Na delavnici apiterapije v čebelnjaku Čebelarskega društva Domžale

Objavljeno .

DSC00171Apiterapija je veda, ki se ukvarja z uporabo čebeljih pridelkov; med, cvetni prah, propolis, čebelji vosek, matični mleček, čebelji strup, apilarnil in čebel za lajšanje ali odpravljanje zdravstvenih tegob. Apiterapija je način zdravljenja, s katerim si krepimo imunski sistem in lajšamo določene bolezni. Deli se na terapijo z medom (masaža in uživanje čebeljih pridelkov), na vdihavanje aerosolov in na terapijo s čebeljimi piki. Ob misli na čebele pogosto pomislimo na med in druge čebelje pridelke, vendar poglavitni namen čebelarstva niso čebelji pridelki, temveč opraševanje rastlin, ki je še kako pomembno za naš obstoj.

Apiterapevtka Nika Pengal - Gospodična Medična, skrbnica čebelnjaka Čebelarskega društva Domžale, ki se nahaja pri Centralni čistilni napravi Domžale - Kamnik v Študi, je v sredo, 5. oktobra 2022, na delavnici gostila člane Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale. Na delavnici so izvedeli veliko koristnih informacij o uporabi čebeljih pridelkov, o doziranju in o trajanju uporabe za posamezne namene apimedicine.

V svoji predstavitvi je Nika Pengal na nazoren in preprost način opisala in prikazala, kako si lahko z apiterapijo pomagamo, saj je na pacientki izvedla čebelji pik, prikazala pa je tudi, kako zameša iz cvetnega prahu, matičnega mlečka in meda svojo medeno znamko Medeni dar.

V uvodu delavnice je zbrane pozdravil Andrej Jus, predsednik Čebelarskega društva Domžale, ki je med drugim dejal, da je vesel, da so se člani Društva Lipa Domžale odločili za prvo tovrstno delavnico apiterapije »Gre za projekt LAS - za mesto in vas, na katerega smo se skupaj z Občino Domžale prijavili in ga tudi dobili. Projekt je namenjen čebelarstvu in zaščiti okolja, posebej pa smo izpostavili apiterapijo. S to delavnico odpiramo prostor in čas bolj na široko tudi širši javnosti. Do pomladi bomo izvedli še devet delavnic v šolah, domovih upokojencev ter v občinah, ki so v sklopu tega projekta LAS - za mesto in vas.» Ob tej priložnosti se je posebej zahvalil Društvu Lipa Domžale, da so s svojimi deli - slikami in čipkami za namen razstave okrasili notranjost apiterapevtskega čebelnjaka.

V nadaljevanju je nekaj besed spregovoril tudi predsednik Društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar, ki je dajal, da so v preteklosti skupaj s Čebelarskim društvom Domžale organizirali že dva pohoda po domžalski čebelarski učni poti. »Društvo Lipa Domžale se iz leta v leto bolj povezujemo z društvi v domžalski občini in tudi širše, predvsem z namenom, da spoznamo dejavnosti posameznih društev. Ena teh dejavnosti je tudi apiterapevtski dogodek. Zelo smo veseli, da sodelujemo na takšen način. Lepo je, da spoznavamo prednosti čebel in njihovih pridelkov, sploh pa prednosti apiterapije, ki jo izvaja Nika Pengal,« je še povedal Ravnikar.

DSC00083

Domžalski Apiterapevtski čebelnjak

Slovenci smo znani po tem, da ljubimo čebele. Posebnost naše krajine je čebelnjak – čebelja hiša, v kateri so slovenski panji, ki so zloženi en ob drugem ter v več vrstah. Čebelnjak čebelarskega društva Domžale pa je še nadgrajen. Namenjen je druženju čebelarjev, šolarjev, lokalnim prebivalcem in turističnim skupinam ter izobraževanju o čebelah in apiterapiji. V njihovem apiterapevtskem čebelnjaku se izvaja terapija z vdihavanjem panjskega zraka, ležanje na postelji v kateri živijo čebele in proizvajajo zdravilno vibracijo. Ob brenčanju čebel izvajajo razstrupljevalno masažo s cvetličnim medom, najbolj pomembno pa je to, da nudijo svetovanje o uporabi vseh čebeljih pridelkov z namenom izboljšanja našega zdravja. Apiterapija, tudi apimedicina, je zelo stara zdravilska tehnika, saj obstaja že odkar je človek prvič stopil v stik z medonosno čebelo.

DSC00111

Udeleženci delavnice so od apiterapevtke Nike Pengal izvedeli veliko stvari o različnih čebeljih pridelkih in kako jih čebelarka Nika sama prideluje.

MED je gosto tekoče ali kristalizirano živilo, ki ga proizvedejo čebele. Nastane iz različnih virov: iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov živih rastlinskih delov ali pa iz različnih vrst mane, to je izločkov žuželk, ki so na živih delih rastlin. Osnovni material prinašajo čebele v panj, ga obdelajo, mu dodajo izločke svojih žlez, ga zgostijo in nato shranjujejo v pokritih celicah satja. Glede na vrsto paše razlikujemo več medov: cvetlični, akacijev, hojev, lipov, smrekov ...

CVETNI PRAH - Čebelar v čebelnjak namesti smukalnik, s katerim čebelam odvzema cvetni prah, ki ima za človeka veliko zdravilnih učinkov. Obstaja tudi t. i. fermentirani cvetni prah, ki ga imenujemo čebelji kruhek.

