Etnologinje praznujemo

Etnologinje praznujemoVas mika vedeti, kako se imamo v naši skupini slušateljic etnologije? Me zagotovo ne le poslušamo, kar nam ima povedati naša predavateljica dr. Ana Beno Vrtovec, ampak zelo aktivno sodelujemo.

V začetku decembra nam je vsem Ruša naredila adventne venčke: nekateri so bili iz svežega zelenja in okrašeni z rdečimi »jagodami«, nekateri pa iz pozlačenih storžev in drugih naravnih materialov. Na začetku meseca smo se pogovarjale tudi o čipkah in Ruša je prinesla »punkelj«, kleklje in pred nami iz zlate niti ustvarjala čipkasto smrečico.

Najlepši za nas je zadnji dan pouka. Tokrat smo prinesle različne praznične recepte, jih zložile v vrečo, potem pa izvlekle vsaka svojega. Avtorice so posamezni recept tudi komentirale, predvsem zakaj so ga izbrale. Velikokrat so nekatere jedi že zelo stara družinska tradicija, npr. Miklavževi parklji Ane Gramc, Marijin krompir v oblicah z »ženofom«, Majdini štruklji s čebulo in orehi, Martini medeni piškoti, kot jih je delala njena babica, Jožičine kandirane vrtnice…Marinka je prispevala recept za lahke flancate in jih prinesla s seboj kar za pokušino.

Nadaljevale pa smo s kosilom Pr' Krač, kjer je cela domačija vzor zbiranja in varovanja dediščine. Po domačem in okusno pripravljenem kosilu pa smo zapele nekaj ljudskih pesmi in si razdelile še drobna darila: Andreja nas je obdarovala z doma pripravljeno marmelado, Sanda je ročno izdelala snežene može z voščili, Manica je pripravila fotografije dozdajšnjih naših aktivnosti. Na koncu ni manjkalo ubesedenih voščil in s tem zapisom jih za ltople praznične dni in srečno novo leto predajam tudi vsem vam. Tole je zapisala Sanda:

Dobre želje

V večeru tihem pridna roka nežno, gladko nit prepleta, čudovite vzorce spleta, polne sanj in domišljije, kot da nit življenja vije.

Sreča

Dobre želje združi v zvezde, srečo v sonce oblikuje, nato po robu bele čipke cvetove upanja nasnuje.

Cvetovi upanja

Tako ljubeče naj usoda stke dneve v novem letu, skrbno trenutke naj izbira, previdno naj poti utira.

Zapisala animatorka
Manica Perdan Ocepek