Razstava Plečnik v keramiki

Objavljeno .

V avli Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik je do konca januarja na ogled razstava keramičnih izdelkov z naslovom Plečnik v keramiki. Razstavo so pripravili oblikovalci gline Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljubljana in Društvo Lipa - U3ŽO Domžale, pod mentorstvom gospe Lučke Šićarov. Izdelki so bili oblikovani leta 2017, v Plečnikovem letu, ob 20 letnici delovanja Društva Lipa.

Razstavljena dela so oblikovana po Plečnikovih detajlih iz območja Kamnika in Ljubljane. Inicialke so oblikovane po Plečnikovih ilustracijah iz knjige Makalonca, Frana Saleškega Finžgarja.
Razstavo so pripravili udeleženci Društva Lipa z animatorko gospo Bredo Podbevšek

Vabljeni!

20180119glina 399920180119glina 399920180119glina 399920180119glina 3999

(Povzeto po objavi na spletni strani Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik http://kam.sik.si/)

Društvo Lipa v Slamniku december 2017

Objavljeno .

V decembrski številki je glasilo domžalske občine Slamnik objavilo zanimiv članek o humanitarni dejavnosti našega društva z naslovom O Špelcah in Jankotih, ki rešujejo življenja otrok.

slamnik 2017 12

Punčke iz cunj za revne otroke

Objavljeno .

Besedilo: Jasna Paladin (Gorenjski glas):

Kamnik – V društvu Lipa Domžale – Univerzi za tretje življenjsko obdobje, so se izdelovanju punčk iz cunj posvetili leta 2004, le leto dni zatem, ko se je v to mednarodno akcijo za pomoč otrokom iz revnih držav vključil tudi Unicef Slovenije. »V prvem letu je skupina prostovoljk v okviru našega društva izdelala 166 punčk iz cunj, vse do danes pa skupno že 2650. Ljubkovalno jim rečemo kar naši otroci, saj je v vsako posebej vloženega veliko truda in ljubezni,« je na odprtju prodajne razstave povedala ena od prostovoljk Mirjana Kavčič in se zahvalila Joži Boltar, lastnici prostorov na Glavnem trgu 12, ki so se te dni spremenili v priložnostno galerijo, polno živobarvnih punčk iz cunj. Kar 93 jih je razstavljenih in čakajo na svoje nove lastnike, izdelalo pa jih je štirinajst prostovoljk. Punčka iz cunj predstavlja otroka iz države v razvoju, ki ga je treba cepiti in potrebuje našo pomoč. Posameznik punčko posvoji z donacijo v višini 20 evrov, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim. Punčke iz cunj bo v Kamniku za dvajset evrov mogoče posvojiti še danes, v petek, od 10. do 18. ure in jutri, v soboto, od 10. do 15. ure.

Povzeto po http://www.gorenjskiglas.si/

V Društvu Lipa Domžale so se izobraževali v prvi pomoči

Objavljeno .

(povzeto po domzalec.si)    

Prva pomoč, zgodnje prepoznavanje nenadnega srčnega zastoja, hitro ukrepanje s klicem na pomoč (112), temeljni postopki oživljanja in uporaba avtomatskega defibrilatorja (AED), vsi ti ukrepi so ključnega pomena za eventualno preživetje bolnika. Najbolj pomembni so zgodnji temeljni postopki oživljanja in uporaba AED.

Ker v Društvu Lipa Domžale, Univerzi za tretje življenjsko obdobje, vsak dan poteka veliko delavnic, ki se jih večinoma udeležujejo starejše osebe, so se odločili, da bodo v njihovem društvu pripravili prikaz temeljnega postopka oživljanja ter uporabo avtomatskega defibrilatorja. 

