Z Društvom Lipa Domžale je čas v tretjem življenjskem obdobju bolj aktiven in ustvarjalen

Objavljeno .

DSC00668Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale ima v teh dneh dan odprtih vrat, na katerem zainteresirani javnosti bolj podrobno predstavljajo svoje študijske programe, ki se bodo izvajali v šolskem letu 2022/2023, namenjeni pa so slušateljem v tretjem življenjskem obdobju. V novem šolskem letu bodo obstoječe študijske krožke nadgradili z novimi, med drugim z nordijsko hojo, plesnim tečajem ...

Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale v svojih vrstah z različnimi aktivnostmi združuje generacijo v tretjem življenjskem obdobju. Pri njih lahko pridobivate ali obnavljate znanje tujih jezikov, se udeležujete kulturnih dogajanj in delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate kulturne, naravne in zgodovinske zanimivosti doma in v tujini. Prizadevajo si, da oblike študija vsako leto obogatijo in pri tem upoštevajo interese slušateljev.

Na dnevu odprtih vrat, ki je potekal v torek, 20. septembra 2022, so za obiskovalce podrobno prikazali svoje študijske programe ter tudi izdelke, ki so nastali v posameznih študijskih krožkih. Za vso interesirano javnost bodo imeli dan odprtih vrat še v sredo, 21. septembra 2022, med 9. in 12. uro. Dan odprtih vrat poteka v prostorih Društva Lipa Domžale, na Ljubljanski cesti 58, v Domžalah.

Predsednik društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale Marjan Ravnikar je za naš portal povedal, da so njihovi študijski programi namenjeni odraslim, ki vstopajo v tretje življenjsko obdobje in ga želijo preživljati aktivno: "V našem društvu lahko pridobivate ali obnavljate znanje tujih jezikov, se udeležujete kulturnih dogajanj in delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate kulturne, naravne in zgodovinske zanimivosti doma in v tujini. Študijsko leto pričnemo z mesecem oktobrom in zaključimo konec maja. Prizadevamo si, da oblike študija vsako leto obogatimo in pri tem upoštevamo interese slušateljev. Tako se boste lahko vsako študijsko leto lahko tudi vpisali v katerega od novih študijskih programih." Ob tej priložnosti so izdali tudi brošuro, ki je namenjena predstavitvi študijskih programov, ki se bodo izvajali v tekočem šolskem letu.

Tudi Vera Banko, predsednica Krajevne skupnosti Simona Jenka je podala nekaj besed k novemu študijskemu letu na poti. Pravi, da čaka čas, da se bo tudi ona priključila skupinam v Društvu Lipa Domžale, saj je tam vedno zelo veselo. Zato lepo vabi vse, ki ste željni znanja po upokojitvi, da se jim pridružite. Obenem bo to tudi priložnost za aktivno udejstvovanje.

DSC00785

K obiskovanju študijskih krožkov vabljeni tako upokojenci, tisti, ki se pripravljate na upokojitev in ostali zainteresirani oziroma vsi, ki ste željni pridobivanja dodatnih znanj in druženja v prijetni družbi.

ŠTUDIJSKI PROGRAMI  V ŠOLSKEM LETU 2022/2023

V nadaljevanju vam predstavljamo študijske krožke, ki so jih podrobno opisale mentorice in mentorji.

ANGLEŠČINA, NEMŠČINA, ITALIJANŠČINA, ŠPANŠČINA

Začetni jezikovni krožki zajemajo osnove jezika za tiste, ki se jezika še niso učili, ali so z leti neuporabe že veliko pozabili. Naučili se bomo osnove slovnice na sproščen način, sporazumevanja v vsakdanjih okoliščinah, (predstavljanje sebe in drugih, pogovori v trgovini, restavraciji, na avtobusni postaji itd.) brali različna besedila, se učili pravilne izgovorjave besed in pisali kratke sestavke. Nadaljevalni jezikovni krožki so namenjeni tistim, ki poznajo osnove jezika in želijo nadgraditi svoje znanje. Spoznali se bomo z najrazličnejšimi temami, z običaji in informacijami o življenju in kulturi v državah jezika. Čas bomo namenili slušnemu in govornemu razumevanju, novemu besedišču in slovnici ter se pri urah pogovarjali v tujem jeziku.

