

Za program izleta (v pdf obliki) kliknite TUKAJ

Vabimo v adventni Gradec (16.12) in adventni Zagreb (23.12)

V decembru organiziramo dve adventni ekskurziji in sicer v soboto, 16. decembra, v Gradec in v soboto, 23. decembra, v Zagreb. Obakrat z avtobusom iz Domžal. Prijavite se v tajništvu društva v času uradnih ur.

ADVENTNI GRADEC - sobota, 16. 12. 2017

7.45 ZBOR na glavnem avtobusnem postajališču v Domžalah
8.00 ODHOD iz Domžal
9.30 – 10.00 postanek na AC počivališču Maribor (Marché)
11.00 – 12.30 voden ogled mestnega jedra Gradca
12.30 – 16.00 prost sprehod po adventnem
16.00 – 17.00  vožnja proti domu
17.00 – 18.30 kmečka večerja v gostilni Frajgraba pri Mariboru (enolončnica s slaščico)
20.00 VRNITEV v Domžale

CENA:  25 EUR (min. 40 potnikov)
31 EUR (min. 30 potnikov)
V ceno so vključeni: prevoz, večerja in vodenje

PRIJAVA IN PLAČILA
Prijavite se  v tajništvu društva. Ob prijavi poravnate tudi predviden znesek v višini 25,00 eur-a. V kolikor bo prijavljenih manjše število potnikov, se razlika obračuna do dneva odhoda. V primeru odpovedi se posamezniku zaračuna 5,00 eur.

ADVENTNI ZAGREB - sobota, 23. 12. 2017

7.45 ZBOR na glavnem avtobusnem postajališču v Domžalah
8.00 ODHOD iz Domžal
9.30 – 10.00 postanek na AC počivališču Grič (Marché)
11.00 – 13.00 voden ogled mestnega jedra Zagreba
13.00 – 16.00 prost sprehod po adventnem sejmu
16.00 – 17.30 vožnja proti domu
17.30 – 19.00 kmečka večerja v gostilni Meglič v Trebnjem (enolončnica s slaščico)
20.00 VRNITEV v Domžale

CENA:  24 EUR (min. 40 potnikov)
30 EUR (min. 30 potnikov)
V ceno so vključeni: prevoz, večerja in vodenje

PRIJAVA IN PLAČILA
Prijavite se v tajništvu društva. Ob prijavi poravnate tudi predviden znesek v višini 24,00 eur-a. V kolikor bo prijavljenih manjše število potnikov se razlika obračuna do dneva odhoda. V primeru odpovedi se posamezniku zaračuna 5,00 eur.

Predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje  življenjsko obdobje Domžale:  Marjan Ravnikar

Prodajna razstava Punčk iz cunj, ki rešujejo otroška življenja

V Galeriji Glavni trg v Kamniku odprli prodajno razstavo Punčk iz cunj, ki rešujejo otroška življenja

V Galeriji Glavni trg v Kamniku so v sodelovanju s prostovoljkami Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, danes odprli prodajno razstavo Punčk iz cunj, izdelanih za UNICEF-ov program »Posvoji punčko – reši otroka«. Vsak, ki bo do konca tedna, prodajna razstava bo odprta do sobote, 25. novembra 2017, posvojil Punčko iz cunj, bo omogočil cepljenje enega otroka iz dežel v razvoju. Sočasno v Galeriji Glavni trg poteka tudi razstava slik Marcele Kopitar.

Odprtja Prodajne razstave Punčk iz cunj v Galeriji Glavni trg v Kamniku, so se poleg številnih obiskovalcev udeležili tudi Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF Slovenija, Maja Mikuž, poslovna sekretarka UNICEF Slovenija, Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale in Lado Leskovar, nacionalni ambasador UNICEF-a. V programu, ki ga je povezovala Mira Kavčič, sta za glasbeni vložek poskrbela citrarka Damjana Praprotnik in pevec Lado Leskovar.

Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF Slovenija je zbranim povedal, da se je letos mudil v Sudanu, v eni najbolj kriznih držav, kjer otroci živijo v najslabših pogojih. Ko je bil na terenu, na območju kjer ni ne cestnih povezav, ne elektrike, je opazil zdravstvene delavce, ki so izvajali program cepljenja otrok s pomočjo UNICEF-a: »Na svoje oči sem videl točno tisto kar govorimo. 20 evrov za posvojitev ene punčke omogoči eno cepljenje enega otroka. V to ceno je všteto šest cepiv proti šestim osnovnim boleznim. V to ceno je všteta tudi hladna veriga (prevoz cepiv) in izobraževanje zdravstvenih delavcev, da lahko izvajajo to cepljenje.« Povedal je še, da je bilo do sedaj 18.000 punčk izdelanih v Sloveniji, prostovoljke iz Društva Lipa Domžale pa so jih v 14. letih izdelale 2650. Vsem prostovoljkam se je zahvalil za njihov prispevek, saj so skupaj s posvojitelji omogočile preživetje marsikateremu otroku iz dežel v razvoju.

Vse prisotne je lepo pozdravil tudi predsednik Društva Lipa Domžale, Marjan Ravnikar, ki je dejal, da ob petkih, ko njihove prostovoljke šivajo punčke, prav s ponosom pogleda v njihovo učilnico, kako z veseljem, z dušo in prisrčnostjo ustvarjajo punčke za UNICEF. »Lepa hvala za vašo prizadevnost, za vašo kreativnost. Vem, da same poleg izdelovanja punčk, veliko doprinesete tudi z zbiranjem blaga in z zbiranjem raznoraznih dodatnih izdelkov. Upam, da bo tako še naprej. Na tem mestu bi se zahvalil Miri Kavčič in Metki Paternoster, mentorici prostovoljk ter vsem prostovoljkam za njihovo prizadevno delo,« je povedal Ravnikar.

