Prodajna razstava UNICEF-ovih Punčk iz cunj v DZ Slovenije in na Ljubljanskem gradu

Objavljeno .

Prodajna razstava UNICEF-ovih punčk iz cunj, društva LipaV torek, 4. decembra 2018, smo se Unicefove prostovoljke iz LIPE Domžale in tudi druge skupine po Sloveniji, izdelovalke Unicef-ovih Punčk iz cunj, udeležile prodajne razstave, ki jo je UNICEF Slovenije organiziral v preddverju velike dvorane Državnega zbora Slovenije.

Po uvodnem vodenem ogledu lepo urejenih delovnih prostorov in kratkem orisu delovanja DZ Slovenije, smo se posedli na balkonu velike, okrogle dvorane, kjer se odvijajo skupna zasedanja poslancev DZ in občasno tudi skupaj s slovensko Vlado ter prisluhnili zgodovini o arhitekturi stavbe in še posebej, pred desetletjem obnovljeni veliki okrogli dvorani, po delnem Plečnikovem zgledu... V otvoritvenem nagovoru nas je pozdravil predsednik DZ, mag. Dejan Židan, otroška Unicefova ambasadorja Izabela in Lovro, Izvršni direktor Slovenske fundacije za UNICEF, Tomaž Bergoč. Za dobro vzdušje sta poskrbela mlada umetnika, jazz pevka Lana Petrovič in pianist Rok Zalokar Mušič.

Razveseljivo je bilo videti poslance, predstavnike drugih držav in zaposlene v DZ, kako so si ogledovali razstavljene punčke, izbirali in posvojili čez 90 lepotic v času petdnevne razstave.

V četrtek, 6. decembra 2018, je bila otvoritev še ene prodajne razstave Punčk iz cunj na Ljubljanskem gradu v Peterokotnem stolpu. Ambient je prekrasen, razstavljene punčke so dobile poseben sijaj . V programu je imela pozdravni nagovor UNICEF-ova predstavnica, gospa Olga Hainc, poudarila je, kako uspešni smo prostovoljci pri uresničevanju programa POSVOJI PUNČKO, REŠI OTROKA.

V pisani deželi UNICEF-ovih Punčk iz cunj, smo v Sloveniji izdelali več kot 18.000 punčk, jih enako število dali v posvojitev in s temi sredstvi pomagali prav tolikemu številu otrok iz tretjega sveta.

Lipovke smo za ti dve razstavi prispevale 80 domžalskih Špelc, Jankov in Pik nogavičk..

Na gradu bo razstava na ogled do 30. 12.2018.

Vljudno vabljeni!

Avtor: Mirjana Kavčič
Foto: Metka Paternoster

DOGODKI DECEMBER 2018

Objavljeno .

 DOGODEKKRAJ
1. do 22Predavanja po urniku 
4 do 8.12.2018Razstava UNICEF Punčk iz cunjDržavni zbor
6.12.2018 ob 18.00Otvoritev razstave UNICEF Punčk iz cunjLjubljanski grad
3. do 15. 12.2018Slovenska kulturna dediščina, keramika razstavaKnjižnica Domžale
10.12. 2018Srečanje plesalk Češminke in plesalk iz TržičaTRŽIČ
11.12.2018 ob 12.00Sestanek - Upravni odbor društva LIPAPisarna
11.12.2018 ob 16.00DEBATNI KLUBDruštvo LIPA učilnica II
12 do 13.12 2018Razstava UNICEF Punčk iz cunj in čipkeTrzin
14.12.2018Sestanek mentorjiDruštvoDAN LIPA
15.12. 2018Izlet ADVENTNI ZAGREBPALMA
18.12.2018Nastop citrark, kitaristk, literarni krožekMGC BISTRICA
20.12.2018 ob 12.00Sestanek animatorjiDruštvo LIPA

Vabilo na tretje srečanje debatnega kluba

Objavljeno .

Debatni klub

Tretje srečanje bo 11. 12. 2018 ob 16. uri.

Definicije ustvarjalnosti so različne. Ustvarjalnost ali kreativnost je pojem in večina nas pomisli na umetnike, redke posameznike, navdih, izvirnost, domišljijo in na podobne pojme. Definicij je veliko in so različne. Splošna pravi, da je ustvarjalnost lastnost ustvarjanja na umetniškem področju, pomeni dejavnost, da kaj nastane. Ena od specifičnih definicij je: ustvarjanje je podzavesten proces (Posner,1973), je srečno naključje (de Bono, 1968), uporaba ustvarjalnih metod-brainstorming, (Osborn,1957), oblikovanje okoliščin, notranja spodbuda....Vendar ni neke splošno sprejete definicije.

Ustvarjalnost je udejanje nove ideje.