Izobraževanje je potekalo v torek, 21. novembra 2017, v prostorih Društva Lipa Domžale, na katerem se je zbrala kar lepa množica udeležencev, med njimi tudi Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale ter Vera Banko, predsednica KS Simona Jenka. Predavanje in prikaz TPO in AED je vodila Petra Filipič, športna pedagoginja na OŠ Alojzija Šuštarja v Šentvidu pri Ljubljani, ki je po predavanju in prikazu fotografij na projekcijskem platnu, pokazala temeljne postopke oživljanja ter uporabo defibrilatorja tudi praktično. Z oživljanjem so se preizkusili tudi udeleženci predavanja, saj nikoli ne veš, kdaj ti pride prav. Udeleženci so si bili enotni, da bi bilo takšna predavanja in prikaze dobro imeti vsaj dvakrat na leto, ker hitro pozabiš na postopke, ko pride zares, pa še panika je prisotna takrat.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Celoten prispevek s fotografijami je na
http://www.domzalec.si/v-drustvu-lipa-domzale-so-se-izobrazevali-v-prvi-pomoci

 

Teden zdravega življenja v Društvu Lipa Domžale

Objavljeno .

(povzeto po domzalec.si)

Jabolko je zdrava malica

Eden izmed najboljših razlogov, zakaj bi morala jabolka uživati prav vsak dan, je njihova nizka kaloričnost. Eno srednje veliko jabolko, okoli 180 gramov, ima le 95 kalorij, zelo malo maščob in sladkorja ter veliko vitamina C in A. Če vsak dan zaužiješ le eno jabolko, boš s tem pokrila kar 14 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. Ker imajo jabolka tako malo kalorij, so idealna za hujšanje in zdravo življenje, saj so precej nasitna in kot taka primerna za katerikoli obrok v dnevu.

Tega se dobro zavedajo v Društvu Lipa Domžale, Univerzi za tretje življenjske obdobje, kjer so v tem tednu pripravili teden zdravega življenja, ki je povezan z jabolki. Predsednik Društva Lipa Marjan Ravnikar je povedal, da so za ta namen kupili jabolka, ki so namenjena njihovim slušateljem, predavateljem in obiskovalcem njihovih prostorov na Ljubljanski 58 v Domžalah. Za jabolka so se po besedah Ravnikarja odločili, saj so zelo pomembna za zdravo življenje. Prav tako niso pozabili na njihove skupine, ki delujejo izven matičnih prostorov.

Jabolka poskrbijo za zdrave zobe in dlesni
Čeprav jabolko samo po sebi ne prispeva k bolj belim zobem, pa se med žvečenjem njegovih koščkov poveča izločanje sline, ki prispeva k učinkovitemu odstranjevanju bakterij. Posledično so zobje bolj zdravi in tudi manj obarvani. Res pa je, da kislina v jabolku lahko negativno vpliva na sklenino, zato je po zaužitju priporočljivo zaužiti kakšen kozarec vode.

Jabolka ščitijo pred rakom
Raziskava na Univerzi Cornwell je odkrila, da imajo jabolčni olupki neverjetno zdravilno moč, saj vsebujejo triterpenoide, ki preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka. Jabolčni olupek naj bi nas ščitil pred rakom črevesja, jeter in prsi, saj je študija na miših pokazala, da so olupki vplivali na zmanjšanje tumorskih tvorb.

Jabolka znižujejo nivo slabega holesterola
Kiselkasti sadež vsebuje antioksidante in vlaknine, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca in ožilja, ščitijo arterije in sodeč po nekaterih študijah učinkovito znižujejo nivo slabega holesterola.
Uživanje jabolk zmanjša tudi tveganje za možgansko kap.

Jabolka preprečujejo nastanek diabetesa
Jabolka lahko zmanjšajo tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Študije dokazujejo, da imajo ženske, ki dnevno pojejo dve jabolki, 28 odstotkov manj možnosti za pojav diabetesa, v primerjavi s tistimi, ki jabolka uživajo redkeje. Vzrok je v jabolčnih vlakninah, ki uravnavajo nevarno nihanje krvnega sladkorja. Srednje veliko jabolko vsebuje okoli 4 grame vlaknin, od tega je največ t.i. pektina, ki znižuje slabi holesterol.

Z jabolki do boljše telesne vzdržljivosti
Verjela ali ne, zahvaljujoč jabolkom boš tudi lažje telovadila. Če boš pred fizično aktivnostjo pojedla jabolko, bo to v telesu sprostilo antioksidant kvercetin, kateri bo pljučom omogočil boljši izkoristek kisika. Zaradi tega boš zdržala dlje in imela več kondicije.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar