Čipke priplesale v Menačenkovo domačijo

Objavljeno .

DSC00436Klekljarska skupina Slamnice pod mentorstvom Marije Rupert deluje že štirinajst let v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje, Društva Lipa Domžale. V prostorih Menačenkove domačije v Domžalah so članice skupine predstavile pregledno razstavo izbranih čipk, ki so jih izdelale v vseh teh letih. Predstavljene so tematsko, predvsem pa z veliko ljubezni in truda za ohranitev slovenske čipke kot pomemben element slovenske kulturne dediščine.

Razstavo, ki jo je postavil Roman Kos, so v Menačenkovi domačiji v Domžalah odprli v četrtek, 8. decembra 2022. Odprtja razstave so se udeležili ljubitelji čipk iz Društva Lipa Domžale in tudi nekateri drugi obiskovalci, ki si radi ogledajo končne umetnine nastale izpod prstov klekljaric.

Odprtje razstave je vodila Katarina Rus Krušelj, višja kustosinja, umetnine iz čipk pa sta predstavila Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale ter Marija Rupert, mentorica klekljaric. Nekaj besed je ob koncu razstave povedala tudi na novo izvoljena predsednica Sveta Krajevne skupnosti Simona Jenka Domžale Vera Banko.

 Kot je v uvodu dejala Katarina Rus Krušelj, danes lahko rečemo, da je sodobna klekljana čipka prerasla tradicionalne okvire, saj neustavljivo iskanje novih vzorcev in tehnik, barv in materialov ter novih načinov apliciranja pripoveduje o aktualnem doživljanju nekdanje kulturne dediščine še iz časa naših babic v novi preobleki: »V tem kontekstu nastaja tudi delo domžalske klekljarske skupine in njene mentorice, ki vsako leto v dogovoru s članicami pripravi tematski načrt z zaključkom v obliki društvene razstave, običajno tudi v sodelovanju z drugimi skupinami, ki delujejo v okviru Društva Lipa Domžale.«

Poudariti moramo njihove izvirne ideje kombiniranja čipk z naravnimi materiali, kot so slama, na razstavi je kar nekaj domžalskih slamnikov, v katere so umetnice vpletle svoje čipke, kombinirajo pa tudi svoje umetnine na steklo in kamen ter vnašajo čipke v druge kompozicijske elemente, kot so leseni okvirji, fotografije, slike.

Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale je v predstavitvi povedal nekaj besed o delovanju društva in o klekljaricah skupine Slamice, ki delujejo že skoraj štirinajst let. Dobijo se enkrat na teden, kjer ustvarjajo umetnine s kleklji. Tudi sam se je poskusil v klekljanju in ob tem ugotovil, da ni lahko obračati kleklje po blazinici, nabodeni z bucikami, zato naravnost občuduje delo gibkih in hitrih prstov, ki ustvarjajo enkratne umetnine. Čestital je vsem sodelujočim za razstavo.

DSC00395

Na razstavi v Menačenkovi domačiji so predstavljeni naslednji tematski sklopi: Čipka na slamniku je nastala ob svetovnem čipkarskem kongresu v Sloveniji s priložnostjo pokazati slovensko bogastvo v prepletu z lokalno dediščino.

Čipka na kamnu – vsaka klekljarica si je izbrala poseben kamen in zanj izdelala čipko v povezavi s potjo po Sloveniji od Triglava do Pirana, kot jo opevajo naši pesniki in pisatelji. Gautri, kovana čipka je domiselno okvirjanje čipkastih okenskih mrež, sicer namenjenih za umetno kovaštvo. V tej tematski seriji je poudarjen kontrast med filigransko izdelanimi čipkami ter težkostjo nekdanje obrti. V tematskem projektu Čipkasti kapniki so klekljarice občudovale skrivnostni podzemni svet, ki je ponudil raznolike motive.

DSC00371

Čipkasti motiv Mati in otrok predstavlja neizmerljivo ljubezen med otrokom in materjo. Seveda pa otroka ne bi bilo brez ljubezni med dvema, zato so med svoje motive vključile tudi zaljubljen par in celo družino.

Čipke skozi okence so s čipko okrašena okenca v svet, v katera so izdelovalke vstavile tisto, kar bi si želele večkrat videti: vnučkine prve korake in nasmeh, očetov avtoportret ali mater v mladih letih, kraj, ki bi ga želele obiskati.

DSC00368

Katarina Rus Krušelj se je s šopkom rož zahvalila vsem za izredne umetnine, šopek pa je prevzela mentorica klekljarske skupine Slamice Marija Rupert, ki se je ob tej priložnosti zahvalila za zgledno sodelovanje klekljaric. Povedala je še, da šele sedaj, ko je v Menačenkovi domačiji razstavo umetelno postavil Roman Kos vidi, koliko čipk se je nabralo po tematskih sklopih. Zahvalila se je vsem, ki so kakorkoli pripomogli k tej izjemni razstavi.

V nadaljevanju je nekaj besed spregovorila tudi novo izvoljena predsednica sveta Krajevne skupnosti Simona Jenka Domžale Vera Banko, ki je tudi pohvalila izredno razstavo in da njihova krajevna skupnost vedno rada priskoči na pomoč ob takšnih dogodkih.

DSC00449

V kulturnem programu so sodelovale citrarke in kitaristi Društva Lipa Domžale z mentorico prof. Damjano Praprotnik ter članica Literarnega krožka Janka Jerman.

V spremni besedi je višja kustosinja Katarina Rus Krušelj še zapisala: »Čipke so bile vedno okras vsakega plesa. Tokrat so se čipkarice v projektu Čipke plešejo plesa lotile na svoj način in pripravile bogat nabor plesnih motivov: silhuete plesnih parov, balerine v figuri piruete, elegantnega poklona in figur iz baleta Labodje jezero. In ko kleklji utihnejo, zaplešejo tudi čipke.«

DSC00426 01

Razstava je nastala v sodelovanju z Univerzo za tretje življenjsko obdobje, Društva Lipa Domžale. Pokrovitelj odprtja razstave: Vinska klet Vidmar Domžale. Razstava bo na ogled do 14. januarja 2023: od torka do petka od 10. do 12. ure ter od 17. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 12. ure, prazniki zaprto.

Video posnetek z odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00377

DSC00407

DSC00385

DSC00421

DSC00463

DSC00353 01

DSC00359

DSC00364

DSC00369

DSC00363

DSC00374