VIDEO: Božični koncert citrark in kitaristov Društva Lipa Domžale

Objavljeno .

S prejšnjo prvo nedeljo, ko smo obhajali Gospodov krst, se je v bogoslužnem letu začelo obdobje, ki ga imenujemo čas med letom. Lepota tega časa je v tem, da nas vabi živeti v vsakdanjem življenju pot svetosti, to je pot vere in prijateljstva z Jezusom, v katerem odkrivamo ter ga ponovno odkrivamo kot Učitelja in Gospoda, kot Pot, Resnico in Življenje za človeka. Druga nedelja med letom pa je nedelja verskega tiska.

DSC 0853

In na predvečer druge nedelje – nedelje verskega tiska, 13. januarja 2024, je v cerkvi svetega Martina po večerni sveti maši potekal tudi koncert citrark Sončnice in kitaristov Tempo Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, ki te dni zaključujejo božične koncerte, ki so jih imeli od božiča dalje po cerkvah. Sveto mašo je daroval dobski župnik Jure Ferlež. Citrarke in kitaristi so igrali in prepevali tudi med mašo, po maši pa je sledil še krajši božični koncert, kjer se je z veznim besedilom ter nekaj odpetimi božičnimi pesmimi predstavila mlada pevka Pia Kladnik, ki že nekaj let spremlja citrarke na njihovi koncertih. Citrarke in kitariste vodi citrarka in pevka prof. Damjana Praprotnik, božične koncerte po cerkvah pa izvajajo ob svoji deset letnici zelo plodnega delovanja.

DSC 0851

Mesec januar, v katerega smo vstopili, je med drugim tudi mesec verskega tiska. V vsaki družini naj bi imeli vsaj nekaj od verskega tiska, saj za duhovno rast dnevno časopisje ne zadošča, predvsem pa tam ne najdemo vsebin, ki jih za to področje našega življenja potrebujemo. Mnogi so tiskanim oblikam tiska že davno napovedovali konec, saj se vedno več stvari seli na svetovni splet. Naj bodo na spletu ali v papirnati obliki, bolj kot to je pomembno, da sploh kaj beremo in da beremo raznoliko, iz različnih virov, sicer lahko človek zelo hitro zapade v enostranske poglede, ki nas vodijo stran od resnice. Tudi verski tisk nam lahko pomaga, da vidimo in razmišljamo širše.

DSC 0874

V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. To Besedo lahko zahvaljujoč verskemu tisku pogosto prebiramo in premišljujemo v rednih tedenskih in mesečnih izdajah različnega verskega tiska. V Svetem pismu je zapisano: Vse preizkušajte, in kar je dobro, obdržite. (prim. 1 Tes 5,16-24). Tako naj bo tudi z našim prebiranjem verskega tiska. S tem ne mislimo, da bi bilo treba brati ves verski tisk, ki nam je na voljo. Pač pa imamo možnost, da lahko izbiramo med različnim verskim tiskom, ki nas utegne nagovoriti. In tako lahko, zahvaljujoč veliki množici avtorjev, preberemo marsikatero lepo misel, ki bo v nas odzvanjala. Preberemo pričevanja svetnikov, misijonarjev – ali pa nekoga izmed nas, ki je doživel nekaj lepega in to želi deliti z drugimi člani občestva. Ne pozabimo pa tudi na splošno informiranost občestva. Kot se spomnimo, ni bilo vedno tako enostavno priti do verskega tiska. Še 50 let nazaj so bili prejemniki verskega tiska »zaznamovani«, večkrat pa tudi na različne načine šikanirani zaradi izkazane vere in branja verskega tiska. Hvala Bogu, temu zdaj ni več tako, zato toliko rajši vzemimo v roke svoj priljubljeni verski tisk. In nič nam ne preprečuje, da ne bi tudi svojih občutkov, doživetij ali pričevanja opisali v članku ter ga poslali v uredništvo verskega časopisa, revije ali župnijskega lista. Uredniki in bralci nam bodo hvaležni!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar