Drage mame! Virtualni koncert Društva Lipa Domžale ob materinskem dnevu

Objavljeno .

DSC00251»Otrokova prva ljubezen je mama. Brez nje ne bi mogel preživeti. Z njo ga vse življenje povezuje nevidna, a močna nit, ki se niti s smrtjo ne pretrga. "Ljubezenske" izjave, ki jih otrok daje svoji mami, so najbolj iskrene, saj izvirajo iz najglobljih kotičkov njegovega srca … Drage mame! Današnji virtualni koncert je namenjen Vam in želimo, da uživate v njem,« je dejala Mira Smrkolj na začetku virtualnega koncerta ob materinskem dnevu, ki so ga v četrtek, 24. 3. 2022, pripravile članice in člani Društva Lipa – Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale. Pripravili so čudovit kulturni program poln govorjene in pete besede, zvokov citer, kitar in orglic.

Materinski dan je neformalen praznik posvečen materam. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni, vendar so ta praznik najprej praznovali ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec, ko v Katoliški cerkvi obhajajo praznik Gospodovega oznanjenja.

V Društvu Lipa, Univerzi za tretje življenjsko obdobje Domžale so za materinski dan pripravili virtualni koncert, na katerem so nastopili članice in člani Društva Lipa Domžale in sicer: citrarke Kresničke in kitaristke Tesere pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik, članice literarne skupine: Lili Jaševec, Milojka Lunar, Janka Jerman, Mira Smrkolj, slušateljica angleškega jezika Stanka Sotlar in Duo s.p., ki ga sestavljata - citrar prof. Peter Napret in orgličar Silvo Girandon. Spremni program je pripravila in povezovala Mira Smrkolj.

Pisatelj Ivan Cankar je napisal: »Zdaj se spominjam, da nikoli ni bila tako lepa kakor v tistem trenutku. Skozi vrata je sijal poševen pramen opoldanskega sonca, naravnost materi v oči: večje so bile in čistejše, vsa nebeška luč je odsevala v njih, vsa nebeška blagost in ljubezen. Ustnice so se smehljale kakor otroku, ki prinaša vesel dar.«

Koncert za materinski dan, ki smo ga posneli v prostorih Društva Lipa Domžale, je potekal v sproščenem vzdušju ter veselju, da so se po dveh letih sprostili koronski ukrepi. Program se je začel z uvodnikom, ki ga je prebrala Mira Smrkolj – članica literarnega krožka Društva Lipa Domžale. Po uvodu so se izmenjavali v nastopih od igranja do povedne besede in spet nazaj na igranje.

DSC00259 1

Mati mora imeti tri pare oči … En par, ki vidi skozi zaprta vrata. Drug par na hrbtu … in seveda tiste oči pred seboj, ki gledajo otroka, ki počenja neumnosti, in ki odsevajo neizrečene besede: »Razumem te in ljubim.«

Iz pesniške zbirke Janeza Medveška, ljudskega ustvarjalca najžlahtnejše sorte, fotografa, slikarja, pesnika in pisatelja, je Mira Smrkolj prebrala pesem Mamin kruh.

Le kaj je v njem,
da je boljši
kot so drugi kruhi,
da vonj ima,
o, vonj omame!
Le kaj si zamesila vanj,
da je na mizi,
kot svetinja na oltarju,
da roka sama ponj poseže
In več, kot rabi,
vzame?
O, vem,
zakaj je boljši,
kakor drugi.
Zakaj je vonj preplavil hišo tja do duri,
v njem ni le kvas in sol, pa voda, moka,
LJUBEZEN vanj je vmesila
vem, mama –
tvoja roka!

Hvala ti, mami, za vso umazano posodo, ki si jo pomila, za vse mokro perilo, ki si ga dala sušit, za košare oblačil, ki si jih poškropila in zlikala, za trate, ki si jih pokosila in za strta srca, ki si jih popravila. Hvala za nešteto načinov, ko si pokazala, da nas imaš rada, ko si pokazala svojo modrost, svojo moč.

Mamina ljubezen je nedvomno najlepša stvar na svetu.

Vsem mamam čestitamo za njihov praznik! Radi vas imamo.

Drage mame! Hvala vam za vašo ljubezen in skrb. 

Virtualni koncert ob materinskem dnevu si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00272

DSC00223

DSC00224

DSC00331