DSC00737

ETNOLOGIJA

Dediščina je naše bogastvo, kar vsakič znova odkrivamo na naših srečanjih etnologije. V osnovi jo delimo na naravno in kulturno dediščino, slednjo pa še na snovno in nesnovno kulturno dediščino. Največji del naših srečanj je namenjen pogovorom o različnih elementih nesnovne kulturne dediščine, to je nekdanjim šegam in navadam življenjskega kroga, spremljanju koledarskega leta, navadam ob delu in pestrim oblikam folklornega, mitološkega in ljudskega izročila. Našo skupino sestavljamo slušateljice, ki izviramo iz različnih okolij in delov Slovenije, zato najpomembnejši del naših tedenskih srečanj zagotovo predstavljajo osebni spomini, izkušnje in zgodbe. Tako se na naših srečanjih nikoli ne le učimo, ampak se dopolnjujemo, čudimo, spoznavamo in bogatimo. Nikoli ne izpustimo voščil za rojstni dan, posebej praznujemo jubileje. Takrat se slavljenke izkažejo z domačo peko. Na urniku je vedno tudi pustno šemljenje in krofi, obisk muzejev in ogled razstav, za novo leto in zaključek šolskega leta pa kosilo. Lansko šolsko leto smo obiskale učno uro v Slovenskem šolskem muzeju in si v Galeriji Domžale ogledale razstavo citer, ki jo je vodil zbiratelj Andrej Mlakar, popestrile pa so ga citrarke, ki prav tako delujejo pri Lipi. Letos nas čaka ogled razstave o tovarni Toko; v šolskem letu 2017/18 smo tako spoznale nekaj etnografskih metod, saj smo v Občinskem poročevalcu, predhodniku Slamnika, iz osemdesetih let iskale zapise o tej domžalski tovarni. Za razstavo smo prinesle tudi nekaj torbic iz svojih omar in iz prejšnjih časov. Sicer pa: tudi naš krožek lahko spremljate na spletni strani Lipe.

ZGODOVINA

Študijski krožek zgodovina je namenjen vsem, ki jih vsaj malo zanima dogajanje v preteklosti. Pri predavanjih si bomo kronološko orisali posamezna zgodovinska obdobja, nato pa dogodke globlje razčlenili in poiskali njihove vzroke in posledice. Hkrati bomo poskušali ugotoviti, kakšen pomen imajo dogodki za našo sedanjost. Za vključitev v krožek ni potrebno nikakršno predznanje ampak samo velika mera radovednosti.

GEOGRAFIJA

Predavanja geografije temeljijo na spoznavanju novih držav, njihovih temeljnih značilnostih. Najprej državam določimo njihov položaj v svetu. Spoznamo osnovne naravne in družbeno geografske procese. Pokukamo v zgodovino države, pozanimamo se o njihovem političnem sistemu, raziščemo, kdo so njihovi vladarji, na kakšen način vladajo, kako je država prepoznavna v svetu. Raziščemo njihova bogastva – ekonomska in kulturna. Odkrivamo probleme s katerimi se soočajo, in jih primerjamo s tistimi v Sloveniji.

DSC00735

UMETNOSTNA ZGODOVINA

Na predavanjih spoznavamo posamezna obdobja zgodovine umetnosti. Najprej pogledamo, kaj se je dogajalo v določenem zgodovinskem obdobju, o družbi, o načinu življenja ljudi, na kratko se ustavimo pri filozofiji, znanosti in drugih dosežkih, potem pa v ta okvir umestimo umetnost, ki jo tako tudi lažje razumemo. Zanima nas arhitektura, slikarstvo, kiparstvo in tudi uporabne umetnosti – pohištvo, nakit, oblačila itd. Vsako leto navadno večkrat obiščemo kako razstavo. Trenutno nas čaka umetnost starega Rima.

LITERARNI KROŽEK

Literarni krožek deluje od ustanovitve društva Lipa, torej že enaindvajseto leto. Trenutno nas je deset aktivnih članic in dve dopisni, pa še dva dodatna člana samo za bralni del. V študijskem letu imamo v rednem delu 16 srečanj, na katerih beremo in se pogovarjamo o naših ustvarjenih literarnih delih na predpisano temo, 8 srečanj izobraževanja, 7 srečanj pogovora o prebrani določeni knjigi – pripravlja in vodi Janka Jerman. V preteklem študijskem letu smo dodali debatni klub, enkrat mesečno, torej 7 srečanj debatiranja na izbrane zanimive teme – pripravlja in vodi Marija Dodič. Poleg rednega dela sodelujemo na raznih literarnih natečajih in razpisih, na bralni znački za odrasle Okusimo besedo v knjižnici Domžale, beremo svoje pesmi ali zgodbe po domovih za starejše – Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin, sodelujemo na kulturnih prireditvah, predstavitvah in ob spomenikih NOB. Sodelujemo pri izdaji literarno likovnega zbornika Lipe, v letu 2019 smo izdali že šestnajstega, pa tudi same izdajamo lastne knjige poezije in proze. Tekom let smo prejele že več pohval, priznanj in nagrad. Smo kot velika družina, ob ustvarjanju se plemenitimo, se veliko nasmejimo in uživamo.