»Danes je zaradi vas Ljubljana predmestje Kamnika«, je obiskovalcem dejal Lado Leskovar, ki je povedal, da se je večkrat mudil v deželah v razvoju, tudi na območjih, ki so jih prizadele naravne katastrofe. Ob tem se je na lastne oči prepričal o razmerah v katerih živijo otroci, zaradi katerih tudi umirajo: »Videl sem, da je potrebno pomagati tem otrokom«.

Odprtja prodajne razstave udeležilo tudi nekaj oskrbovancev Doma upokojencev Domžale, ki so na koncu posvojili dve punčki.

Razstavo, na ogled in na posvojitev čaka 92 punčk, si lahko ogledate in posvojite punčko še v naslednjih dneh: četrtek, petek od 10.00 do 18.00 ure, in soboto od 10.00 do 15.00 ure. S posvojitvijo Punčke iz cunj boste omogočili cepljenje enega otroka iz dežel v razvoju.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Zgoraj povzeto po domzalec.si,
spodnji album fotografij pa smo prispevali Mirjana Kavčič, Metka Paternoster in urednik spletišča:

Pripis 30. novembra:
Na razstavo v Kamnik so prišle tudi Punčke iz Ljubljane in Pivke. Vse
vesele so se razkazovale obiskovalcem in vabile k posvojitvi.
Tudi na Glavni trg so pripeljali lepo novoletno smreko, ki jo že krasijo.
(dodano tudi zadnjih 10 fotografij v spodnji galeriji slik, avtor: Mirjana Kavčič)

View the embedded image gallery online at:

Komemoracija na partizanskem grobišču v Radomljah

Članici literarnega krožka društva Lipa, Univerza za III. življenjsko obdobje, Domžale, smo sodelovali na komemoraciji na partizanskem grobišču v Radomljah.

V torek, 31. oktobra 2017, se je krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Radomlje spet dostojno poklonila spominu na mrtve, pokopane na partizanskem grobišču na pokopališču v Radomljah. Kot je v svojem govoru poudaril predsednik društva Peter Jerman, so darovali največ, kar kdo lahko daruje, svoje življenje, za našo svobodo in mir, za kar jim bomo vedno hvaležni in jih ne bomo pozabili. Položili so skupni venec in jih počastili z minuto molka.

V kulturnem delu so pevci MoPZ Radomlje, ki jih vodi Primož Leskovec, zapeli več partizanskih pesmi, učenca OŠ Preserje pri Radomljah, Nuša in Matej, sta prebrala nekaj priložnostnih pesmi, Janka Jerman in Zlatka Levstek pa pesmi o prezgodnjih grobovih najmlajših žrtev vojne, Janeza Menarta in Ceneta Vipotnika. Za zaključek in lep spomin na minule hude čase je Silva Kosec zapela manj znano, skoraj pozabljeno pesem o partizanih.

Tekst in fotografije:
Zlatka Levstek

2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m

Predstavitev "Ujetih trenutkov" Anice Kvas

2017 Anica KvasV knjižnici Domžale so v petek, 27. oktobra 2017, predstavili prvo knjigo poezije Anice Kvas, dolgoletne članice literarnega krožka društva Lipa, Univerze za III. življenjsko obdobje, Domžale. Poslušalce so valovi poezije ponesli v njeno razmišljanje, v njen intimni svet.

Na začetku svoje literarne poti, ko je neozdravljivo zbolela, je pisala članke s področja diabetesa v reviji za sladkorne bolnike in v lokalnem tisku, bila je tudi predsednica Društva diabetikov Domžale. V reviji mednarodnega združenja diabetikov IDF Bulletin so objavili njeno življenjsko zgodbo, kako s tekom, plavanjem, kolesarjenjem in tekom na smučeh obvladuje bolezen, pretekla je celo maraton v New Yorku!

Anica Kvas se je z leti izkristalizirala v izjemno pesnico, piše predvsem kratke pesmi in haikuje. Njene kratke utrinke, poetično izvirne, zagonetne, s pridihom erotičnosti, povezane z njeno reko, z naravo, o mladosti, ki se je nekam izgubila, o minevanju na sploh, o sebi, o nas, so na prireditvi brale Zlatka Levstek, Mira Smrkolj in Mija Stupica. Srečanje je povezovala Janka Jerman, ki je avtorico predstavila kot dobro prijateljico, kolegico, pohodnico, planinko, maratonko in kot pesnico v zrelih letih.

Za prijetno glasbeno popestritev večera so poskrbeli mladi kitaristi, učenci glasbene šole Domžale, Marko Šalamun, Jernej Mihelič in Miha Kralj pod mentorskim vodstvom Mateja Baniča.

Anici Kvas je za izdajo prve samostojne knjige poezije čestital tudi predsednik društva Lipa, Univerze za III. življenjsko obdobje, Domžale, Marjan Ravnikar.

Tekst: Zlatka Levstek

Fotografije: Marjan Franc Levstek

(kliknite slike za povečan prikaz)

View the embedded image gallery online at:

webstat admin