Naši recitali in literarni večeri ter spoznavanje literarne umetnosti

Društvo Lipa je bilo vedno dovzetno in odprto za nove ideje, pobude, pristope in načine delovanja, da bi se tako čim bolj približalo svojim slušateljem univerze za tretje življenjsko obdobje.
Med drugim vsako študijsko leto organizira veliko izletov po Sloveniji in v tujino. Kamorkoli se pelješ po naši lepi deželi, je doma kakšen znan in pomemben slovenski pesnik ali pisatelj. Za takšne primere sem začela pripravljati recitale, ki so udeležencem izleta predstavili takega umetnika. Ljudje so jih z navdušenjem sprejeli. Naj jih naštejem le nekaj: v Radovljici smo podrobneje spoznali Antona Tomaža Linharta in njegovo delo, Na Raščici Primoža Trubarja, v Ajdovščini  Danila Lokarja, v Vrbi in v Kranju smo osvežili spomin na Franceta Prešerna, na Vrhniki na Ivana Cankarja,  na Vinici na Otona Župančiča. Na poti v Rezijo sem z odlomki iz pisanja Ivana Trinka  Zamejskega osvetlila njegovo življenjsko pot in predstavila sicer tragično, vendar kulturno bogato zgodovino Rezijanov.
Še posebno ljub spomin je na prva dva recitala: v stari učilnici na Kolodvorski ulici, ki so jo za to priložnost kolegice okrasile v indijskem  slogu, smo poslušali čudovite pesmi v prozi indijskega pesnika Rabindranatha Tagoreja; pravo doživetje pa je bilo za številne ljubitelje poezije srečanje s kitajsko liriko v domžalski kitajski restavraciji, ko sta nas s svojo navzočnostjo počastili kitajska slikarka  in takratna domžalska županja Cveta Zalokar Oražem.

Ko je umrl pesnik Janez Menart, smo pripravili recital v njegov spomin. V sodelovanju z upokojenskim društvom Žerjavčki iz Trzina je nekaj Lipinih članov in trzinskih upokojencev izvedlo literarni večer s Tonetom Peršakom, ne dolgo zatem pa smo v skoraj enaki zasedbi v povsem polni trzinski dvorani predstavili življenje in delo največjega ruskega pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina. V domžalski knjigarni Beseda smo preživeli prijeten večer s pesnico Nežo Maurer, se pogovorili z njo o njenem delu, recitirale smo njene pesmi in, na njeno pobudo, tudi nekaj svojih.

Prijetni literarni večeri so bile tudi predstavitve pesniških zbirk naših članic: Zlatke Levstek, Janke Jerman, Ive Rejc in Helene Ogorelec, Milenke Geiser, Silve Mizerit IN Ivana Ložarja. Omembe vreden je skupinski literarni večer naših ustvarjalk, ki smo ga ob pomoči pevskega zbora in harmonikarskega kvarteta priredili v hotelu Delfin v Izoli.
Na vseh omenjenih prireditvah so bili nepogrešljivi naši recitatorji: Marjeta Blažej, Anica Gladek, Tone Ipavec, Zlatka Levstek, Helena Ogorelec in Iva Ogorevc in včasih Mojca Vilar.
Našo literarno delavnico sta obogatila obiska pesnikov Daneta Zajca In Marjana Pungartnika.

Veliko se je nabralo vsega v teh letih in bojim se, da se nisem spomnila vsega. A je tudi tega dovolj.

Imeli smo tudi krožek Beremo z Manco Košir, ki je čez nekaj časa ugasnil. Lani pa smo članice literarnega krožka na lastno pobudo začele prebirati knjige, ki smo jih predlagale same. Lani so bile to knjige Tuleči mlinar pisatelja Arta Paasilinne, Peskovnik boga otroka Dese Muck in Bralec Bernharda Schlinka. Vsaka je nato napisala in na srečanju prebrala svoje vtise in mnenje o knjigi. Včasih so se mnenja kresala, drugič smo bile soglasne. Hvaležna sem kolegicam, posebej Janki Jerman, ki so mi pomagale uresničiti moje zamisli. Upam da jih bo v prihodnosti še več.

Anica Gladek