Večina ljudi ustvarjalnost enači z vsako dejavnostjo, ki se je lotimo. Ali res lahko rečemo, da smo pri tem vedno ustvarjalni? Ali lahko rečemo to za naše misli, če jih večinoma samo malo premečemo in postavimo v drugačen vrstni red, da potrdimo ali zanikamo slišano ali videno, če le povemo svoje mnenje o neki stvari. Opazujte svoje misli in ugotovite, kdaj ste bili ustvarjalni?

Zase bi lahko rekla, da je zame ustvarjalna misel samo tista, s katero bi tako dregnila sama vase, da bi celo spremenila svoja prepričanja, če ne vsa, pa vsaj nekatera. To bi bila ustvarjalna misel, ki spreminja človeka v njegovih temeljih. Vse ostalo je bolj slab približek ustvarjalnosti, če ni zadaj neke dejavnosti.

Večina naših misli pa ni ustvarjalnih v gornjem smislu, bolj razdvajajo in rušijo, kot združujejo in gradijo.

Mnogi stari ljudje niso nikoli doživeli celotne lepote, globine in bogastva, ki jih s seboj prinaša napredovana starost, ker niso nikoli hoteli pustiti za seboj mladosti, moči in vitalnosti. ''Najboljše šele pride. In s koncem življenja se bo začelo.'' Najboljše je šele pred nami. Mnogi ljudje izgubijo najboljši čas svojega življenja, pozna leta, ker so preveč vezani na preteklost, so priklenjeni na svoje dobre izkušnje od takrat.

Ranjen ptič ne more živeti, toda ptič, ki se oklepa veje, tudi ne. Voda postaja čista, če teče dalje, človek, če gre dalje. (Anthony de Mello, Hoditi po vodi)

Na svetu je le ena pomembna oseba, ki se mora spremeniti in to ste Vi. (Rene Egli, Načelo Lola)

Marija Dodič

Obisk citrark, kitaristk in članic literarnega študijskega krožka v Domu starejših v Kamniku

Objavljeno .

Danes 13.novembra smo citrarke in kitaristke, pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik in literatke, pod vodstvom Zlatke Levstek, obiskale Dom starejših v Kamniku.

Obiski so postali že tradicionalni in vsi se vedno veselimo srečanja in druženja. Povabili smo tudi članice in člane naše univerze iz Kamnika in Osnovno šolo 27. julij iz Kamnika.

Za varovance smo pripravile pester kulturni program. Članice literarnega krožka Zlatka Levstek, Marija Dodič, Mira Smrkolj, Janka Jerman in Anica Kvas so predstavile svoje zgodbe in pesmi, ki jih ni malo. Ugotavljamo, da ustvarjalnost v tretjem življenjskem obdobju nima meja.

Citrarke in kitaristke smo zaigrale in zapele. Repertoar pesmi je že velik, saj se večina uči svoje instrumente že 5. leto. Tako smo zaigrale in zapele: Cvetje v jeseni, Vem da danes bo srečen dan, Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi, Venci vejli, Venček ljudskih, Ružo crvena, Beli cvet, Sam po parku, Šuštarski most, Če študent na rajžo gre, V dolini tihi, Tam kjer murke cveto, Venček narodnih, Deželica sonca in Čebelar. Na koncu pa smo zaigrale še Mi se imamo radi. Pri petju so se nam pridružili tudi poslušalci.

Želeli smo jim popestriti in polepšati bivanje v domu, kar nam je tudi uspelo, saj se je to opazilo na obrazih poslušalcev in zahvali za sodelovanje.

Kot članica Upravnega odbora univerze in tudi v imenu predsednika Marjana Ravnikarja ter vseh nastopajočih, sem se zahvalila vodstvu doma in uslužbenkam iz delovne terapije za sprejem in pogostitev. Res je bil en lep in prijeten dan za vse, ki ga bomo ponovili v prihodnjem letu.

Dejavnost univerze za tretje življenjsko obdobje je, poleg izobraževanja, kulture in športa, tudi humanitarna. Tekom leta obiskujemo Domove starejših v Domžalah in vseh okoliških občinah, iz katerih izhajajo naši člani in slušatelji ter udeleženci športnih vadb. Obiskujemo tudi medgeneracijske centre, šole, vrtce, muzeje, knjižnice, kulturne prireditve in z veseljem sodelujemo na različnih prireditvah vseh sosednjih občin, če nas povabijo.

Uspešno nadaljujemo dejavnost, ki so jo pred 30 leti začele v Sloveniji prof. dr. Ana Kranjc, prof. Dušana Findeisen, Alijana Šantelj in pred 20 leti Metka Zupanek, Zlatka Levstek, Janka Jerman, Ivanka Zajc Černe, Anka Cerar, Silva Mizerit ter še mnoge druge zaslužne članice univerze za tretje življenjsko obdobje. Hvaležni smo jim, da so postavili temelje delovanja tudi naši univerzi, ki jo že eno leto uspešno vodi predsednik Marjan Ravnikar.

Tekst: Marija Gornik Kugler
Foto: Marjan Franc Levstek


webstat admin