ZELIŠČARSTVO

Del dejavnosti izvajamo enkrat tedensko v prostorih Lipe, vsakič po dve šolski uri, del pa izvajamo kot terensko delo, ki seveda zahteva več časa in ki poteka v obliki pohodov po bližnji okolici in v obliki ekskurzij po različnih predelih Slovenije. Na teoretskem nivoju spoznavamo zelišča, medsebojno učinkovanje zelišč v različnih kombinacijah in njihovo uporabo v različnih pripravkih, na praktičnem nivoju pa prikazujemo in se učimo predelave zelišč v mazila, tinkture, mila... Terensko delo vključuje praktično spoznavanje zelišč na različnih območjih tako v okolici kot tudi na drugih območjih Slovenije. Nabiranje zelišč na terenu pogosto prepletemo z obiski zeliščarjev, z obiski znamenitosti, ki so povezane s slovenskim etnobotaničnim izročilom, ter ustanov, povezanih s farmakognozijo. Različna stopnja predznanja ni posebna ovira, naše delo poteka tudi v obliki debat, s katerimi naše zeliščarke druga drugi predajajo svoje znanje. Nenazadnje pa vsaka nova udeleženka prejme zapiske preteklih predavanj, s katerimi lahko zapolni manjkajoče predznanje.

DSC00717 01

NA ZELENJAVNEM VRTU

Na predavanjih se boste spoznavali z značilnostmi naravnega vrtnarjenja. Pogovarjali se boste, kako pripraviti gredice brez prekopavanja, kdaj in s čim gnojiti, zakaj je potrebno kolobariti, kdaj zalivati in kako pravilno uporabiti zastirko. Govorili boste tudi o semenu in kako ga lahko sami pridelate, naučili pa se boste tudi pridelati svoje zelenjavne sadike. Seveda boste delo na vrtu spremljali po mesecih, dovolj časa in priložnosti pa bo tudi za potešitev vaše radovednosti in konkretna vprašanja.

DSC00711 01

RAČUNALNIŠTVO

Začetni in nadaljevalni tečaji so organizirani v sodelovanju s Srednjo šolo Domžale. Tečaj izvajajo dijaki programa tehnik računalništva. Vabljeni ste k vpisu v programe: - prvi koraki v računalništvu, - uporaba pametnega telefona, - delo z elektronsko pošto in internetom. Termin izvajanja študijskega krožka je v mesecu juniju.

KLEKLJANJE

Krožek klekljanja poteka enkrat tedensko. Na krožku so udeleženke z različno stopnjo znanja. Poučevanje je individualno in učenke napredujejo po svojih zmožnostih in željah, ter v skladu s časom, ki ga lahko porabijo za vaje in izdelavo čipke. Učenje klekljanja poteka po stopnjevanju težavnostnih zahtev. Začne se z vajo in konča z izdelkom (prtiček, slika, nakit). Vsako leto je udeleženkam ponujena tudi tema, ki je predvidena za skupno razstavo. V okviru študijskih krožkov organiziramo tudi razstave, kjer udeleženci prikažejo svoje izdelke. Na razstavah sodelujemo s Klekljarskim društvom Čebelica Moste, z VDC Tončke Hočevar Ljubljana in z veziljami.

