Poletni pozdrav

Objavljeno .

DSC 0166 1668Še nekaj dni in začelo se bo uradno poletje. Triindvajsetega junija bo Kresni dan, ob katerem se začne dan krajšati. »Ob kresi se dan povesi.« Kresničke že polno letajo in razsvetljujejo noči, vse diši po cvetoči lipi in pokošeni travi, ki jo kmetje pridno pospravljajo za zimske dni. Junija se tudi zaključuje pouk po šolah, minule dni so ga že zaključili slušatelji Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale. Citrarke in kitaristi tega društva pa so za zaključek šolskega leta pripravili koncert »Poletni pozdrav«, na katerem so predstavili njihovo delo zadnjih mesecev učenja.

Koncert so priredili v četrtek, 16. junija 2022, v Kulturnem dom Groblje. Že drugo leto zapored so si izbrali temo, ki je bila njihova rdeča nit pri izboru in učenju novih skladb. Lansko leto so se predstavili z dalmatinskim repertoarjem, letos pa so izbrali zamejsko ljudsko glasbo. V mesecih marec in april so imeli dva koncerta »Vigred med strunami« ki so ju priredili enega v Črnomlju, drugega pa v Radomljah. Igrali so slovenske in zamejske skladbe skupaj s Citrarsko skupino Dominae iz Kranja in skupino Citroprekelj iz Bele krajine. Na koncertu sta nastopili citrarski skupini Kresničke in Sončnice ter kitaristi skupine Tempo in Tesere. Vse skupine vodi prof. Damjana Praprotnik.

Citrarska skupina Kresničke je najmlajša skupina glasbenikov, če se primerjamo po času igranja na inštrument. V skupini sodeluje pet citrark – dve sta z učenjem v Društvu Lipa Domžale pričeli oktobra, tri pa igrajo tretje leto. Letos sodelujejo na vseh večjih dogodkih skupaj s preostalimi skupinami, same pa lepšajo dneve v domovih starostnikov v Črnučah, Trzinu, Kamniku in Gornjem gradu. Kitarska skupina Tesere pa se učenja kitare v Društvu Lipa Domžale uči tretje leto in skupaj s Kresničkami oblikujejo program v domovih starostnikov. Rade nastopajo skupaj z ostalimi, še rajši pa zagodejo kakšno po svojih željah, da presekajo rutino. Svoj repertoar pesmi na koncertu v Grobljah so začeli z pesmimi, ki govorijo o rožah: planikah, murkah in vrtnici.

Skupini citrark Sončnice in kitaristov Tempo bosta kmalu praznovali okroglo obletnico prvega srečanja. Obe skupini sta se večkrat preoblikovali, v tej sestavi pa sedaj nastopajo štiri sezone. Pohvalita se lahko z najrazličnejšimi nastopi v Domžalah in drugod po Sloveniji. Tako pri čebelarjih, gasilcih, proslavah za različne dogodke, lepšanju dni v domovih starostnikov, tako tudi na srečanju citrarjev na Kopitniku, v Brežicah in v Velenju, seveda pa ju vidimo in slišimo tudi na proslavljanju jubilejnih življenjskih dogodkov. V drugem sklopu so predstavili skladbe, ki s svojimi besedili ali naslovom opisujejo naravo – živali, ki jih srečujemo vsak dan in pa sonce, veter, hribi in gore, ki nas obdajajo skozi naše popotovanje.

DSC 0169 1671

Skupine citrark in kitaristov vodi prof. Damjana Praprotnik. V letu 2013 je zaključila pedagoški študij v Celovcu, nekaj let kasneje pa še umetniški študij in pedagoški magisterij v Linzu. Poleg skupin v Društvu Lipa Domžale poučuje tudi na dveh glasbenih šolah na Jesenicah in v Ribnici ter skupinico Citroprekelj v Beli krajini. Na željo in prizadevanje nekaj posameznikov, se je pred osmimi leti oblikovalo nekaj skupin citrarjev in kitaristov tudi v Društvu Lipa Domžale. S svojim delom in pridnim učenjem so dokazali, da se tudi v zrelem tretjem obdobju življenja lahko veliko nauči. Veseli jih, da jih združuje prav glasba in upajo, da bo tudi v prihodnje zanimanje za te inštrumente raslo.

Ob koncu koncerta se je citrarkam in kitaristom zahvalil predsednik Društva Lipa Domžale Marjam Ravnikar ter mentorici prof. Damjani Praprotnik izročil v znak zahvale za odličen koncert šopek rož. Citrarke in kitaristi so ob zaključku še zahvalili z besedami. »Hvala Društvu Lipa in predsedniku Marjanu Ravnikarju za podporo in pomoč pri izvedbi. Hvala Kulturnemu domu Groblje in gospodu Antonu Košenini za pripravljenost. Hvala vsem posameznikom, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji in izvedbi današnjega večera. Hvala dragi gostje za vaš obisk, za pozornost in aplavz, ki nam ga namenite po vsaki pesmi. Podružite se še malo z nami po koncertu, da bo vsem skupaj dogodek ostal v lepem spominu.«

Video s koncerta si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC 0164 1666

DSC 0168 1670

DSC 0170 1672

DSC 0183 1685

DSC 0172 1674

DSC 0173 1675

DSC 0178 1680

DSC 0181 1683