Ponosno v 15. Festival gorniškega filma, ki se v jubilejni izvedbi vrača v Domžale

Objavljeno .

Foto arhiv 15. FGF film Following the life of KhumbuV dneh, ko Slovenija praznuje 30 let, Festival gorniškega filma ponosno zaznamuje polovico tega jubileja. V 15 letih je prerasel v pravi slovenski gorniški praznik in stopil ob bok najbolj zvenečim in uveljavljenim tovrstnim festivalom po svetu. Jubilejni 15. Festival gorniškega filma med 28. junijem in 4. julijem 2021 v Domžale prinaša 33 filmov iz 19 držav o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi. Še nikoli do zdaj ni bilo na ogled toliko filmov o divjih živalih, pečat bodo dodale epske zgodbe iz Himalaje, ne bo manjkalo niti dobrih plezalnih in gorskih pustolovščin – tako v filmih kot na predavanjih Korre Pesceja, Gašperja Pintarja, Borisa Čujića ter Marije in Andreja Štremflja ter tematskih pogovorih o Mauru Coroni, naravi brez meja in triglavskih tekačih.

“Dolga leta sem obiskoval festivale gorniškega filma po svetu in si vedno govoril, da si tudi Slovenija zasluži tak festival! V teh dneh praznujemo oboji, Slovenija 30, mi pa polovičko,” poudarja direktor in ustanovitelj festivala ter vrhunski alpinist Silvo Karo in dodaja: “Čeprav je bil Festival gorniškega filma ustvarjen brez poslovnega modela, je lepo uspeval in se razvijal, osnova za uspeh sta bili srčnost in ljubezen do gora. V petnajsto izvedbo vstopamo ponosni – za seboj imamo več kot 80 tisoč obiskovalcev, prikazanih 600 filmov z veliko spremljevalnega programa in postali smo član Mednarodne zveze gorniškega filma, ki združuje 28 festivalov iz 20 držav s petih celin.”

Festival gorniškega filma se v svoji jubilejni 15. izvedbi vrača v Domžale, kjer se bo v Tomčevi dvorani KD Franca Bernika Domžale, na dvorišču pr’ Berniku in v šotoru pred OŠ Venclja Perka med 28. junijem in 4. julijem zvrstilo 33 filmov, številnih že nagrajenih na tovrstnih festivalih v tujini, 4 predavanja in 3 tematski pogovori. Negotove razmere zaradi koronavirusa zahtevajo malce prilagoditev. Vstopnic tako ni mogoče kupiti prek spleta, ampak le na sedežu KD Franca Bernika ob delavnikih in uro pred začetkom projekcij, jih je pa mogoče rezervirati. Vremenska napoved je sicer obetavna, a v primeru dežja bodo projekcije na prostem prestavljene v dvorano. Aktualne spremembe bodo ažurno objavljene na spletni strani gorniski.si, kjer je tudi povezava do navodil Varno v kino.

Prvi festivalski dan bo gledalce očarala Narava brez meja, kratki dokumentarni film Rožleta Bregarja o Julijskih Alpah, po katerem bo Irena Cerar prek meja pokukala skozi Pravljične poti brez meja in Potepuške okruške, v katerih je ubesedila svoje sedemletno raziskovanje zamejskih pokrajin. Isti večer bo na ogled še en slovenski film, 360 Ascent Roka Lukšiča in Martina Smerdela, v katerem z Janjo Garnbret in Domnom Škoficem preplezamo najvišjo umetno večraztežajno smer na svetu na vrh dimnika TE Trbovlje. Ljubitelje gorske narave bo navdušil švicarski celovečerni film Medved v meni, v katerem v družbi strastnega raziskovalca medvedov na Aljaski izkusimo lepoto teh neukročenih živali in spoznamo, kako težko je preživeti v tako neusmiljenem okolju. Češnjo na vrhu ponedeljkove festivalske torte bo postavil italijanski predavatelj Korra Pesce, eden vodilnih svetovnih alpinistov, ki je opravil številne težke ledne in mešane vzpone in preplezal številne zahtevne velike stene v Alpah, Patagoniji in Himalaji.

