VIDEO: Videnje skozi besede – Odprtje razstave v Galeriji Domžale

Objavljeno .

2024 05 07 Videnje skozi besede 3
Slikarska skupina Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa Domžale se je pod mentorstvom akad. slikarke Duše Jesih poglobila v svet poezije slepih in slabovidnih avtorjev, zbranih v Antologiji slepih in slabovidnih literatov in likovnikov. Navdihnjeni s pesniškimi besedami so slikarji v mešani tehniki – kombinaciji kolaža, risbe in slike – ustvarili lastne interpretacije izbranih pesmi. Razstava “Slikovni odmevi: Hommage pesnikom Antologije” predstavlja slikarska dela, ki so nastala kot dialog med vizualno umetnostjo in literaturo. Vsako delo je edinstvena interpretacija pesniškega izhodišča, ki odraža slikarjevo dojemanje pesmi in hkrati izraža avtorjev lastni ustvarjalni pečat.

Razstavo slik v Galeriji Domžale so odprli v petek, 7. 6. 2024. Otvoritve so se udeležile slikarke in slikarji krožka Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa Domžale, ki jo vodi mentorica akad. slikarka Duša Jesih. Razstava “Videnje skozi besede” je hommage slepim in slabovidnim ustvarjalcem, ki kljub svoji omejenosti vidijo svet na drugačen, edinstven način. Njihova dela so polna čustev, domišljije in moči, ki nas sprašujejo o bistvu umetnosti in vidika.

Otvoritve razstave so se poleg mentorice akad. slikarke Duše Jesih ter slikark in slikarjev študijskega krožka udeležili tudi predsednik Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa DomžaleMarjan Ravnikar, ter avtor pesmarice “Kipi v nas hrepenenje”, Dušan Brešar. Za kulturni program so poskrbele citrarke in kitaristke Društva Lipa Domžale pod mentorstvom prof. Damjane Praprotnik.

Nekaj besed so spregovorili mentorica akad. slikarka Duša Jesih, ki je pojasnila namen in cilj razstave, predsednik Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa Domžale, Marjan Ravnikar, in avtor pesmarice Dušan Brešar. Gospod Brešar je dejal, da je knjiga “Kipi v nas hrepenenje” začimba, ki paše k močnim in slastnim grižljajem. V njej so dela slepih in slabovidnih, zbrana ob 100-letnici samoorganiziranja Zveze društev slepih in slabovidnih. Če umetnost delimo na vidno (kiparstvo, slikarstvo, film), slušno (glasba, pesništvo) in prostorsko (koreografija, drama), sta slepim dostopna glasba in pesništvo. Tudi življenje slepih in slabovidnih je polno idej, čustev, hrepenenja, bolečine in veselja, kar izpovedujejo skozi umetnost. Slepi in slabovidni so slikarji, pesniki, pisatelji, glasbeniki, igralci, pevci, fotografi, ki svoja dela predstavljajo po Sloveniji in svetu.

Verjamemo, da bo razstava “Slikovni odmevi: Hommage pesnikom Antologije” bogato in edinstveno doživetje za vse obiskovalce. Vabimo vas, da se nam pridružite in se potopite v svet vizualne poezije.

Galerija bo odprta od 7. 6. do 14. 6. dopoldne od 10. do 12. ure in popoldne od 17. do 19. ure, v soboto od 10. do 12. ure.

SEZNAM SODELUJOČIH NA RAZSTAVI V GALERIJI DOMŽALE:

