Lipino obeležje kulturnega praznika

Objavljeno .

PO POTI SLOVENSKIH LITERARNIH VELIKANOV OB KULTURNEM PRAZNIKU

Slovenski kulturni praznik 8. februar je Društvo Lipa Domžale obeležila na poseben način.

Že zarana smo se odpravili na obisk gorenjskih literarnih velikanov. Najprej smo obiskali Kranj. Z recitacijo Ive Ogorevc Memento mori smo se poklonili spominu našemu pesniškemu velikanu dr. Francetu Prešernu. Obiskali smo še zadnji dom Prešernove hčerke Ernestine Jelovšek, pesnika Simona Jenka in spominsko obeležje bazoviškim žrtvam.

Jožica Polanec nam je na poti po starem delu Kranja izredno zanimivo predstavila zgodovinske, kulturne in etnološke lepote tega starega mesta. Sledil je ogled po 1300 m dolgi poti po Kranjskem podzemlju. Nekdanje zavetišče so spremenili v zanimivo pot spoznavanja bogastva rudnin in nazadnje smo doživeli še » bombni napad«.

Pot nas je naprej vodila v Žirovnico mimo rojstne hiše Prešernove mame do domačije Matija Čopa. Naša naslednja postaja je bila v Doslovčah na skromnem domu Fran Seliškar Finžgarja. V rojstni hiši Janeza Jalna na Rodinah nam je bilo ob zanimivem klepetu z njegovim nečakom nadvse prijetno. Za konec izleta smo prihranili obisk rojstne hiše našega literarnega velikana v Vrbi. Od dr. France Prešerna smo s pri cerkvici sv. Marka poslovili z njegovo pesmijo Vrba.

Našo pot po Poti slovenskih literarnih velikanov smo zaključili s čudovito kulturno prireditvijo, ki so jo pripravile in izvajale Zlatka Levstek, Janka Jerman, Iva Ogorevc. Njihove predstavitve literatov in recitacije njihovih del je popestril naš pevski zbor pod vodstvom Marine Aparnik, ki ga je s harmoniko spremljala Milka Živulović. Domov smo se vrnili v večernih urah z dogovorom: »Drugo leto gremo v Belo Krajino«.

 Tekst: Metka Zupanek

 Slike: Marjan Levstek