Obiski in gostovanja citrark in kitaristk Lipe

Na Viru:

Na povabilo krajanov Vira in tamkajšnjega župnika smo 24. marca, dan pred praznovanjem materinskega dne, Citrarke in kitaristke Lipe pod vodstvom mentorice Damjane Praprotnik, pripravile pester program in se predstavile prisotnim v tamkajšnji cerkvi. Po uvodnem nagovoru smo zaigrale in zapele pesmi iz svojega repertoarja. Sodeloval je tudi pevski zbor učencev osnovne šole pod vodstvom njihove učiteljice ge. Tatjane Podbevšek. Kot solista na citrah sta se predstavila Lua in Janez, dva mlada in nadarjena glasbenika, ki citre igrata že eno leto in sta presenetila s svojim igranjem. Program smo popestrile z recitacijami pesmi slovenskih pesnikov, ki so jih posvetili materam.

Ob koncu se je Anka Limoni, citrarka in domačinka zahvalila za obisk, za petje z nami, za aplavze in za podporo. Po nastopu pa nas je presenetila z izvrstnimi domačimi dobrotami, ki jih je pripravila posebej za nas in ta dan.

VIR1 citre2017
VIR2 citre2017VIR3 citre2017

V Srednji vasi v Bohinju:

Oskrbovance v Domu starejših v Srednji vasi v Bohinju smo citrarke in kitaristke že večkrat obiskale. V marcu pa so nas povabili, da bi 1. aprila, sicer malo z zamudo, obeležili materinski dan. Vabilo smo sprejeli in pripravili glasbeni in literarni program, ki so ga oskrbovanci doma sprejeli z veseljem in navdušenjem, nekateri so z nami tudi zapeli. Bili smo veseli, da smo jim popestrili dan in se družili z njimi. Predstavnica doma se nam je zahvalila in nas povabila, naj si vzamemo čas in se še večkrat oglasimo pri njih.

Vreme nam je bilo naklonjeno, zato smo se po nastopu odpravili še na sprehod okrog Bohinjskega jezera in uživali lepote Bohinja.

BOHINJ1 citre2017BOHINJ3 citre2017
BOHINJ4 citre2017BOHINJ3 citre2017

Marija G. Kugler
Foto: Majhenič

Priznanje našima likovnikoma v "Šoli včeraj, danes, jutri"

17. aprila je bila uradno odprta razstava del, ki so prispela na likovni, literarni in fotografski natečaj Šola včeraj, danes, jutri. Dvorana Domžalskega doma je pokala po šivih, udeležence pa so v dobro voljo spravljali nasmehi prejemnikov nagrad. Med nagrajenimi je bilo tudi nekaj članic in članov našega društva. Med likovniki sta v starostni skupini C bila najboljša Binca Lomšek in Silvester Zdovc.

S tem prispevkom želimo poudariti, da smo sošolke in sošolci ponosni, da imamo v naši sredini tako uspešna in nadarjena likovna ustvarjalca. Naj vam jih v kratkem predstavim:
Binca Lomšek, dolgoletna članica likovnega krožka Lipe Domžale je vsestranska punca. Najprej si je v Lipi v literarnem krožku našla trenutke za svojo dušo s pisanjem pesmi in literarnimi prispevki. To nadaljuje še sedaj, tako doma bolj zase in vnuke pravi. Neizmerno pa se predaja slikarstvu. Vedno bolj uspešna in prepoznavna je s svojimi kolaži, kar dokazuje tudi 1. mesto na natečaju. Bravo Binca. Izoblikovala je svoj slog slikanja. Blizu so ji tudi figure, abstraktna umetnost in akvareli. Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah, ex temporih in imela tudi samostojno razstavo. Poleg slikanja počne še vse mogoče: vrtnari, kolesari, hodi v hribe in je odlična dopisnica-informatorka, saj za ves razred skrbi, da so informacije o razstavah in naših dogodkih obeleženi vsepovsod in pravočasno. Binca hvala.
Vesele smo, da imamo v naši sredini dva sošolca, saj tako pravijo smo vsaj ljudje. Tudi Silvo Zdovc, kemik po izobrazbi, je izredno spreten v mešanju barv. Pričarati zna pravo paleto mavričnih barv. Je odličen akvarelist, saj s tako tenkočutnostjo portretira svoje vnuke in druge, njegov avtoportret pa je preprosto odličen. Rad eksperimentira, kar dokazuje tudi nagrajena slika. Na juto je z oljnimi barvami naslikal čudovito sliko, ki ponazarja šolo včeraj, danes in kot jo vidi on jutri. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah. Bravo Silvo. Našega sošolca zanima mnogo stvari, med njimi tuji jeziki, (španščina mu je zelo blizu), vrtnarjenje itd. Vse njegove hobije pa še nismo spoznale in za to imamo še priložnost.
Obema nagrajencema iskrene čestitke sošolke in sošolec.

