Dalmatinski mozaik

Objavljeno .

DSC00195V Hiši na travniku v Dobu je v torek, 15. junija 2021, izzvenel odličen koncert ob zaključku šolskega leta citrarjev in kitaristov Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale. Koncert z naslovom »Dalmatinski mozaik« je potekal pod okriljem Tedna ljubiteljske kulture. Odvijal se je v kavarni stare meščanske hiše, ki se imenuje Hiša na travniku. Hiša, ki ima poleg kavarne še hostel in Hišo športa, je nastopajoče kot tudi obiskovalce prijazno sprejela medse, za kar se jim toplo zahvaljujejo. Organizatorja koncerta sta bila Turistično društvo Volčji Potok – Rudnik in Društvo Lipa Domžale.

Med obiskovalci sta bila tudi predsednik Društva Lipa Marjan Ravnikar in predstavnik Turističnega društva Volčji Potok - Rudnik Miha Flis, ki sta imela vsak krajši pozdravni nagovor nastopajočim in obiskovalcem. Na koncertu so se poleg citrarjev in kitaristov Društva Lipa Domžale predstavili še kitaristi Ljudske univerze Kranj, Ženska klapa Kamelije in pevka Pia Kladnik.

Citrarke in kitaristke Društva Lipa Domžale

Pouk učenja citer in kitar v Društvu Lipa, Univerzi za tretje življenjsko obdobje Domžale poteka v skupinah. Tokratni nastopajoči sestav je vključeval več skupin glasbenih krožkov iz Društva Lipa Domžale. S svojimi vrlinami so se predstavile skupine: Sončnice, Zlati zven, Tempo in Tesere. Pri izvajanju skladb pa so se jim pridružile tudi citrarke začetnice, ki svojega imena še nimajo. Igranja na svoje inštrumente se učijo od enega do šest let pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik.

S svojimi nastopi bogatijo vsakdan v domovih za starejše (Domžale in okolica, Postojna, Cerknica, Kranjska Gora, Srednja vas v Bohinju, Gornji Grad, Cerklje, Jesenice), zaigrajo ter zapojejo pa tudi ob praznovanju različnih praznikov in proslav. Redno se udeležujejo koncertov in aktivnosti v Domžalah in okolici. Repertoar v večini sestavljajo ljudske skladbe, ki jih obogatijo s petjem, radi pa zaigrajo tudi zimzelene in popularne melodije. Na koncertu so se preizkusile tudi z dalmatinskim melusom, kar jim je odlično uspelo.

Kitaristke ljudske univerze Kranj (LUK)

Kitaristke Ljudske univerze Kranj (LUK) so se prvič zbrale jeseni leta 2017, da bi si malo popestrile vsakdan in skupaj odkrivale svet glasbe in harmonije. V tem času so postale že prave prijateljice, ki se družijo tudi izven rednih vaj. V zadnjem času se skupaj odpravijo tudi na intenzivne vaje na morje za nekaj dni. Ob brenkanju na kitare rade tudi zapojejo. Zato ni nič neobičajnega, da so se na koncertu predstavile z dalmatinskim programom. Poudarile so, da so prav ta program naštudirale čisto same v času korone.

DSC00205

Pia Kladnik

Pia Kladnik je doma iz Cerkelj na Gorenjskem. Stara je 18 let in je dijakinja Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo - smer laboratorijska biomedicina. Njeni veliki ljubezni sta od nekdaj petje in igra. Pevsko se je začela izobraževati z osmimi leti pri mag. art. Alenki Gotar. Z njo je sodelovala 7 let pri številnih projektih - od individualnih nastopov do nastopov v glasbeni skupini. Skupaj so ustvarili tudi muzikal, kjer je Pia imela glavno ali stransko vlogo. Z njim so nastopali po celi Sloveniji, kar ji je prineslo kar nekaj glasbene kilometrine. Sedaj drugo leto sodeluje z glasbenico in pedagoginjo Leo Bartha Pesek, pri kateri se uči solo petja, odrske prezence in osnov muzikala. Druga njena ljubezen je igralstvo. Tudi tam ima že nekaj vidnih uspehov, saj je na festivalu Gledaliških sanj dobila nagrado za obetavno gledališko igralko.

DSC00213

Ženska klapa Kamelije

Ženska klapa Kamelije s šestimi članicami daje dalmatinskim pesmim poseben pečat ženskega vokala. Njihove bogate pevske izkušnje jim omogočajo glasbene izlete od slovenskih ljudskih in zabavnih pesmi k dalmatinskim in nazaj. V treh letih skupnega prepevanja pod umetniškim vodstvom Primoža Leskovca so večkrat nastopale na večerih dalmatinske glasbe v Bočni, redno sodelujejo tudi s Tamburaškim orkestrom Vrhpolje. Lansko leto so v maju pod okriljem Dnevov ljubiteljske kulture s citrarsko skupino Dominae pripravile skupni projekt z naslovom Strune sveta – glasovi morja, v okviru katerega sta zasedbi družno izvedli dva koncerta, prvega v Tuhinju in drugega v Kranju. V začetku letošnjega leta pa so pripravile svoj tretji samostojni koncert, tokrat z gosti Klapo Lavanda, naslovljen Dalmatinski pušeljc, ki je bil izjemno dobro sprejet. S svojim nastopom večkrat popestrijo tudi kakšno zasebno praznovanje.

DSC02454

Na koncu tako odličnega koncerta s toliko nastopajočimi sledi vedno posladek … »Ne mogu bez nje, bez ruže crvene« … pesem Ruža crvena je na prizorišču Hiše na travniku zadonela v izvedbi vseh nastopajočih.

Za izvedbo koncerta se zahvaljujejo organizatorjema: Turističnemu društvu Volčji Potok – Rudnik in Društvu Lipa Domžale, Hiši na travniku, spletnemu portalu domžalec.si, Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) OI Domžale, vsem nastopajočim in njihovim mentorjem ter tudi vam, dragi bralci in bralke.

Program je soustvarila in povezovala Mira Smrkolj.

Video si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00177

DSC00185

DSC00187

DSC00192

DSC00201

DSC00203

DSC00211

DSC00229

DSC02432