Medgeneracijsko literarno srečanje izzvenelo v spominu na materino naročje

(povzeto po domzalec.si)

Medgeneracijsko literarno srečanje izzvenelo v spominu na materino naročjeLiterarni krožek Društva Lipa Domžale in Osnovna šola Venclja Perka Domžale sta združila moči in pripravila medgeneracijsko literarno srečanje, na katerem so obiskovalcem uprizorili recital, ki so ga poimenovali "Materino naročje." To medgeneracijsko druženje je v pesmih in spisih o mami izzvenelo v petek, 31. marca 2017 v prostorih Centra za mlade v Domžalah.

S pesmicami in spisi, ki so jih napisali in prebrali člani dveh generacij, so se obiskovalci vrnili v svoje otroštvo, saj so recitatorji večino prebranega podoživeli iz svoje mladosti, ki je za nekaj let izginila iz spomina, ob praznikih, s katerimi praznujemo dneve mamic, pa nekako privreli na dan, s tem pa so nastali prelepi spomini, ki so ohranjeni luč sveta zagledali v "zrelem obdobju" in sicer v izdanih pesniških zbirkah ali pa v spisih, ki so jih napisale mlajše generacije v šoli.

Ob veznem tekstu in vodenju medgeneracijskega literarnega srečanja, je Zlatka Levstek najprej pozdravila vse navzoče in seveda tudi recitatorje ter zaželela vsem lepo poznopopoldansko srečanje in druženje. Svoje pesmice in zbirke spisov so prebrale članice literarnega krožka Društva Lipa Domžale: Marija Dodič, Janka Jerman, Lidija Konda, Anica Kvas, Mija Stupica, Mira Smrkolj in Elena Skok ter učenci Osnovne šole Venclja Perka Domžale, ki so v pesmi in besedi pod vodstvom učiteljice in mentorice mag. Tine Preglau Ostrožnik predstavili svoje poglede na otroške dni, saj so sedaj že mladostniki, ki zaključujejo osnovno šolo in se bodo v kratkem podali po nove izkušnje, ki jim jih ponuja življenje. S pesmicami in spisi so se predstavili: Blaž Mežnar, Gaja in Tjaša Škofic, Sara Špelko, Konstantin Kostja Birk in Živa Kovač. Ker sta Zara Miočić in Valentina Laura Dolenc manjkali, so njune spise prebrali drugi.

Prijetno literarno medgeneracijsko popoldne je izzvenelo v spominu na mame, ki so res enkratne. In kot so dejali ob koncu: »Mame so zelo dragocene in je prav, da se jih spominjamo v drobnih delih vsak dan, saj so se veliko žrtvovale in se žrtvujejo, da nam je bilo in da nam je lepše.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Video: https://www.youtube.com/watch?v=3TGkBi0gIbU (47 minut)

Fotogalerija:

Postajajo Domžale citrarski center Slovenije?

Občinski časopis Slamnik je v svoji prvi letošnji številki zapisal, da je tretji domžalski citrarski koncert navdušil.
Prispevek povzemamo tudi na našem spletišču.

slamnik citre 01 2017

Citrarske strune že tretjič izzvenele na koncertu v Domžalah

(povzeto po Domzalec.si)

Citrarske strune že tretjič izzvenele na koncertu v Domžalah

V nedeljo, 15. januarja 2017, je bil v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale zelo zanimiv citrarski koncert, že tretji po vrsti. Društvo Lipa Domžale, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale je v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti RS, Območne izpostave Domžale organizirala domžalski citrarski koncert. Skupaj sta pripravila čudovit in pester program.

V uvodu koncerta je vse obiskovalce in nastopajoče pozdravila predsednica Društva Lipa Metka Zupanek, koncertni program pa je povezoval in na njem tudi sodeloval s citrami in violino, predsednik Citrarskega društva Slovenije, prof. Peter Napret.

Na odru so se zvrstili Citrarska skupina Notice iz Lipe, Banda citrarska iz KD Ihan s tenoristom Klemenom Torkarjem, ki je s svojim žametnim glasom osvojil poslušalce v nabito polni dvorani, Citrarska skupina Siničke , mentorica je Damjana Praprotnik, kitaristke Strunice in čelist Jan Pavlica. Obiskovalcem koncerta sta močno ogrela dlani duo Janja Brlec, izjemna citrarka, ki se jo spominjamo iz zadnjega šova Slovenija ima talent ter prof. Peter Napret, ki jo je spremljal z violino.

Res bogat večer, ki je ob milih zvokih citer ter violine minil prehitro. Ob koncu so podelili šopke nastopajočim, zatem pa so vse skupine zaigrale skupaj še eno pesem ter s tem zaključili nadvse uspešen koncert.

Prof. Peter Napret je na AG v Ljubljani diplomiral iz violine. Citre je študiral na Tirolskem konzervatorju v Innsbrucku. Je avtor številnih strokovnih člankov in citrarskih priredb skladb. V Domžalah uči citrarsko skupino pri Društva Lipa in skupino citrark pri Kulturnem društvu Ihan. Za uspešno delo in odlične dosežke na glasbenem področju je prejel Gallusovo listino.

Dokaz, da ljudje še vedno radi poslušamo tovrstno glasbo ter gledamo citrarje in kitariste, kako so spretni s prsti, ki tekoče drsijo po mnogih strunah, je bila polna dvorana obiskovalcev ter dolgi aplavzi, ki povedo vse.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Fotogalerija