Leto 2017- nove pohodniške poti

Objavljeno .

Četrtkova pohodniška skupina v LIPI, ki jo vodi Metka Zupanek, že pridno šteje svoje korake po zanimivih poteh krajev v bližnji in daljni okolici naše prelepe domovine Slovenije. Dva meseca tega leta sta že mimo, utrinke v besedi in fotografiji z naših pohodov je strnila naša kolegica Majda Šraj. 

Uživajte v prebiranju zanimivosti in ogledu prelepih foto posnetkov.

Še vedno se nam lahko pridružite, imamo se lepo.

Mirjana Kavčič

pohodi17 1Stari grad nad Kamnikom (585 m) - Palovče - Vranja peč

5.1.2017: Pot nas je vodila proti Kamniku, staremu mestu.  Grad je omenjen v 12. Stoletju. Danes so samo še ruševine. Naš cilj je bil Stari grad nad Kamnikom.  Avtomobile  smo pustili ob poti. Dan je bil prečudovit sonce, brez oblačka. Veter nas ni motil, ker smo hodili po gozdu. Ob poti nam je pogled švigal od doline in v prečudovite hribe.  Cilj je dosežen, nagrada razgled  na Kamniške in Savinske Alpe, Kamnik, Gorenjsko in Ljubljansko kotlino. Počasi smo se vrnili do avtomobilov in nadaljevali pot do Budnarjeve domačije, kjer smo se ustavili in malo postali. Starost hiše te potegne kar nekaj časa nazaj v preteklost. Naslednji postanek Vranja peč. Tu smo si ogledali cerkev sv. Urha. Naredili smo krog na Blagovico. Tu smo se ustavili in naredili nekaj osnutkov za naslednji pohod.

Cerklje na Gorenjskem- grad Strmol – Velesovo (Samostan Adergas)

12.1.2017: K tej odločitvi je pripomoglo vreme, ki je bilo mrzlo in nič  kaj  prijazno za pohod. Iz Domžal smo krenili proti Cerkljam na Gorenjskem. Tu smo obiskali TIC  Cerklje, dali so nam prospekte in napotke, kaj si je vredno ogleda. Pohvale vredno. Začeli smo kar v hiši sami.  Ogled razstave za časa Rimljanov, kjer je potekala rimska cesta do orodja katerega so uporabljali za razna opravila domačini. Nazadnje še ročna dela spretnih domačink.  Sam kraj je zgodovinsko bogat in to tudi ohranjajo. Dobro vzdrževana letna rezidenca Ivana Hribarja . Spomenik Simonu Jenku, ki je v bližini cerkve Marijinega vnebovzetja. Zanimivosti kraja so nas peljale proti gradu Strmol. Že od daleč te vabi, da moraš narediti ogled vsaj okolice, če že ne notranjosti. Grad je iz 13. stoletja  ime ima po vitezih Strmolski po katerih je dobil ime in ohranil vse do danes. Zadnji lastnik je bil Rado Hribar  ljubitelj umetnosti eden najbogatejših ljudi tistega časa. Z ženo Ksenjo sta dala graščini današnjo obliko. Njuno zgodbo lahko preberete v romanu Draga Jančarja »To noč sem jo videl. Ob vznožju je prikupna kavarnica , ki kar vabi, da se okrepčaš. To še ni bil končni cilj.  Po nekaj kilometrih prispemo do samostana Adergas in cerkve Marijinega  oznanjenja.  Samostan dominikank je bil ustanovljen leta 1238. Lahko bi pisala še in še a raje priporočam obisk in ogled teh umetnin, ki jih premore cerkev z razlago prijaznega župnika. Težko je bilo reči nasvidenje.

Kamnik: Muzej Zaprice

19.1.2017: Mrzel zimski dan , kot naročen za lahek pohod do muzeja Zaprice v Kamniku. Stavba je nekje iz 14. stoletja bila je večkrat predelana. V  njen že pol stoletja domuje Medobčinski muzej Kamnik.

Zanimivo se je bilo sprehoditi po muzeju in obuditi spomine, in se ozreti v  zgodovino kamniških tovarn in rokodelcev, ki so opravljali svojo obrt . V pritličju je prikazana razstava Velike planine in Najdbe čez več obdobji v samem Kamniku in okolici. V muzeju nam je čas tako hitro minil, da smo se morale  kar hitro posloviti in zaključiti naš pohod.

Vredno ogleda.

Bled (biser Slovenije)

16.2.2017: Na zbirnem mestu od koder pričnemo naš pohod je hitro padla odločitev, da gremo okoli Blejskega jezera, glede na vreme. Sonce in modro nebo je kar vabilo na pohod. Pot nas je pripeljala do parkirišča, kjer smo začele naš pohod. Jezero je bilo še delno zamrznjeno, kar je dajalo poseben čar. Sprehajalcev je bilo kar nekaj. Narava je še v globokem spancu  nič se ne da motiti.

Po ogledu cerkve, ki je čudovita smo se odpravile na blejske  rezine  »kremnite«, ki so atrakcija.
Zaključile smo v Radovljiškem  hramu. Tu smo se odločile za naslednji izlet, ki nas bo popeljal na drugi konec.

Oklo nad Ihanom

23.2.2017: Pot nas vodi po gozdu in mimo hiš do spomenika padlim borcem, ki so bili izdani leta 1944. Spomenik in okolico so ravno čistili in urejali za slovesnost. Na grozote nas je opozorilo obzidje , ki je ostalo od domačij, ki sta bili požgani.
Presenetili so nas znanilci pomladi, zvončki. Okolica je bila prekrita z belimi glavicami. Ogled okoliškega terena je prav zanimiv. Tam kjer je  bilo malo jezero se sedaj nahajajo energetske točke.
Zelo zanimiva pot vodi tudi iz Ihana.