Razstava GAUTRI - kovana čipka

Krajevna knjižnica DANETA ZAJCA Moravče

Razstava gautri - kovana čipkaKlekljarice skupine SLAMICE, društva LIPA Domžale so v torek, 28. avgusta 2018, postavile na ogled svoje čudovite izdelke, na temo Gautri - kovana čipka, v Knjižnico Daneta Zajca Moravče.

S tem se uresničuje obljuba, da bo razstava krožila po vseh oddelkih Knjižnice Domžale.

Občina Moravče spada med nemestne občine v Republiki Sloveniji. Razprostrta je na 61,4 km2, s 5328 prebivalci, povprečne starosti 37,74 let . Zelena dolina z zanimivimi ljudmi, ki so veliki ljubitelji svoje domače grude, kar se vidi v številnih novogradnjah.

V Občini so rojene zanimive osebnosti: Fran Detela, književnik, Jurij Vega, matematik, Dane Zajc, književnik, Primož Peterka, smučarski skakalec, Jože Urbanija, književnik in še kdo.

Občina se je svojim pomembnim rojakom oddolžila na različne načine. Med drugim je občinski svet Občine Moravče, 18. marca 2009, z Odlokom poimenovala knjižnico v Krajevno knjižnico DANETA ZAJCA Moravče.

Dane Zajc je klasik slovenske in evropske književnosti. Njegov pesniški in dramski opus zaobsega sedem izvirnih knjig pesmi, knjigo zbranih pesmi ter dramska dela.

Razstava je zanimivo, izložbeno postavljena, vidna tudi vsem mimoidočim občanom, ki imajo posluh do ročnih del, saj imajo že vrsto let svoje marljivo društvo Moravški rokodelci.

Razstava bo postavljena mesec dni, najmanj do 28.9.2018. VABLJENI na ogled.

Avtor: Mirjana Kavčič
Foto: Metka Paternoster

GAUTRI - kovana čipka

Razstava v Knjižnici Domžale

V knjižnici DomžaleV torek, 17. julija 2018 so Lipovke iz klekljarske skupine SLAMICE, postavile razstavo svojih čipkastih umetnin v Knjižnici Domžale. Razstava bo na ogled do 31. julija 2018.

Zanimiva izdelava vzorcev, sicer namenjenih za umetno kovaštvo, je v idrijski čipki postala prava umetnina okenskih mrež, GAUTROV. Domiselno okvirjanje svojih izdelkov, so avtorice s ponosom postavile na ogled.

V pogovoru z vodstvom domžalske knjižnice, se je porodila ideja, da bi se razstava selila tudi v druge oddelke: Mengeš, Moravče, pa še kam, če bo primeren prostor za to.

Pridite in si oglejte izdelke pridnih rok naših članic. V LIPI se dogaja, tudi v času kislih kumaric.

Avtor: Mira Kavčič

Fotografije: Metka Paternoster

Počitnice

OBVESTILO

V času počitnic bo pisarna Društva Lipa zaprta.

Od 20. avgusta dalje bodo uradne ure: v ponedeljek in sredo od 10. do 12. ure.

Za nujne zadeve pokličite: 031 379 276 – Marjan Ravnikar - predsednik

Prijetne počitnice, tajništvo Lipa

Računalniški tečaj

Računalniški tečaj

SIMBIOZA med generacijami 2018

Delavnica računalništva

V prostorih Društva LIPA U3žo, Domžale je bilo že četrto leto organizirano "računalniško opismenjevanje" v sodelovanju s Srednjo šolo Domžale. Uka željnih Lipovcev nas je bilo dvanajst. Mladi, bodoči tehniki računalništva, letos jih je bilo sedem, vsi iz tretjega letnika, so prevzeli vlogo pedagogov delavnice računalništva, ki je bila od torka, 12.6.2018 do petka, 22.6.2018. Vsak od njih je bil zadolžen, da predstavi eno od področij predvidenega programa. To sodelovanje se jim upošteva kot obvezna letna praksa.

Na delavnici Računalnik, moj prijatelj smo govorili o osnovah računalništva, kako z računalnikom rokovati ter kaj je dobro vedeti o oskrbi računalnika. V prvem delu smo spoznali strojno, predvsem zunanjo opremo.

Pobližje smo si ogledali zunanjo opremo in karakteristike namiznega računalnika, nato pa na podoben način analizirali še prenosnik. Nadalje smo se seznanili z aktiviranjem računalnika ter začeli s prvimi koraki v tem novem svetu s poglavjem "Brezmejna polja računalnika".

V nadaljevanju smo se dotaknili oskrbe računalnika, na kaj je dobro biti pozoren pri rokovanju z računalnikom ter kako ga lahko očistimo. Velik poudarek je bi tudi na varnosti vnesenih podatkov in pozornosti na prejeto pošto glede morebitnega vnosa virusov.

Da se medgeneracijskega sodelovanja resno lotevajo na Srednji šoli Domžale, potrjujejo tudi obiski in spremljanje predavanj njihovih profesorjev: Borut Jagarinec, mentor, Mojca Jager, strojna obdelava, Karmen Koprivec, zadolžena za prakso, Tadej Trimko, programiranje.

V veliko veselje nam je bila tudi pridobitev gradiva vseh predavanj, ki smo ga dobili po e-pošti in si ga lahko natisnemo kot skripta.

Zadnji dan predavanj sta prijetno presenečenje pripravila profesor Borut Jagarinec in predsednik LIPE, Marjan Ravnikar, ko sta slušateljem podelila lična POTRDILA za udeležbo na delavnici računalništva in vse skupaj povabila na pogostitev in prijetno druženje.

Z zaključkom naših predavanj so se za šolsko leto 2017 - 2018 v LIPI zaprla vrata.

Prijetne počitnice, vidimo meseca oktobra....

Besedilo in foto: Mirjana Kavčič

Velika planina

Velika planinaPrvo zeliščarsko dejavnost v društvu Lipa smo uspešno zaključili. Spoznavanje zdravilnih rastlin smo iz šolskih klopi prenesli še na teren. Za zadnjega smo si izbrali na Veliki planini. Počakali smo do sredine junija, kjer je čas v naravi za prepoznavanje in nabiranje največje. Ta čas je narava bogata z materino dušico, bela lakota, ranjak, alpska mastnica,…..in še najbolj zaščitene arnike. Planina pa je bogata tudi z manj pomembnimi gorskimi rastlinami, kot so zvončnice, zlato jabolko …

Kar veliko smo prehodili, se posvetovali z mentorico in za zaključek gorsko pomalicali. Za konec pa smo z našo mentorico že delali plan za prihodnjo šolsko leto.

Hvala vsem za prizadevnost, da smo lepo izpeljali zeliščarsko dejavnost.

Metka Ravnikar

webstat admin