V Erbergovih paviljonih v Dolu pri Ljubljani na ogled razstava Društva Lipa Domžale

Objavljeno .

DSC02178V Erbergovih paviljonih v Dolu pri Ljubljani so pripravili razstavo Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, kjer so razstavljena ročna dela študijskih skupin mozaika, punčke Unicef, keramike, klekljanja ter slikarstva.

V Dolu pri Ljubljani, blizu trojnega sotočja rek Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice, ob poti stoji par obnovljenih paviljonov brez palače. Erbergova paviljona sta vse, kar je zares ostalo od nekdaj mogočne dolske graščine. Pečat graščini je dal baron Jožef Kalasanc Erberg, zbiratelj starin, umetnin in redkih predmetov. Razgledan in premožen mož je veliko potoval in je svoj dom opremil s predmeti z vseh koncev sveta. Veliko dela je posvetil tudi parku, ki so ga kasneje imenovali kranjski Versailles. Prav v sklopu prenove vrtov je nastala zamisel o klasicističnih paviljonih, ki bi vrt povezovala z vhodnim drevoredom. Dandanes paviljona zaživita le ob posebnih priložnostih, ko v njih potekajo predstave in prireditve, sicer pa samevata.

Zato, da paviljona samevata čim manj časa, pa skrbi organizatorica kulturnih prireditev v Erbergovih paviljonih Nataša Klemenčič, ki prireja vedno več kulturnih prireditev. Od začetka korona krize sta paviljona resda samevala večino časa, sedaj, ko se sproščajo ukrepi, pa se bo nadaljevalo s prireditvami, razstavami in drugimi dogodki.

V četrtek, 27. maja 2021, so v Erbergovih paviljonih odprli razstavo ročnih del študijskih skupin mozaika, punčke UNICEF, keramike, klekljanja ter slikarstva, Društva Lipa Domžale. Odprtja razstave, ki je potekala po priporočilih NIJZ, se je udeležilo kar nekaj obiskovalcev. Med njimi so bil tudi Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, mag. Nika Rovšek, podžupanja Občine Dol pri Ljubljani ter Nataša Klemenčič, organizatorica kulturnih prireditev v Erbergovih paviljonih. V kulturnem programu ob odprtju so sodelovale članici literarnega krožka Janka Jerman in Milojka Lunar ter citrarke »Sončnice« in kitaristke »Tempo« pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik, ki so popestrile dogodek.

Društvo Lipa, Univerzo za tretje življenjsko obdobje, obiskujejo slušatelji iz različnih občin, ki so blizu Občini Domžale in jim sodelovanje v študijskih krožkih ne predstavlja prevelik logistični zalogaj. Z nadgradnjo in bogatenjem svojega znanja, pa se želijo predstaviti tudi v svojih krajih, zato Društvo Lipa, z največjim veseljem, organizira razstave v knjižnicah, kulturnih domovih ter drugih ustanovah, kjer si obiskovalci lahko ogledajo prave umetnine, nastale s srcem in predanostjo v jeseni življenja.

DSC02232

Vse nezavedno ali zavedno, kar v mladosti ni bilo časa ali možnosti uresničiti, se zrcali v čudovitih izdelkih klekljaric. Čipka je nežna kot dih, stkana iz tisočerih niti, ki poveže misli, ustvari podobo in ji vdihne življenje. Preplet slike in čipke je tako v simfoniji narave še nekaj več. Mentorica klekljaric je Marija Rupert. Keramika poskrbi, da se telo umiri, da roke udejanjano misli in vsak izdelek pripoveduje svojo zgodbo. Za keramičarje skrbi mentorica Breda Podbevšek. Tako kot punčke UNICEF, ustvarjene z ljubeznijo in posebnim namenom. Humanitarna dejavnost, ki prinaša močno sporočilo, da skupaj zmoremo. Mentorica izdelave punčk iz cunj je Metka Paternoster. »Kamen na kamen palača …« Drobni kamenčki mozaika, ki umirijo roke in srce in vdahnejo življenje kamnu, ki je lahko tudi ljubezen. Mentor mozaika je Aljaž Vidrajz. Ko se pogled zazre na steno, kjer visijo slike slušateljev slikarskega krožka, pomisliš na velike umetnike, katerih dela so nesmrtna in občudovana že stoletja. Prelepe slike narave, ki nas obdaja, tihožitja, človeka in živali, so opomnik, da so umetniki čisto blizu nas. Da njihove oči vidijo in roke ustvarijo, kar ni dano vsem smrtnikom. Za slikarje in slikarke skrbi mentorica Marija Mojca Vilar.

DSC02225

Pravijo, da je talent položen v zibelko. In nikoli ni prepozno, da ga uresničiš. Zato velik poklon vsem, ki so v jeseni življenja obudili svoje skrite želje, našli neodkrite talente v sebi in vsem nam bogatijo in lepšajo dni s svojimi umetninami.

Video z odprtja razstavi si lahko ogledate na povezavi tukaj

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

DSC02132

DSC02136

DSC02230

DSC02246

DSC02217

DSC02258

DSC02157

DSC02162

DSC02161

DSC02160

DSC02167

DSC02168

DSC02171

DSC02194

DSC02195

DSC02196

DSC02216