bincasilvo

Binca1

Silvo1

Silvo2mesto

Tekst: Joži Anžin

Več o prireditvi: http://www.domzalec.si/

Unicefove punčke iz cunj praznujejo deseto obletnico

UNICEF Slovenije je v ponedeljek, 27. maja 2013, s posebno razstavo v ljubljanski galeriji Kresija obeležil 10. obletnico projekta
PUNČKA IZ CUNJ. Punčke bodo v Galeriji Kresija in tudi v Knjigarni Konzorcij  razstavljene vse do 9. junija. Do takrat pa si lahko vsak izbere svojo in s tem prispeva 20 evrov za Unicefovo akcijo cepljenja otrok v nerazvitih deželah.
S podporo vseh, ki sodelujemo v projektu, je UNICEF Slovenija doslej omogočil cepljenje več kot 16.500 otrok proti šestim otroškim nalezljivim boleznim - davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi in tetanusu. K temu smo pripomogle tudi  številne prostovoljke, ki v prostem času šivamo punčke za Unicef.
Lipinih Špelc in Jankov smo v obdobju desetih let sešile kar 1.640 in tako pomagale prav takemu številu otrok v državah v razvoju. ZATO ZAHVALA VSEM, KI STE KADAR KOLI PRI TEM PROJEKTU SODELOVALI!.
Več o vzdušju na slavnostni otvoritvi razstave v Galeriji Kresija v fotogaleriji:

Mirjana Kavčič

KOMUNIKACIJA Keramika

Otvoritev razstave keramičnih izdelkov slušateljev skupine za oblikovanje gline v LIPI Domžale, mentorica izobraževanja Lučka Šićarov, v Galeriji Loterija Slovenije v sredo, 13. marca 2013, je bila izjemno dobro obiskana.

"Zakaj komunikacija kot ključna beseda sodobnih časov v imenu razstave, ki nam v galerijskem prostoru na ogled ponuja starodobne oblike telefonov, izdelanih iz keramike, cel kup keramičnih palčkov ter Andersenovo Princesko na zrnu graha obdano s keramičnimi telefončki? Zadeva je dokaj preprosta in je zrasla na zeljniku skupine za keramiko pri U3žo Lipa v Domžalah. Po več kot desetih letih dela pod mojim mentorstvom, se je v skupini, katere večinsko jedro še zmeraj sestavlja začetna skupina z novimi in novejšimi člani ter članicami, izoblikovala neke vrste povezanost, ki presega običajne odnose, predvidene s programskimi načrti in cilji. Primer, ki ponazarja to, kar bi lahko poimenovali z računalniškim terminom 'interaktivnost', je bilo izdelovanje keramičnih telefonov. Sama oblika je ponujala možnosti, da poznavanje materiala in znanje, ki so ga pridobili, slušatelji povežejo z osebnimi izkušnjami, in naredijo naprave, katerih izgled sloni na lastnih videnjih,ki so zaznamovala naša življenja".
(delček misli Lučke Šićarov iz Uvodnika razstavnega kataloga)

K prijetnemu vzdušju otvoritve sta prispevala tudi glasbenika Ana Vipotnik - vokal in Igor Leonardi - kitara. Prijetne melodije so bile ušesom dopadne, še posebno v rezijskem dialektu pesem "bom rožice brala..."  in Ježkova   "gvažek vinčka ej..."

Več o razstavi in vzdušju ob otvoritvi v galeriji fotografij.

Razstava v Galeriji Loterija Slovenije bo odprta do 5. aprila 2013. VABLJENI!
Prispevala: Mirjana Kavčič

Darinka Kralj razstavljala v Petrovčevi hiši v Cerkljah

Ko zgodnja jutra spremlja žvrgolenje ptic
in poganjajo brsti cvetlic,
ko je belina odtekla
in se v žametnem vrtu spominov
družita sol in čopič,
zvesta prijatelja subtilne duše,
takrat se ponovno –
vsak dan zase rojeva ljubezen …

Darinka KRALJ, ki je vrsto let obiskovala likovni krožek v Lipi in je še vedno vključena v dejavnosti Univerze Lipa, je skupaj  z mlado obetajočo slikarko Moniko Slemc v Petrovčevi hiši v Cerkljah na Gorenjskem razstavila svoje umetnije iz slanega testa. Predsednik Likovnega društva Cerklje gospod Starovašnik  se je pohvalil, da so zelo veseli, da lahko razstavljajo dela dveh svojih članic: najmlajše in najmlajše prababice.  Darinka  je svoje izjemne sposobnosti  tokrat zgnetla in mojstrsko oblikovala v slanem testu in jih poimenovala »ŠTIRI LETNI ČASI«.  V bogatem kulturnem programu so počastile sošolko  tudi članice likovnega krožka Lipa, Mira Jarc je s kitaro zaigrala in zapela solo, vse skupaj pa so poživile program  s svojim repertoarjem narodnih in  pesmic Ježka. V  Petrovčevi hiši so ljubitelji lepega nadvse uživali ter  svoja občutja s slikami Monike in Darinkinimi  podobami  in »kiparskimi« izdelki iz slanega testa ponesli s seboj.

Tekst in fotografije: Binca LOMŠEK

webstat admin