Enodnevni izlet: Šola mozaika v Spilimbergu in mestece Pordenone

2024 01 21 Spilimberg in Pordenone 19 01Članice in člani Društva Lipa, članice Slovenske univerze za tretje življensko obdobje (SU3ŽO), smo se v petek, 19. januarja 2024, odpravili na enodnevni izlet, na ogled šole mozaika v Spilimbergu in mestece Pordenone.

Zbrali smo se ob 6.00 uri zjutraj, na tradicionalnem zbornem mestu, na domžalski avtobusni postaji. Sprva deževno vreme nam zjutraj ni bilo naklonjeno, ampak ker ima dan 24 ur, pričakovali smo pričakovali lepše vreme. Med vožnjo proti Ljubljani nas je pozdravil predsednik Društva Lipa, g. Marjan Ravnikar, nam predstavil vodiča agencije Venčeslava in vodiča-mosaicista Aljaža Vidrajza, mojstra mozaika.

Vožnja nas je vodila proti Italiji. Vmesni postanek za kavico in nadaljujemo proti Spilimbergu, kjer domuje Scuola Mosaicisti del Friuli, šola za mozaiciste, ki je bila ustanovljena leta 1922. Ta velja za najboljšo šolo mozaika v svetovnem merilu. Ko smo prispeli pred šolo nas je g. Vidrajz (mojster - umetnik, ki vodi krožek mozaika tudi v okviru Društva Lipa), seznanil s potekom ogleda razstavnih eksponatov in njegovem šolanju ter delovanju na ustanovi. Izobrazba na najbolj cenjeni šoli na mozaiciste v Italiji mu je omogočila, da je mozaik spoznal v vsem svojem pomenu. Sam s ponosom pove, da je moral pridobiti ogromno znanja o materialih, zakonitosti tehnike in še mnogih reči, da je prišel do samostojne profesionalne kariere. Znanje predaja generacijam na rednih delavnicah.

Šola ima na ogled izdelane eksponate njihovih mozaikovi. Čas se ustavi, ker se ne moreš odmakniti od čudovito izdelanih mozaikov v različnih tehnikah: rimske, preko bizantinske in moderne tehnike. Mozaiki so izdelani iz različnih materialov: ročno delanega beneškega stekla, zlata, poldragih kamnov in marmorja. Tu so izdelali mozaike za Kongresno knjižnico v Washingtonu. Razlagal nam je o tehniki izdelave s kladivcem Martellino, kjer mora umetnik izsekati male koščke in sestaviti v željen izdelek. Kako enostavno je slišati, a v sam proces izdelave je vloženega mnogo truda in ur s pinceto v roki. Postali smo pri umetninah, ki jih je izdelal naš umetnik Aljaž Vidrajz in so prav tako razstavljene na šoli. Lahko smo ponosni, da smo bili del tega vodenega obiska, pri delu pa mu želimo mnogo uspehov in dobrega sodelovanja z Društvom Lipa tudi v bodoče.

Nato smo se odpravili na ogled mesta Spilimbergo, ki leži ob reki Tilimento. Ta del je prevzel g. Venčeslav in nam razkazal del mesteca ter predstavil njegovo zanimivo zgodovino. V srednjem veku (11. stoletje) se je z gradom plemiške rodbine Spengenberg razvila naselbina in po tej rodbini je mesto tudi dobilo ime. Od obzidja, ki je varovalo mesto, je ohranjen samo še stolp z vrati. V mestu tik ob gradu stoji mogočna cerkev Duomo Santa Maria Maggiore, ki je okrašena s kamnitimi portali ter freskami iz 14. stoletja, ogledali pa smo si še manjšo delavnico izdelovanja mozaika.

Nato nas je pot vodila še do mesteca Pordenone, ki ga opisujejo kot sodobno in živahno po kulturnih prireditvah, kot zanimivost pa smo izvedeli, da priredijo vsako leto festival nemih filmov in cvetlično razstavo. Pordenone je mesto v italijanski avtonomni deželi Furlaniji-Julijski krajini in leži ob reki Noncello. Ogledali smo si mestno hišo z zvonikom imeli pa smo tudi nekaj prostega časa za kavico in raziskovanje starih uličic. Po končanem ogledu smo se odpravili proti Sloveniji, se vmes ustavili na kosilu ter se dobro okrepčani v zimskih razmerah odpravili proti domu. Voznik avtobusa nas je srečno in varno pripeljal v zasnežene Domžale in verjamem, da smo bili vsi udeleženci zadovoljni s kvaliteto in izpeljavo izleta.

Avtorica: Majda Šraj, Foto: Arhiv društva Lipa