Amsterdam družno obiskali Društvi Lipa Domžale in Most Ajdovščina

Objavljeno .

amsterdam2016 3Prijateljske vezi med Univerzama za tretje življenjsko obdobje lipa Domžale in Most Ajdovščina so se še poglobile na skupnem potovanju po Nizozemski, deželi rož.

Že na poti smo obiskali nemško srednjeveško mestece Rothenburg, kjer je služboval Primož Trubar. Na Nizozemskem pa smo si ogledali borzo cvetja v Aalsmerju, noro koliko vrst in barv v množici palet, se povzpeli na 180 metrov visoki razgledni stolp v pristaniškem mestu Rotterdam, pogledali evropsko sodišče in parlament v Den Haagu. Poleg tega smo se sprehodili ob Severnem morju in po čudovitem parku tulipanov Keukenhof.

Obiskali smo vasico Zaanse schans, kjer Holandci prikazujejo svojo nacionalno tradicijo – izdelavo lesenih cokel, pridelavo odličnih sirov in mletje na znamenitih mlinih na veter.

Največ časa smo se zadržali v Amsterdamu, neke vrste severnih Benetkah. Ogromno mesto je prepredeno s kanali, množico mostov in vse zgradbe, kraljeva rezidenca, trgovske, obrtniške, cerkvene kot tudi bivanjske, so zidane na lesenih pilotih. Vožnja z ladjico po kanalih je bila zato izredno doživetje, prav tako ogled brusilnice diamantov, po katerih Amsterdam tudi slovi. Individualno smo si ogledali še nacionalni Rijks muzej, Van Goghov muzej ali muzej Heineken piva, ali pa smo se samo sprehodili po živahnih trgih in mostičkih.

Jožica Polanec je celotno popotovanje enkratno vodila in dopolnila videno z izjemno mnogo zgodovinskimi, tehničnimi in etnološkimi zanimivostmi. Zadovoljni, polni novih spoznanj in lepot, smo se po dolgi nočni vožnji vrnili v Domžale in Ajdovščino.

Fotografije si lahko ogledate tudi na https://plus.google.com/photos/ (kliknite TUKAJ)

Tekst: Zlatka Levstek
Fotografije: Marjan Levstek