Mesec oktober - začetek študijskega leta 2017-2018

Objavljeno .

Tudi za UNICEF-ove prostovoljke v LIPI se je začelo novo študijsko - delovno leto in to s prvo delavnico v petek,  6.10.2017. Sestale smo se polnoštevilno in vesele, da bomo s polno paro začele izdelovati naše PUNČKE IZ CUNJ iz UNICEF-ovega programa "Posvoji punčko, reši otroka".  Kar nekaj kolegic je bilo ustvarjalnih tudi med počitnicami in četica naših "otrok" se je postavila na ogled na okenski polici učilnice.

Že na tem prvem srečanju smo si zadale nalogo in dogovorile termin za razstavo punčk, ki bo po nekajletnem premoru zopet v galeriji GLAVNI TRG  v Kamniku. Prijazna lastnica galerije, gospa Jožica Boltar, nam je kot donacijo ponudila  tudi letos svojo galerijo za razstavo  naših Punčk iz cunj.  Določile smo termin v mesecu novembru,  in to od četrtka, 15.11. do vključno nedelje,19.11.2017.

Razstava bo tematsko oblikovana tudi z liki iz otroških pravljic: Sneguljčica, Janko in Metka, Kekec, Zvezdica zaspanka, Maša, Rdeča kapica, Pika nogavička itd.
Že sedaj VLJUDNO VABLJENI

Da se vidi, kako smo pridne kot mravljice že prvi dan, nekaj  posnetkov  naše kolegice Tatjane Sedej:

Avtor:Mirjana Kavčič

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://drustvo-lipa.si/images/puncke-oktober-2017:248:210:0:0

Punčke iz cunj za otroška življenja

Objavljeno .

Punčke iz cunj za otroška življenja Univerza za tretje življenjsko obdobje LIPA Domžale je začela delovati spomladi leta 1997. Letos torej praznuje 20-letnico obstoja, v njenih programih je vključenih več sto upokojenih občanov. V raznoliki dejavnosti društva prav gotovo izstopajo prostovoljke, ki so se približno pred štirinajstimi leti priključile Unicefovemu programu izdelovanja Punčk iz cunj.

Gre za program, katerega izključni namen je dobrodelnost, saj gre ves izkupiček od prodaje oziroma posvojitve - cena je enotna 20 evrov - za nakup cepiva za afriške otroke.

Trenutno v Lipi deluje petnajst prostovoljk, ki ne skrivajo veselja in velike volje do dela ter želje, da bi s svojim delom in odnosom do dobrodelnosti animirale čim več ljudi.

Že leta 2004 je društvo Lipa, na pobudo predsednice Metke Zupanek, vzpostavilo stik z Unicefom, nato je sledil obisk prostovoljk v Novi Gorici, kjer so že bili vključeni v program Posvoji punčko - reši otroka. Po osvojitvi osnov izdelovanja punčk iz cunj so Lipovke začele delo, ki jih polni z osebnim zadovoljstvom ob zavedanju, da njihovo delo pomeni pomoč, ki lajša in rešuje otroška življenja.

Odkar so leta 2005 Unicefu oddale prvo pošiljko teh izdelkov, do sedaj izdelanih že okrog 2600, so Lipine punčke, Špelce in Janki, temu vsaka ustvarjalka doda še ime po svojem izboru, zaslovele tako rekoč po vsem svetu, na kar so prostovoljke zelo ponosne. V tem programu je v začetku sodelovalo 20 do 30 izdelovalk, trenutno v delavnici ob petkih dopoldne deluje 15 članic. Pri njihovem delu pride v poštev osebna kreativnost, pri izdelavi morajo izpolnjevati le osnovne standarde (varna igrača iz prijaznih materialov), za vsako je potrebnih najmanj 15 ur dela. Vsi izdelki so opremljeni s certifikatom, tako lahko posvojitelj napiše kakšno sporočilo za prostovoljko, in to je ob dobrem občutku edina in hkrati vzpodbudna nagrada in priznanje dobrodelnim Lipovkam.

Imele so samostojne razstave, prva leta 2006 v Menačnikovi domačiji Domžale, zelo odmevna v Galeriji Domžale, nakar so se nizale letne razstave pri gospe Joži Boltar v galeriji Glavni trg Kamnik. Sodelujejo in popestrijo s punčkami prireditve kjer zastopajo društvo LIPA in UNICEF Slovenija. Dobile so priznanje občine Domžale, kar nekaj njih je tudi s strani Unicefa Slovenija.

Veselo nadaljujejo svoje poslanstvo humanitarnosti še naprej in tako dajejo svojo noto delovanja Lipe tudi na tem področju.

Tekst in fotografije: Mirjana Kavčič

puncke 04 2017 03m puncke 04 2017 05 puncke 04 2017 04 puncke 04 2017 02 puncke 04 2017 01

Ena punčka iz cunj - eno cepljenje otrok

Objavljeno .

puncke posta 2013UNICEF Slovenija in POŠTA Slovenija sta v osmih poslovalnicah v večjih krajih, odprla prodajno razstavo punčk iz cunj, ki praznuje svoj deseti rojstni dan.
Denar ene punčke, ki stane 20 eur, gre za cepljenje enega otroka iz držav v razvoju proti šestim nalezljivim boleznim. Samo s pomočjo tega projekta, smo do sedaj 16.500 punčk uspeli prodati,  odnosno najti nove posvojitelje, kar pomeni, da smo za 16.500 otrok omogočili to cepljenje.
Teh, unikatnih punčk,  pa ne bi bilo na prodajnih policah brez pridnih prostovoljcev, od otrok do starejših gospa, ki punčke izdelujejo.  Med njimi smo tudi Lipovke, ki smo v tem deset letnem obdobju  izdelale okrog 1.800 punčk. K projektu so pristopili tudi pomembni modni oblikovalci, ki punčke prodajo na dražbi.
Po navedbah Unicefa, na svetu umre kar milijon in pol otrok, le zato, ker niso bili cepljeni. Z nakupom - posvojitvijo punčke, lahko enemu izmed njih rešimo življenje.
Pridružite se posvojiteljem, punčke vas čakajo v Lipi vsak petek od 9. do 11. ure.

Nekaj utrinkov v foto galeriji:

Besedilo in fotografije: Mirjana Kavčič