Vabilo na tretje srečanje debatnega kluba

Objavljeno .

Debatni klub

Tretje srečanje bo 11. 12. 2018 ob 16. uri.

Definicije ustvarjalnosti so različne. Ustvarjalnost ali kreativnost je pojem in večina nas pomisli na umetnike, redke posameznike, navdih, izvirnost, domišljijo in na podobne pojme. Definicij je veliko in so različne. Splošna pravi, da je ustvarjalnost lastnost ustvarjanja na umetniškem področju, pomeni dejavnost, da kaj nastane. Ena od specifičnih definicij je: ustvarjanje je podzavesten proces (Posner,1973), je srečno naključje (de Bono, 1968), uporaba ustvarjalnih metod-brainstorming, (Osborn,1957), oblikovanje okoliščin, notranja spodbuda....Vendar ni neke splošno sprejete definicije.

Ustvarjalnost je udejanje nove ideje.

Večina ljudi ustvarjalnost enači z vsako dejavnostjo, ki se je lotimo. Ali res lahko rečemo, da smo pri tem vedno ustvarjalni? Ali lahko rečemo to za naše misli, če jih večinoma samo malo premečemo in postavimo v drugačen vrstni red, da potrdimo ali zanikamo slišano ali videno, če le povemo svoje mnenje o neki stvari. Opazujte svoje misli in ugotovite, kdaj ste bili ustvarjalni?

Zase bi lahko rekla, da je zame ustvarjalna misel samo tista, s katero bi tako dregnila sama vase, da bi celo spremenila svoja prepričanja, če ne vsa, pa vsaj nekatera. To bi bila ustvarjalna misel, ki spreminja človeka v njegovih temeljih. Vse ostalo je bolj slab približek ustvarjalnosti, če ni zadaj neke dejavnosti.

Večina naših misli pa ni ustvarjalnih v gornjem smislu, bolj razdvajajo in rušijo, kot združujejo in gradijo.

Mnogi stari ljudje niso nikoli doživeli celotne lepote, globine in bogastva, ki jih s seboj prinaša napredovana starost, ker niso nikoli hoteli pustiti za seboj mladosti, moči in vitalnosti. ''Najboljše šele pride. In s koncem življenja se bo začelo.'' Najboljše je šele pred nami. Mnogi ljudje izgubijo najboljši čas svojega življenja, pozna leta, ker so preveč vezani na preteklost, so priklenjeni na svoje dobre izkušnje od takrat.

Ranjen ptič ne more živeti, toda ptič, ki se oklepa veje, tudi ne. Voda postaja čista, če teče dalje, človek, če gre dalje. (Anthony de Mello, Hoditi po vodi)

Na svetu je le ena pomembna oseba, ki se mora spremeniti in to ste Vi. (Rene Egli, Načelo Lola)

Marija Dodič