LIKOVNI KROŽEK

Likovni krožek v LIPI dostojanstveno praznuje že dvajseto leto delovanja. V začetnem obdobju so naše fotografije prisrčne, vesele. Večina tedanjih slušateljic še vedno, po vseh teh letih, rada obiskuje in prizadevno dela v naši učilnici, ki jo krasijo premnoge risbe in slike, ki pričajo o našem marljivem delu . Naše učenke, skorajda vse že babice, vzgajajo sebe v dobre, sočutne in vesele ljudi in tako posredno vplivajo na svoja okolja, otroke in vnuke. Poleg likovne kompozicije, barvne harmonije, empatije in razumevanja vidnega in nevidnega sveta, krepimo in negujemo odnose med seboj in dejansko izboljšujemo naša življenja. Delovanje obeh likovnih skupin v Lipi je v vseh teh dolgih letih druženja in učenja obrodilo na stotine, tisoče dobrih sadežev. Samostojne razstave najbolj pogumnih, nekateri so že dobri slikarji, in razstave obeh skupin, so izredne. O tem priča veliko število povabil na prijetna slikarska srečanja, k sodelovanju na različne likovne natečaje doma v Domžalah pa tudi vsepovsod po Sloveniji, kar je dokaz, da nas imajo radi, da smo zanimivi, zelo ustvarjalni in imamo še veliko povedati in pokazati. Sami pa pravimo: smo zreli učenci, zavedamo se namreč, da z modrostjo v zrelih letih lahko dosežemo več, kot smo si lahko predstavljali kdaj koli prej.

DSC00706

 

KERAMIKA

Izdelovanje keramičnih izdelkov poteka ob ponedeljkih dopoldne. Predznanje udeležencev ni potrebno. Pri nas se naučijo vse o tehnikah oblikovanja. Izdelujemo uporabno keramiko (čajnik, skodelica, pekač, krožnik, velika forma - cvetlični lonec…), dekorativno keramiko (nakit, mozaik, mala plastika...), umetniško keramiko (interpretacija Plečnika, kulturna dediščina, maska…). Oblikovanje izdelkov je prilagojeno željam slušateljev. Vsako leto pripravimo tematsko razstavo v knjižnicah, Domžale. Naši izdelki povsod naletijo na občudovanje in pohvalo, saj je ustvarjalna energija udeležencev neizmerna.

IZDELAVA MOZAIKA

Delavnica MOZAIKA je neke vrste meditacija, ki navdaja z željo po stalnem ustvarjanju. Spoznavali boste zgodovino in zakonitosti mozaika, različne tehnike in materiale iz katerih je možno ustvariti mozaik, najbolj pa vas bo zanesljivo navdušila vaša ustvarjalnost pri izdelavi mozaika, ko boste košček za koščkom, tessero za tessero, ustvarili sami svoj mozaik, ki bo postal lep stenski okras. Zagotovljena bodo vsa potrebna orodja in materiali, ki so potrebni za izdelavo mozaikov.

DSC00693

RESTAVRATORSTVO

Restavratorstvo je postopek, s katerim se nekaj prenovi ali preuredi, navadno so to stare ali poškodovane umetnine. Namen študijskega programa je, da ob novih strokovnih znanjih s tega področja osvojite predvsem konkretne postopke za obnovo in ohranjanje umetnin, hkrati pa se boste naučili tudi preventivno zaščititi umetnine, jih konzervirati in tako upočasniti ali ustaviti njihovo propadanje.

GIBANJE IN ŠPORT POHODNIŠTVO

Pohodi, prilagojeni za generacijo tretjega življenjskega obdobja, so organizirani tedensko. Organizirani so glede na pripravljenost udeležencev. Aktivna, a ne prezahtevna hoja v hrib, je vir zdravja in dobrega počutja. V času pohodov udeleženci spoznavajo okolico in znamenitosti krajev. Potekajo tekom celega leta, ob lepem vremenu so pohodi daljši in višji, ob slabem krajši. Dobre volje jim ne zmanjka!

JOGA

Ni pomembno koliko smo stari, pomembno je, da se veselimo življenja, ki je pred nami. Srečo imamo, da smo generacija, ki lahko uživa v vsem, kar nam ponuja Univerza za tretje življenjsko obdobje, torej naša Lipa. V njej lahko vsak najde, kar mu poželi srce. Tudi vadba joge je ena izmed dejavnosti Lipe že 15 let. Dvakrat tedensko nas zavzeto vadi več kot šestdeset. Joga je čudovita vadba za dušo in telo: -je preprosta in zanjo ne potrebujemo ničesar razen podlage in trenirke - pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje -daje nam moč in energijo, ob redni vadbi z njo ohranjamo kondicijo in mladost - v nas spodbuja pozitiven odnos do življenja - krepi željo po bolj zdravem prehranjevanju in bolj aktivnem življenju -lažje se odločimo za nove izzive, ki nam jih nudijo ostale dejavnosti v Lipi.

