V pisani deželi UNICEF- ovih Punčk iz cunj

Objavljeno .

unicef lj 2015Letos, v jubilejnem letu na raznih področjih: političnih, kulturnih in humanitarnih, je Slovenska fundacija UNICEF pripravila 12. otvoritev osrednje razstave UNICEF- ovega programa POSVOJI PUNČKO IN REŠI OTROKA, ki je bila 26. maja 2015 v Desnem atriju ljubljanske Mestne hiše.

Prireditev so donirali: MO Ljubljana s prostorom za prireditev, študentje Fakultete za oblikovanje in fotografijo s postavitvijo razstave, Bojan Emeršič z odlomki iz monodrame MULC, duo kitar z izvajanjem španskih skladb in Aleš Ljoljo, dijak Srednje vzgojiteljske šole, umetnostna smer, kot povezovalec celotne prireditve.

Tudi UNICEF- ove prostovoljke pri društvu LIPA praznujemo letos 10. obletnico delovanja v programu Punčka iz cunj. Ob tej priložnosti smo bile izbrane za daljšo predstavitev našega ustvarjanja v članku časopisa DELO (26.5.2015), kar lahko preberete tudi na tem spletu.

Začetki našega delovanja segajo že v šolsko leto 2004-2005, ko je ustanovna skupina pod vodstvom Metke Zupanek in prve mentorice Mire Jarc, vzpostavila kontakte s prostovoljkami v Novi Gorici in kasneje s kolegicami iz Pivke, ki so nam tudi nudile pomoč pri izdelovanju prvih punčk. Skupina se je večala celo do števila 25 prostovoljk in prvo večjo količino punčk smo oddale na UNICEF spomladi leta 2005. Poimenovale smo jih Špelce in Jankoti, a vsaka "mama" doda še svoje ime.

Smo zelo kreativne in naše punčke so prepoznavne in posvojene bivajo skoraj na vseh kontinentih sveta, na to smo ponosne.

Zahvala vsem, ki nam kakorkoli v tem programu pomagate, bodisi z materialom, ali posvojitvijo punčk.

Nekaj utrinkov z razstave

Prispevek pripravila: Mirjana Kavčič