Uspel citrarski koncert v Domžalah

Objavljeno .

citreDruštvo Lipa Domžale, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale je v sodelovanju z Javnim skladom RS, Območne izpostave Domžale organizirala Domžalski citrarski koncert, ki se je bil v nedeljo, 22. februarja, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

V uvodu koncerta je obiskovalce najprej pozdravila predsednica Društva Lipa, Metka Zupanek. Nato pa je sledil program, ki so ga z svojimi citrami odprle mlada dekleta citrarskega tria Glasbene šole Kamnik, ki so zaigrale dve skladbi. Citrarji Kulturnega društva Ihan so zaigrali skupaj s prof. Petrom Napretom, predsednikom Citrarskega društva Slovenije, ki je tudi povezoval program. Citrarska skupina Notice Duštva Lipa je presenetili z lepimi slovenskimi ljudskimi skladbami, saj so tri članice, tudi same citrarke, zapele ob spremljavi ostalih citrark.

Obiskovalcem sta močno ogrela dlani Janja Brlec, mlada citrarka ter prof. Peter Napret, ki je ob spremljavi Janjinih citer zaigral na violino. Slovenski citrarski kvartet, ki so ga sestavljali sami mojstri in mojstrice citer, so zaigrali nekaj pesmi z različnimi uglasitvami citer. Kvartet so sestavljali Peter Napret, Janja Brlec, Anita Veršec ter Tomaž Plahutnik. Iz Cerkelj na Gorenjskem je prišla Damjana Praprotnik, ki je najprej zaigrala solo na citre priznanega avtorja Suite za citre Armina Kaufmanna. Nato je Damjana zaigrala še skupaj s solisti Klemnom Kelihom - tenor, Matevžem Močnikom - bariton ter Gregorjem Dolarjem - bas, ki so s svojimi glasovi ob koncu prireditve na noge dvignili polno dvorano obiskovalcev. Ker seveda aplavza ni hotelo biti konec, so združeno vse skupine citrarjev ter pevcev zaigrali ter zapeli, poslušalci pa so se jim pridružili v pesmi Tri planike.

Res bogat večer, ob milih zvokih citer ter violine je Domžalski citrarski večer minil prehitro.

Dokaz, da ljudje še vedno radi poslušamo tovrstno glasbo, ter gledamo citrarje, kako so spretni s prsti, ki tekoče drsijo po mnogih strunah, je seveda polna dvorana obiskovalcev ter dolgi aplavzi, ki povedo vse.

Povzeto po www.domzalec.si, tekst: Miro Pivar;

Fotogalerija Marjan F. Levstek.

Poslušajte zvočni posnetek koncerta (Vir: You Tube, avtor Miro Pivar)