KOLESARJENJE

S kolesarjenjem pričnemo zgodaj spomladi, ko so vremenske razmere primerne. Organizirani bodo kolesarski izleti primerni udeležencem. Uporabljali boste lahko gorska, treking ali celo mestna kolesa. Začetki kolesarjenja so najprej v okolici Domžal, sledili pa bodo tudi daljši ne preveč naporni izleti, ki se jih lahko udeležijo tudi manj pripravljeni kolesarji.

TELOVADBA

Predvsem uživamo, ko se vsak petek zberemo v starem Induplatiju, kjer so sedaj urejeni prostori plesne šole MIKI. Veselo snidenje, pozdravljanje ter ura in pol razgibavanja. Po kratkem teku delamo vaje v različnih položajih. Krepimo koncentracijo, orientacijo v prostoru in moč ter razgibamo vse mišice in sklepe. Le blazino moraš prinesti s seboj in voljo do razgibavanja, pa se nam jeseni lahko priključiš. Seveda se lahko za telovadbo odločite tudi gospodje in se pridružite gospem v tretjem življenjskem obdobju. Vesele bomo.

ORIENTALSKI PLES

Vadbo plesa začnemo z ogrevanjem od glave do pete, v katero sodi tudi že ponavljanje določenih plesnih gibov, ki so značilni za orientalski ples – dvig in spust boka, kroženje, valovanje z rokami itd. Sledi vadba starih in dodajanje novih plesnih gibov, ki jih povežemo v krajše kombinacije. Poudarek je na pravilni tehniki izvedbe gibov, na tako imenovani izolaciji, uporabljamo pa tudi plesne pripomočke (palice, tančice).

CITRE, KITARA, ORKESTER

Glasba s svojimi učinki pozitivno vpliva na človeški razvoj in razvoj posameznika. Poslušanje in ustvarjanje glasbe našo dušo pomiri, hkrati pa ohranja psihično in motorično aktivnost. Vaje potekajo enkrat na teden po dve šolski uri. Srečujemo se v skupinah, saj ob tem ohranjamo tudi družabno plat naših srečanj. Svoja spoznanja delimo tudi z drugimi ob raznih priložnostih (prireditve, otvoritve, popestritev v Domovih upokojencev, zaključna srečanja,…). V začetni skupini CITER se posvečamo spoznavanju (ali obnavljanju) notnih simbolov ter koordinaciji obeh rok ter prstov. Naš cilj je sočasno igranje in aktivno zaznavanje drugih v skupini. Pri nekaterih skupinah igranje popestrimo z drugimi inštrumenti in petjem. V nadaljevanju sledi nabor repertoarja, ki ga potrebujemo za nastope, skupno igranje obeh rok ter spoznavanje harmonije in drugih glasbenih aktivnosti.
Učenje KITARE v začetni skupini predstavlja spoznavanje kitarskih prijemov (akordov) in koordinacijo obeh rok. Naš cilj je igranje različnih ritmov na kitaro s petjem ter aktivno zaznavanje drugih v skupini. Z nekaterimi skladbami (ali projekti) sodelujemo tudi z drugimi skupinami in posamezniki. V nadaljevanju sledi nabor repertoarja, ki ga potrebujemo za nastope, igranje po notnih vrednostih ter spoznavanje transponiranja in drugih glasbenih aktivnosti.

DSC00756

ORKESTER je skupina, kjer se srečujemo vsi, ki imamo radi glasbo. Največji delež pripada citrarjem, dobrodošli pa so tudi kitaristi in drugi solistični inštrumenti (flavta, harmonika, čelo, violina, petje, …). Za sodelovanje je potrebno osnovno poznavanje notnih simbolov ter inštrumenta. Naš cilj je igranje zahtevnejših skladb in s tem spoznavanje širše glasbene literature.

LJUDSKI GODCI

Študijski krožek oz. glasbena, katerih člani bi se poizkušali naučiti igrati na preprosta ljudska glasbila. V ta glasbila sodijo instrumenti, ki jih lahko z malo improvizacije sami izdelamo: razne piščali, trstenke, igranje na glavnik, bršljanov list, preprosta tolkala, igranje na uglašene steklenice oz. kozarce, itd. Pri tem skoraj ni omejitve, saj se glasbila lahko izdelajo tudi iz raznih odpadnih materialov, plastičnih cevk itd. Muziciranje se seveda lahko nadgradi z nekaterimi glasbili, ki se jih da kupiti v glasbenih trgovinah: ksilofoni, okarine, piščali na poteg, kalimbe, lončeni bas, orglice, razna tolkala in podobno. V skupini se tudi kaj zapoje in po potrebi se vse skupaj lahko podpre s kakšnim uveljavljenim glasbilom, kitaro, citrami itd.