15. FGF

Himalajo bo prav tako občinstvo popeljala vrsta filmov. Stena senc prinaša zgodbo šerpovske družine, ki prekrši tabu z vzponom na sveto goro Kumbakarno, saj potrebuje denar za sinovo izobrazbo. Od morja do neba je filmska pripoved o odpravi Edmunda Hillaryja od Gangesa do vrha, ki bi ga skoraj stal življenja, Jugozahodna stena Everesta pa o izjemni pustolovščini slovaških alpinistov brez možnosti umika. Biti ženska v Himalaji je filmski portret vrhunskih poljskih in nepalskih alpinistk, Življenje v dolini Khumbu pa vpogled v spremembe v deželi Šerp po prihodu turizma.

Še nikoli do zdaj ni bilo na festivalu toliko filmov, ki govorijo o divjih živalih, njihovi ogroženosti, sobivanju v današnjem času, seveda pa tudi o lepotah živalskega sveta. Ne le rjavega medveda na Aljaski, spoznali bomo tudi Skrivnostno življenje andskega medveda. Celovečerec Sinovi burje Mihe Čelarja je homage zadnji slovenski avtohtoni pasmi – kraškemu ovčarju in odgovor na pritiske slovenske politike, ki je hotela zdesetkati volčjo populacijo, film Odstrel – Vprašanje škotske srnjadi preizprašuje prihodnost Škotskega višavja, Tihi let preživetje beloglavega jastreba na Hrvaškem, Živali na mejah pa problematiko novonastalih ovir na mejah.

Foto arhiv 15. FGF Film The Secret Life of the Andean Bear

Na svoj račun bodo seveda prišli tudi ljubitelji plezalnih in gorskih pustolovščin. V filmu Karseda prosto spremljamo nenavadno navezo v smeri Freerider z željo po dveh rekordih v steni El Capitana. Film Srečno, Poljaki! briše meje med avanturo, zgodovino in aktivizmom, v Izpovedih tekača pa spoznamo tekača, podjetnika in ozdravljenega narkomana, ki želi podreti rekord Libanonske planinske poti.

Na festivalu bo na ogled pet filmov slovenskih ustvarjalcev. Poleg že omenjenih, 360 Ascent, Sinovi burje in Narava brez meja, še Mi nismo izgubljena generacija – Jure Sodja Tine Lagler o izdelovalcu unikatnih snowboardov in Kje so meje mogočega, 20 let tekov na Grintovec Petra Vrčkovnika.

Svoja alpinistična doživetja in zanos bo z občinstvom poleg Korre Pesceja delil tudi Slovenec Gašper Pintar, ki je v velike stene strmo in uspešno zavil iz športnega plezanja. Letos bodo ob filmih imele pomembno besedo tudi knjige. Življenjska naveza Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par na Everestu, bo na predavanju predstavila svojo izjemno avtobiografijo Objem na vrhu sveta, hrvaški alpinist in eden od začetnikov športnega plezanja na Hrvaškem Boris Čujić pa knjigo Zlatne godine o svoji 40-letni plezalni poti in plezalni sceni v nekdanji Jugoslaviji in na Hrvaškem. Jernej Šček bo ob filmskem portretu Maura Corone med bralce pospremil prevodni prvenec Kot kamen v rečnem toku, roman furlanskega pisatelja, kiparja in alpinista, enega od pobudnikov prostega plezanja v Italiji. Če je gorski tek le športni lov na rekorde ali posebna avantura, ki človeka bogati in mu odpira nove svetove, bodo ob filmu in v pogovoru z Mojco Volkar Trobevšek razmišljali triglavski tekači.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: romunsko-francoski filmski producent Daniel Burlac, tržaški Slovenec, filozof in publicist Jernej Šček ter slovenski alpinist in publicist Viki Grošelj.

Cena vstopnice za posamezni sklop filmov in predavanj je 6 evrov. Celoten program in druge podrobnosti najdete na spletni strani festivala gorniski.si.

Avtorica: Manca Ogrin; Foto: Arhiv 15. FGF