Jožefovo na Suhorju v Brkinih

DSC 1022202059Etnologinje rade sledimo ljudem, ki ohranjajo dediščino. Tako smo se v soboto v novi zasedbi že tretjič odpravile na Suhorje, kjer Vaško društvo Suhorje vsako leto obeleži Jožefovo kot poseben vaški praznik.

Najprej smo obiskale delavnico krašenja pirhov s praskanjem. Ta običaj je bil lani izbran in dodan na seznam nesnovne kulturne dediščine. Delavnico je vodila Kristina Volk, rojena Krebelj, kakor jo je naučila njena mama. Najlepše je krasiti izpihana gosja jajca, ki imajo manj občutljivo lupino, tako da se ne strejo tako hitro kot kurja. Okrasili pa so že tudi nekaj nojevih, ki so posebej velika.

Kristina Volk, gospodinja pri Ulčerjevih (hišno ime pride od »ulica«, saj je tam mimo šla pot proti Trstu), in njena hči Tinka, sorodnici moje družine, sta skupaj z drugimi vaščani duši in srce vseh dogodkov, ki so skozi vse leto zelo zaznamovani s tradicijo. Gostoljubje je njihova odlika, zato smo bile Marjana, Ana in jaz po delavnici povabljene tudi na kosilo v domačo hišo. Tradicionalna jed tega dne je ovčja juha, postregli pa so nas tudi z domačima kislim zeljem in klobaso, pa mlečnim kruhom. Kristina je spekla kar nekaj potic, tudi druge vaščanke so jih in prispevale veliko peciva.

Ob dveh so začeli v središču vasi s kulturnim programom in vaščani so zapeli najprej pesem Jožeta Volka Suhorskega (1842 – 1922), učitelja, narodnega buditelja, in občudovalca vsega slovanskega, ki poje o Vremski dolini. Uglasbil jo je Danijel Černe, Terrafolk, Mystica. Tudi on je nastopil kot kitarist skupaj s sinom Anom, ki je poklicni glasbenik flavtist, občasno tudi violinist, študira pa v Berlinu. Igrala sta avtorsko skladbo o vetru na Krasu in eno, ki je obujala irsko – škotske ritme in zvoke. Slišali smo nekaj Volkovih pesmi, ki so jih recitirali domačini. Pesmice o pomladi in mamici so prepevali najmlajši. Eden izmed njih pa je z znanimi ljudskimi vižami korajžno raztegnil harmoniko kot to naredijo veliki. Nastopajočim domačinom so v goste prišle pevke s Prema, ki so z novo dirigentko, profesionalno glasbenico, zelo napredovale. Naslednica pesnika Volka je zapisala že veliko pesmi, tokrat nam je narečno recitirala eno o ženi in možu. Ljubiteljska gledališčnika iz Vrem pa sta uprizorila duhovit skeč o hujšanju za zdravje, ki na tihem rado zavije v gostilno, da se do sitega naje in napije … Prireditev je zgledno povezovala domačinka, zdravnica, ki bo vsak čas končala specializacijo pediatrije in namerava ostati in se zaposliti blizu doma …

Na koncu je navzoče pozdravila tudi Marija Merljak, promotorka suhorske kulinarike in njihove dediščine, ki je podarila nojevo jajce – nekaj, kar bodo lahko krasili v prihodnje.

V vaškem domu je še cel teden na ogled razstava izdelkov pridnih rok vaščank. Vabljeni!

Sicer pa sem o tem prazniku pisala in dodala tematske povezave za našo spletno stran Društva Lipa že v letu 2019.

Zapisala Manica Perdan Ocepek, animatorka etnologije

IMG 0369202063