Obisk Sončkov iz vrtca Dominik Savio

Objavljeno .

Obisk Sončkov iz vrtca Dominik SavioPri etnologiji smo se zadnje čase posvečale ugankam, izštevankam, nazadnje še šaljivim vprašanjem, npr.: »Kaj je zeleno in sedi v kotu? Užaljena kumarica« , nam je razložila naša mentorica dr. Ana Vrtovec Beno. Izštevanke in uganke so velikokrat namenjene otrokom, da se z igro in rimo naučijo česa novega. Zato smo jih povabile k nam.

Danes je bil spet naš, »etnološki« torek, in veselile smo se napovedanega obiska malčkov, starih med štiri in pet let iz skupine Sončki vrtca Dominik Savio. Odločile smo se, da jih naučimo imena prstov in izštevanko.

Otroci so prišli počasi, radovedno, mogoče jih je bilo malo strah, a so se hitro odtajali, še posebej, ko smo jim povedale, da je to »šola za babice«. Prisluhnili so najprej uganki, ki jo je zastavila z besedo in pantomimo rok Manica:

Pet sinov iz ene hiše, pa se vsak drugače piše.

Počasi so otroci le uganili, da so to prsti.

Jožica jih je učila prste poimenovati, mentorica Ana pa je obenem risala roko na tablo:

Palec, ki je prvi, kazalec, ki pokaže, sredinec, ker je na sredi roke, prstanec, ki nosi prstane, in mezinec, ki je najmanjši.

Otroci so zelo hitro ponavljali za Jožico in si zapomnili vsa imena.

Na vrsto je prišel najtežji del, izštevanka. Majda, ki nam je vsem že prej povedala dolenjsko različico, je otroke počasi in kot bi povedala zgodbo, naučila tudi to, vsem manj znano izštevanko:

Ta je v vodo padel, (palec)
ta ga je ven izvlekel, (kazalec)
ta ga je preoblekel, (sredinec)
ta je šel mami povedat naj čajčka skuha, (prstanec)
ta falot pa je čajček popil. (mezinec)

Otroci so neizmerno uživali, nekdo je priredil besedilo: namesto v vodo padel, je povedal, da se je potunkal. Tudi otroci so nas naučili izštevanko:

Pikica in Tonček,
sta lizala bombonček,
bombonček se stopi
in Pikica si ti.

Otroci so zapeli pesmico o sončku, ki nas boža…potem pa oddrobencljali še k angleščini.

Manica Perdan Ocepek