V tretjem življenjskem obdobju nas bogatijo druženje, ustvarjalnost in učenje

Objavljeno .

DSC00069V organizaciji Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale ter Knjižnice Domžale, je v sredo, 16. novembra 2022, v počastitev pomembnega jubileja, 25-letnice delovanja Društva Lipa Domžale, potekala okrogla miza na temo “Aktivno preživljanje prostega časa v tretjem življenjskem obdobju.” Pripravili so tudi bogato razstavo.

Okrogle mize so se udeležili zanimivi gostje: Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, Alijana Šantej, predsednica Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljubljana, Andrej Jus, predsednik Čebelarskega društva Domžale, Manica Perdan Ocepek, animatorka študijskega krožka. Okroglo mizo je vodila moderatorka Vera Vojska. Sodelovali so tudi mentorji in slušatelji nekaterih študijskih krožkov.

Udeleženci okrogle mize so predstavili svoje izkušnje in odgovorili na vprašanja, kako lahko v tretjem življenjskem obdobju starostniki dopolnjujemo svoje znanje, širimo obzorja, se posvečamo konjičkom, za katere prej ni bilo časa, hodimo na izlete, potujemo, ustvarjamo in uživamo v družbi podobno mislečih ljudi, ki hočejo še kaj od življenja.

Za razvedrilo so z glasbo poskrbeli citrarke Kresničke in kitaristi Tesere pod vodstvom mentorice prof. Damjane Praprotnik.

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje je danes največja mreža za izobraževanju odraslih v Sloveniji. S svojim obstojem in delovanjem ustvarja številne možnosti za izobraževanje, učenje in druženje starejših. Namenjena je vsem, ki si želite biti v stiku s spreminjajočim se svetom; vsem, ki se želite učiti, česar ste si zmeraj želeli ali kar potrebujete; vsem, ki želite spoznati nove ljudi, kovati nove načrte in uporabljati svoje znanje.

O uspešnosti Društva Lipa Domžale je spregovoril predsednik Marjan Ravnikar, ki je na kratko orisal 25 letnico delovanja Društva Lipa Domžale, predvsem pa je spregovoril o sedanjosti in doseženih uspehih na različnih področjih. Osredotočil se je tudi na čas, ko je vodil društvo in so veliko postorili, ter nadgradili delovanje in povečali število študijskih krožkov. Spregovoril je tudi o razstavi, ki je postavljena v prostorih Knjižnice Domžale in prikazuje bogato delovanje Društva Lipa Domžale.

DSC00066 01

V nadaljevanju je nekaj besed spregovorila Alijana Šantelj – predsednica Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljubljana. Orisala je pot, kako se je pri njih začelo že davnega leta 1983, ko so bili še v zametkih, saj so uradno začeli delovati leta 1987. Na kratko je orisala prehojeno pot Univerze in kako je danes. V njihovih študijskih krožkih je največ sodelujočih v umetnostnem programu. Načrtujejo veliko projektov, vendar so omejeni s sredstvi, kajti iz proračuna dobi univerza 3.000 evrov, kakor tudi vseh petinpetdeset po Sloveniji. Financirajo se tako kot druge univerze s članarinami, nekaj pa primaknejo občine in krajevne skupnosti.

DSC00089 01

V nadaljevanju je Andrej Jus, predsednik Čebelarskega društva Domžale na kratko povedal nekaj besed o društvu, o čebelarjih in medsebojnem sodelovanju. Poudaril pa je tudi priložnosti za sodelovanje z Društvom Lipa Domžale. Dve uspešni sodelovanji sta že za njimi, saj se skupaj podali po domžalski čebelarski poti, pred kratkim pa so v Apiterapevtskem centru odprli razstavo Društva Lipa Domžale, kjer so mesec dni razstavljale likovnice in kleklarice, imeli pa so tudi prikaz in predavanje o apiterapiji. Želijo si še več sodelovanja. Načrtujejo tudi ogled Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik in še več pohodov po čebelarski učni poti ter seveda, da bi morda pridobili kašnega novega čebelarja iz njihovih vrst.

DSC00115

Manica Perdan Ocepek, animatorka študijskega krožka etnologije, pa je opisala, kako, zakaj in kdaj je sprejela odločitev za vpis v Univerzo za tretje življenjsko obdobje. Nekaj besed je namenila o vlogi mentorja, animatorjev in vodstva Lipe. Kako bi morda študij na tem področju še izboljšali. K večji povezanosti med slušatelji in mentorji pa zanesljivo pomagajo tudi praznovanja rojstnih dni.

Video posnetek z okrogle mize si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00069

DSC00067

DSC00053

DSC00077

DSC00032 01

DSC00042

DSC00043 01