1. ANGELA DOVŽAN – NA HRIBU, Radivoj Miklavčič-Hujski
2. BRIGITTA LESKOVAR – NAPOVED SREČE, Milan Dernač
3. DRAGICA ŠETINA – BISER V ŠKOLJKI, Sonja Bokal
4. BREDA CERAR – SREČA V NESREČI, Elizabeta Pohorec
5. JOŽI TOMŠIČ-ČE BI BIL SLIKAR, Radovljica Miklavčič, SORŠKO POLJE, Rudi Marondini
6. IRENA OSOLNIK – POVEST GOZDA, Veronika Žižek
7. MAJDA ŠILAR – GLASBENE SANJE Jana Poválej
8. JOŽI ANŽIN – SLAVČEK IN SLEPO DEKLE, Veronika Žižek
POVEST GOZDA, Veronika Žižek
9. METKA AVBELJ – POT NA GOLICO, Rezija Jan
10. MARJETA LOŽA – MORSKA IDILA, Veso Pirnat-Brolski
11. MILENA ZANOŠKAR – LUISU BRAILLU, Marija Kurt, BELA PALICA, Ivan Hrovat
12. NUŠA LOJE – NEVIHTA, KarmenKukovič, KOZOLCI, Rudi Marondini
13. NUŠA ČUČNIK – METAMORFOZA, Vlado Skale, POVEST, Veronika Žižek
14. NADA DIMIC – CESTA, Karmen Kukovič, LEPO JE V NARAVI, Ivan Grlica
15. VERONIKA STRAŠEK – BELA PALICA, Ivan Hrovat
16. VLASTA JANŽEKOVIČ – METULJ, Janez Lah-Severin, NAŠA ZEMLJA, Karmen Vogrin
17. ANTONIJA PACEK-TONKA, SANJE, Tatjana Ograjenšek
18. VERONIKA ŽIDANEK, ČAS, Vendelin Dvorak, SESTAVLJAM SVET, Sonja Bokal

2024 05 07 Videnje skozi besede 2 2024 05 07 Videnje skozi besede 1

Avtor Miro Pivar foto; video; Miro Pivar

Iščemo predavatelja za poučevanje JOGE

Objavljeno .

Društvo Lipa – Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale išče predavatelja za poučevanje

JOGE

Zainteresirani kandidati se lahko prijavite na e naslov društva: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pokličete na mobi 031 379 276

 

Marjan Ravnikar, Predsednik Društva Lipa- Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale

2024 05 28 Joga razpis 

Konec šolskega leta je pred durmi …

Objavljeno .

»…Zabučale so trobente, rdeči boben je zapel…Zajklje so se dele v svilo, zajci so oblekli frak…«, poje Frane Milčinski Ježek v songih stare pravljice. Etnologinje v skupini nimamo gospodov s fraki, se pa znamo pražnje obleči in praznovati uspešen zaključek šolskega leta, vselej tradicionalno, pa vsakič malo drugače. Zbrale smo se v gostilni Zajc, Mala Loka. Vesele smo bile, da se nam je lahko pridružila tudi Marinka, ki je v drugem polletju odganjala zdravstvene uroke.

2024 05 27 Etnologija 2

Letošnje leto smo delovale z novo mentorico Tejo Vrankar in se ukvarjale z zanimivimi temami in odgovori na vprašanja: Zakaj je v veljavi premoč desne roke nad levo? Kakšen je njun, tudi simbolni pomen? Kaj pomenijo krožna gibanja in kako so povezana z mejnimi prostori? Preslica, predenje, predice…nit pomeni tudi nit življenja, ki jo vodijo in nadzorujejo rojenice in sojenice…Kakšna je simbolika kruha? Ponekod še vedno za dobrodošlico ponudijo kruh s soljo ali pogačo (Bela Krajina), ki jo lomimo, ne režemo…Zeleni Jurij pa izhaja iz mita o ciklični obnovi sveta. Svetu je pri starih Slovencih vladal Perun, gromovnik, gorsko božanstvo…torej na vrhu osi tega sveta (axis mundi). Starim bogovom sledijo tudi drugi mitični junaki: Kresnik, riba Faronika, kralj Matjaž…Potem pa so v našem programu sledile bolj oprijemljive teme, npr. kako se je godilo ženskam v 19. stoletju – verjemite, ne preveč dobro, saj je bil velik del ženske biti zavit v tabuje in predsodke. Zanimali so nas tudi kmečki posli, obrti in zdravilstvo v tem času. Glede zdravja so takrat bolj zaupali zeliščaricam, konjedercem z »žavbami«, kakor pa ranocelnikom oziroma zdravnikom tistega časa. Glede na koledar pa smo zaznamovale tudi različne praznike, si s skromno pozornostjo voščile za rojstni dan. Ob koncu leta tako skupno kosilo ostaja tradicija in slavnost: pomembne so zahvale mentorici, animatorki in nasmejani obrazi izžarevajo veselje in dobro voljo. Sanda nas vedno znova razveseli z drobno pozornostjo, ki jo naredi sama: majhen žepek z gumbom z malimi ženskimi lepotili v njem… Majda vselej pove kaj lepega in citira kakšno pesem, tokrat Toneta Pavčka:

      PREPROSTE BESEDE

Treba je mnogo preprostih besed
kakor:
KRUH,
LJUBEZEN,
DOBROTA,
da ne bi slepi v temi,
na križpotjih zašli
s pravega pota.

Tokrat mesec maj  - veliki traven ni bil radodaren s soncem, ampak z dežjem, a pregovor pravi: Če je maja dosti dežja, je jeseni dosti vsega blaga. Članom društva Lipa, Domžale voščimo lepe počitnice in da se zdravi vrnemo jeseni v našo »šolo«

2024 05 27 Etnologija 1 2024 05 27 Etnologija 2 2024 05 27 Etnologija 3 2024 05 27 Etnologija 4 2024 05 27 Etnologija 5

Avtorica: Manica Perdan Ocepek, animatorka etnologije; Foto: Društvo Lipa

 

Zeliščarski izlet v Wies in Goričko

Objavljeno .

Mentor za terenske delavnice pri študijskem krožku Zeliščarstvo, Miran Čebašek, je za torek, 14. maja 2024 organiziral zeliščarski izlet v Avstrijo in k zeliščarju Lovru Vehovarju v Dolnje Slaveče.

2024 05 14 Zeliscarski izlet v Wies in Goricko

Zjutraj smo se zbrali ob 7. uri na avtobusni postaji Domžale in se odpeljali našemu cilju naproti. Med potjo je kar močno deževalo, vendar ko smo prispeli na cilj v Wies je dež pojenjal. V centru kjer se ukvarjajo z ekološko pridelavo rastlin so nas zeliščarje zanimale predvsem sadike zelišč in začimbnic. Vsak posameznik je nabavil svoje priljubljene in sledil je ogled nasadov okoli centra. Glede na to, da je predhodno deževalo je bil ogled nekoliko okrnjen, ker je bilo okoli gred precej razmočeno.
Po postanku za kavico je sledila vožnja proti Goričkem, natančneje v Dolnje Slaveče k zeliščarju Lovru Vehovarju, kjer pa nas je pričakalo lepo sončno vreme. Zeliščar Lovro z družino živi v naravi, kjer so si postavili hišico iz lesa, ki so ga posekali v bližnji okolici, družbo jim delajo koze, za katere so ravno tako postavili pokrito stajo. Razkazal nam je svoje zeliščne nasade sredi gozda, kjer so izsekali les in razložil kako vsako leto pripravijo dodatne grede za pridelavo zelenjave. Pogostil nas je z različnimi zeliščnimi aperitivi, sokovi, zeliščnimi namazi in odličnim bogračem kuhanem v kotlu. Z zanimivimi vtisi in polnimi želodci smo se odpravili proti domu. Sledil je še krajši postanek v Radencih in nadaljevanje vožnje proti Domžalam.

Da pa je bila pot domov bolj prijetna in zanimiva, sta zeliščarske nasvete delili zeliščarici Terezija Nikolčič in Metka Maček. Igralec Jožef Ropoša pa je poskrbel, da je bil izlet tudi literarno obarvan, saj nam je na zelo izrazen način prebral nekaj Shakespearovih pesmi.

Polni lepih spominov in zeliščnih sadik smo prispeli v Domžale okoli 20.ure.

2024 05 14 Zeliscarski izlet v Wies in Goricko 1 2024 05 14 Zeliscarski izlet v Wies in Goricko 2 2024 05 14 Zeliscarski izlet v Wies in Goricko 3

Avtorica: Mimi Miklavčič; Foto: Sonja Varl