Obisk citrark, kitaristk in članic literarnega študijskega krožka v Domu starejših v Kamniku

Objavljeno .

Danes 13.novembra smo citrarke in kitaristke, pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik in literatke, pod vodstvom Zlatke Levstek, obiskale Dom starejših v Kamniku.

Obiski so postali že tradicionalni in vsi se vedno veselimo srečanja in druženja. Povabili smo tudi članice in člane naše univerze iz Kamnika in Osnovno šolo 27. julij iz Kamnika.

Za varovance smo pripravile pester kulturni program. Članice literarnega krožka Zlatka Levstek, Marija Dodič, Mira Smrkolj, Janka Jerman in Anica Kvas so predstavile svoje zgodbe in pesmi, ki jih ni malo. Ugotavljamo, da ustvarjalnost v tretjem življenjskem obdobju nima meja.

Citrarke in kitaristke smo zaigrale in zapele. Repertoar pesmi je že velik, saj se večina uči svoje instrumente že 5. leto. Tako smo zaigrale in zapele: Cvetje v jeseni, Vem da danes bo srečen dan, Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi, Venci vejli, Venček ljudskih, Ružo crvena, Beli cvet, Sam po parku, Šuštarski most, Če študent na rajžo gre, V dolini tihi, Tam kjer murke cveto, Venček narodnih, Deželica sonca in Čebelar. Na koncu pa smo zaigrale še Mi se imamo radi. Pri petju so se nam pridružili tudi poslušalci.

Želeli smo jim popestriti in polepšati bivanje v domu, kar nam je tudi uspelo, saj se je to opazilo na obrazih poslušalcev in zahvali za sodelovanje.

Kot članica Upravnega odbora univerze in tudi v imenu predsednika Marjana Ravnikarja ter vseh nastopajočih, sem se zahvalila vodstvu doma in uslužbenkam iz delovne terapije za sprejem in pogostitev. Res je bil en lep in prijeten dan za vse, ki ga bomo ponovili v prihodnjem letu.

Dejavnost univerze za tretje življenjsko obdobje je, poleg izobraževanja, kulture in športa, tudi humanitarna. Tekom leta obiskujemo Domove starejših v Domžalah in vseh okoliških občinah, iz katerih izhajajo naši člani in slušatelji ter udeleženci športnih vadb. Obiskujemo tudi medgeneracijske centre, šole, vrtce, muzeje, knjižnice, kulturne prireditve in z veseljem sodelujemo na različnih prireditvah vseh sosednjih občin, če nas povabijo.

Uspešno nadaljujemo dejavnost, ki so jo pred 30 leti začele v Sloveniji prof. dr. Ana Kranjc, prof. Dušana Findeisen, Alijana Šantelj in pred 20 leti Metka Zupanek, Zlatka Levstek, Janka Jerman, Ivanka Zajc Černe, Anka Cerar, Silva Mizerit ter še mnoge druge zaslužne članice univerze za tretje življenjsko obdobje. Hvaležni smo jim, da so postavili temelje delovanja tudi naši univerzi, ki jo že eno leto uspešno vodi predsednik Marjan Ravnikar.

Tekst: Marija Gornik Kugler
Foto: Marjan Franc Levstek