MATIČNI MLEČEK je izloček krmilnih ali goltnih žlez delavk. Lahko ga opišemo kot mlečno belo kremo kiselkasto-grenkega okusa in izrazitega vonja. Čebela ga izdela predvsem iz cvetnega prahu, z njim hrani mlado čebeljo zalego, matico in trote med parjenjem. Matični mleček je marsikje danes priznan kot zdravilo in poživilo.

PROPOLIS je material, ki ga medonosne in nekatere druge čebele nabirajo z živih rastlin in ga samega ali pa v kombinaciji z voskom uporabljajo pri graditvi in obnavljanju svojih gnezd. Čebelam služi propolis predvsem za varovanje panja pred mikroorganizmi, torej pred kvarjenjem. V podobne namene ga uporablja tudi človek (antibiotične lastnosti propolisa).

ČEBELJI STRUP nastaja v žlezi strupnici, ki ga izloča v želo. Čebelji strup se uporablja v farmacevtske namene, saj ima določene zdravilne lastnosti.

VOSEK je snov, ki ga medonosna čebela izdeluje v voskovnih žlezah. Čebela delavka iz njega izdeluje satje. Zaradi številnih posebnih lastnosti je vosek danes široko uporabljan čebelji proizvod: v kozmetiki (kremah), farmaciji (sestavina mazil, emulzij), za balzamiranje, v umetnosti (jedkanje), za izdelavo sveč.

APITERAPIJA pomeni krepitev zdravja ter preprečevanje, lajšanje in zdravljenje zdravstvenih težav s čebeljimi pridelki ali pripravki iz njih. To so med, cvetni prah, matični mleček, propolis in čebelji vosek. Krepitev zravja pomeni predvsem izboljšanje imunskega sistema. Apiterapija v Sloveniji ni sestavni del uradne medicine, vendar tudi za čebelje pridelke pogosto priporoča kot dopolnilo pri preprečevanju ali zdravljenju nekega obolenja. Čebelje pridelke lahko uživamo v obliki naravnih pridelkov, torej take, kot jih dobimo, ali pa iz njih pripravimo razne pripravke Čebelji pridelki se že od nekdaj uporabljajo v ljudski medicini. Dokazano je, da učinkujejo na zdravje in boljše počutje ljudi. S tem namenom se je razvila veda, ki ji pravimo apiterapija. Začetnik moderne apiterapije v Sloveniji je bil dr. Flip Terč (1844–1917), zdravnik in čebelar, ki se je ukvarjal z uporabo čebeljih pikov kot zdravilo za revmatizem. Njegov rojstni dan, 30. marec, je bil razglašen za svetovni dan apiterapije. Njegovo knjigo so si ogledali tudi na delavnici.

DSC00189

Nika Pengal je v nadaljevanju delavnice izpostavila, da apiterapevti niso zdravniki, temveč želijo ljudem približati čebelje pridelke, da se spoznajo s to naravno vejo ter, da si lahko okrepijo imunski sistem in si olajšajo težave: »Ko pride stranka, mi zaupa svoje težave, nato skupaj prideva do optimalne rešitve. Večinoma jim predlagam med v kombinaciji s cvetnim prahom, ki okrepi imunski sistem. Apiterapija deluje na preventivi in ne zdravi bolezni, temveč lajša težave. Apiterapija se seveda lahko izvaja pozimi, če govorimo uživanju čebeljih pridelkov, terapija z živimi čebelami pa žal ne. Vdihavanja aerosola s panja pozimi tako žal ne moremo izvajati.«

Čebelji strup se uporablja tako, da zdravilec z iglo ali čebeljim pikom vbrizga čebelji strup v kožo. To je Nika praktično prikazala na pacientki. Strup se uporablja tudi pri zdravljenju kostnih obolenj. Čebelji strup deluje protivnetno in je na tem področju močnejši kot katerokoli zdravilo, ki se uporablja v uradni medicini. Pred terapijo se morajo pacienti seveda testirati na alergijo na čebelje pike. V glavnem je strup sestavljen iz aminokislin in drugih histaminom podobnih snovi. Učinki: pospešuje krvni obtok, blaži kronične in akutne bolečine pri revmatičnih obolenjih, lajša težave rakastega obolenja, lajša težave multiple skleroze, pomaga tudi pri zmanjševanju brazgotin. Uporabljajo ga tudi za desenzibilizacijo alergije na čebelji strup.

DSC00169 01

O terapiji za odpravljanje alergije na sezonski cvetni prah pa je Nika povedala: »Najprej ponudimo medeni napitek, nato stranko odpeljemo v prostor v čebelnjaku, kjer poteka apiterapija. V prostoru lahko stranka vdihuje aerosole iz panja, pri tem se krepi imunski sistem in se odpravlja alergije na sezonski cvetni prah. Teh terapij izvajamo največ. Izvajamo pa lahko tudi očiščevalne medene masaže, s katerimi uspešno očistimo organizem težkih kovin, strupov in nečistoč. Brenčanje čebel pod apiposteljo, na kateri osebe ležijo in medene vonjave pa delujejo blagodejno in pomirjujoče.«

Video posnetek z delavnice si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

GOPR0475

DSC00080

DSC00103 01

DSC00104

DSC00074

DSC00075

DSC00163

DSC00150 01

DSC00351

DSC00353

DSC00386

DSC00389

DSC00216