ZDRAVILNI QIGONG IN MEDITACIJA

Zdravilni qigong in meditacija sta dve veščini s katerima ohranjamo vitalno telo in veselje do življenja, kar je podlaga, da lahko uživamo v drugih dejavnostih. Zdravilni qigong ni igranje na gong, ampak je sklop enostavnih in prijetnih telesnih vaj s katerimi spodbudimo pretok energije, limfe in krvi po telesu, krepimo delovanje notranjih organov, ohranjamo stabilnost hrbtenice, ojačamo mišice, kite in kosti, ter negujemo čustveno in umsko ravnovesje. Vaje izhajajo iz tradicionalne kitajske medicine, njihovo preprosto lepoto in učinkovitost pa današnja znanost znova odkriva in potrjuje. Vaje se običajno izvajajo v naravi, mi pa jih bomo zaradi jesensko zimskega čas izvajali v učilnici. Meditacija ni sanjarjenje, ampak zavestno usmerjanje pozornosti k sebi. Pogosto v življenju pozabimo nase. Nesebično delamo in mislimo za druge, pomagamo drugim in smo prizadeti, ker drugi tega ne opazijo. Pri tem spregledujemo, da nas drugi morda potrebujejo manj kot mi mislimo ali si želimo. Z meditacijo se potopimo v tolmun lastne živosti, se v njem pomirimo in osvežimo. Tako lažje prisluhnemo svojim lastnim potrebam in resničnim potrebam drugih. To nas razbremeni in prinese v življenje več harmonije in mladostnega veselja. Za udeležbo ne potrebujete predznanja, le udobna oblačila in malo volje, da poskusite nekaj novega. Srečanja bomo zaključili s pohodom v naravo, kjer bomo izvedli naučene vaje. Barbara Škarja Inštruktorica meditacije in pomočnik inštruktor zdravilnega qigonga (2. DUAN).

DSC00740

 

HUMANITARNA DEJAVNOST UNICEF - IZDELAVA PUNČK IZ CUNJ

Gre za program, katerega izključni namen je dobrodelnost, saj gre ves izkupiček od prodaje oziroma posvojitve – cena je enotna 20 evrov - za nakup cepiva za afriške otroke. Trenutno v Lipi, v delavnici ob petkih dopoldne, deluje petnajst prostovoljk,  ki ne skrivajo veselja in velike volje do dela ter želje, da bi s svojim delom in odnosom do dobrodelnosti animirale čim več sodelavk. Pri njihovem delu je pomembna osebna kreativnost, pri izdelavi morajo izpolnjevati le osnovne standarde - varna igrača iz prijaznih materialov. Za vsako punčko je potrebnih  najmanj 15 ur dela.  Vsi izdelki so opremljeni s certifikatom, tako lahko posvojitelj napiše kakšno sporočilo za prostovoljko. To je ob dobrem občutku edina in hkrati vzpodbudna nagrada in priznanje dobrodelnim Lipovkam.  Dobile so priznanje občine Domžale, kar nekaj priznanj pa tudi od Unicefa Slovenija. Veselo nadaljujejo svoje poslanstvo humanitarnosti in s tem prispevajo k delovanju Lipe tudi na tem področju.

DSC00681

DRUGE AKTIVNOSTI

Organiziramo še kar nekaj dodatnih aktivnosti kot so:

  • Strokovne ekskurzije,
  • Predavanja in tematski večer,
  • Javni nastopi, razstave in sodelovanje na kulturnih prireditvah

Informacijo o vseh dogodkih v Društvu Lipa lahko najdete na spletni strani: www.drustvo-lipa.si.

KONTAKT

Društvo LIPA – Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, Ljubljanska cesta 58, 1230 Domžale
Telefon: 01 722 66 70
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Uradne ure med študijskim letom

  • ponedeljek od 10.00 do 12.00 ure
  • torek od 8.30 do 10.00 ure
  • sreda od 10.00 do 12.00 ure
  • četrtek od 10.00 do 12.00 ure

Vpis v študijsko leto poteka v mesecu septembru in tudi med študijskim letom.

Video posnetek z dneva odprtih vrat si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar