Zaključni izlet citrark in kitaristov - V srce Kranjske dežele po Valvazorjevih stopinjah

Objavljeno .

IMG 4f741a9b7c7c73e151cf72f8dfc15e21 VKončno smo dočakali dan, ko smo se lahko družili tudi malo drugače in se še malo kulturno in zemljepisno izobraževali, kar pa ni nikoli preveč.

09.06.21 zjutraj smo se zbrali na avtobusni postaji v Domžalah, kjer smo na avtobus natovorili vso glasbeno in pomožno opremo za izvedbo manjših koncertov na našem izletu. Preden smo se odpeljali, pa nas je pozdravil še predsednik društva Lipa Domžale, g. Marjan Ravnikar in nam zaželel lep izlet.

Na poti proti Primorski, smo pobrali še nekaj udeležencev našega izleta. Nadaljevali smo pot proti Uncu, kjer smo pobrali našo vodnico Alenko Veber, ki nam je na naši poti natrosila veliko zanimivosti o krajih, ki smo jih obiskali in skozi katere smo se peljali.

Najprej smo se ustavili v vasi Selšček, ki leži ob cesti Cerknica – Rakitna na nadmorski višini 647 m. Planota na kateri leži vas, se imenuje Menišija in sicer po menihih iz kartuzije Bistra, ki so bili lastniki območja do 13. stoletja dalje. Tam smo najprej zaigrali in zapeli nekaj pesmi. Nato pa smo po prijazni postrežbi z dobro hrano in pijačo prisluhnili tamkajšnji lokalni vodnici Nataši, ki nam je povedala veliko zanimivega o tej vasi. Izvedeli smo, da je Selšček rojstna vas slikarja Maksima Gasparija, zato je vas prepoznavna kot »Gasparijeva vas«. V jedru vasi smo si ogledali tudi slikarjev doprsni kip. Na hišah vaščanov pa so namesto klasičnih hišnih številk, nameščene table z motivi Gasparijevih razglednic in zapisanimi hišnimi imeni. V letu 2020 je vas dobila priznanje Turistične zveze SLO za naj vaško jedro. Ogledali smo si tudi tradicionalno podeželsko hišo, zgrajeno leta 1884, kulturni spomenik lokalnega pomena, nekoč furmanska gostilna. Najbolj obiskane znamenitosti v bližini te vasi so Cerkniško jezero, Rakov Škocjan, grad Snežnik, Križna jama ter Bloška planota in Bloško jezero, katerega smo tudi obiskali.

Polni zanimivih vtisov smo se nato odpeljali v Cerknico, kjer smo pred Centrom starejših občanov za stanovalce pripravili krajši koncert pod vodstvom naše profesorice Damjane Praprotnik. Upamo, da smo jim vsaj malo prijetno popestrili dan.

Nato je sledila vožnja na Bloško planoto preko Cajnarjev in Sv.Trojice. Ustavili smo se ob Bloškem jezeru, kjer smo v tamkajšnji Brunarici (okrepčevalnici) spet zaigrali in zapeli nekaj pesmi. Sprehodili smo se tudi ob jezeru, ob katerem smo občudovali zanimive skulpture, oz. izdelke iz lesa. V bližini Bloškega jezera pa se nahaja Glamping Lake Bloke, ki nas v poletnih mesecih vabi na kopanje in preživljanje prostega časa v senci smrek in lesenih medvedov.

Nadaljevali smo pot proti Žerovnici, kjer smo se podprli z dobrim kosilom in pijačo.

Po kosilu smo se odpeljali V Babno Polje, v rojstni kraj naše vodnice Alenke in sicer smo si tam ogledali prenovljeno Rihtarjevo domačijo, ki je od našega zadnjega obiska doživela veliko sprememb. Sedaj je bil čas, da spet vzamemo v roke citre in kitare ter zapojemo in zaigramo. Ker nam je malo ponagajal dež, smo malo skrajšali program.

Nato smo se odpeljali še na obisk k Alenkinimi prijatelji v Dolenje Poljane , kjer nam je naša Damjana zaigrala na citre nekaj pesmi, mi pa smo zraven tudi malo zapeli. Z njihovega dvorišča pa smo lahko uživali v razgledu na najvišji vrh Kraške planote, na še zasneženi Snežnik.

Prijetno utrujeni in polni lepih vtisov ter zadovoljni, da nam je bilo vreme naklonjeno, smo se ob 19.30 uri vrnili domov.

Martina Podobnik

IMG 4c3fe066818bf99a49b02397607a4b27 V

IMG 47e4182dddfa14fea512397c5f46b3a4 V