Ob osmem marcu premislimo: kaj imamo in kako bomo to ohranili?

Objavljeno .

IMG 0381»Mislim, torej sem!« je prineslo razsvetljenstvo, francoska revolucija pa »enakost, bratstvo, svobodo«. Desetletja s(m)o si ženske prizadevale zato, da bi se gesla zares udejanjila. V Trstu, v prostoru s pogledom na morske širjave in v mestu duhovne odprtosti, so Marica Nadlišek in Ivanka Anžič z drugimi »sotrudnicami«, kakor so se imenovale, med letoma 1897 in 1902 izdajale časopis Slovenka. Njihovo načelo je bilo, naj izobraženka deluje v skupno dobro. Zagovarjale so pravico žensk do visokošolske izobrazbe, saj so v tistem času družine denar za šolanje namenjale le sinovom. Predvidevale so, da bi se ženske lahko poklicno uveljavile tudi, če bi bile poročene. V tistem času so bile na primer učiteljice lahko le samske ženske.

Volilno pravico smo dobile šele po osvoboditvi, po drugi svetovni vojni. V šestdesetih in sedemdesetih pa podporo pri načrtovanju družine, vedno daljši porodniški dopust in možnost kvalitetnega varstva otrok po skandinavskem vzoru. Naše kvalitetno pediatrično zdravstvo nas uvršča med države z najnižjo umrljivostjo dojenčkov in otrok.

Danes se zdi, da so pravice žensk v družbi nekaj krhkega. »Drzni si vedeti! ali Drzni si uporabljati lastni razum!, danes bi lahko to geslo preimenovaliDrzni si povedati!« (Bahovec, E.; Panoptikum, RTV SLO, 2.3. 2022) Ohraniti moramo žensko ustvarjalnost, možnost, da opravljamo paleto poklicev in se umetniško udejstvujemo.

Toda ko donijo vojaške trobente in bobnajo vojaški bobni, ko voditelji pošiljajo marširat in umirat svoje moške vojake, kmete na šhovnici, ženske postajajo namesto profesoric, arhitektk, pravnic, astrofizičark, zdravnic, slikark, glasbenic…negovalke, strežnice, tolažnice, objokovalke. Vseprisotne, brezimne, neopažene.

ZATO HOČEMO IN ZAHTEVAMO MIR!

Manica Perdan Ocepek

slovenka

********************************************************

Spoštovana dekleta, mame in žene, včasih z vami je res težko, a brez vas na tem svetu, je vse prazno in pusto. Za 8. marec naj roža bo, roža rdeča, ki naj pove, kako resnično vas radi imamo in vas cenimo.

NAJ SE SLIŠI VAŠ GLAS!

Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale