Unicefova punčka našla svoj dom v Trzinu

Objavljeno .

Špela Živa

S posvojitvijo punčke iz cunj ste pomagali rešiti otroško življenje. HVALA !

To pretresljivo sporočilo je v trenutku, ko smo ga prejeli, spletlo sodelovanje med Unicefovimi prostovoljkami iz domžalske Lipe in našim turističnim društvom Kanja.

Domžalske prostovoljke že vrsto let izdelujejo prelepe punčke iz cunj, poimenovane po pravljičnih junakih, kot so Rdeča kapica, Janko in Metka, Pika Nogavička, Špela Marjanca ... Vsaka pa ima priloženo tudi dopisnico, s katero donator sporoči izdelovalki, kje je punčka našla svoj dom.

Špela Marjanca ga je našla v Trzinu, kjer ima zdaj častno mesto v vitrini v avli Centra Ivana Hribarja.

Punčka iz cunj pa zdaj ni več samo tradicionalna igrača revnejših otrok, saj simbolizira tudi kampanjo, s katero se nabirajo sredstva za cepljenje otrok. Za vsako donacijo 20 evrov prejme donator punčko iz cunj, s tem prispevkom pa omogoči, da je v eni od držav v razvoju en otrok cepljen proti šestim nalezljivim otroškim boleznim – otroški paralizi, oslovskemu kašlju, davici, ošpicam, tuberkulozi in tetanusu.

Sredi decembra smo imeli v Trzinu razstavo punčk iz cunj, ki je bila na ogled žal zgolj dva dneva, njenega odprtja pa se je udeležil tudi župan Peter Ložar; izrazil je zadovoljstvo, da je ta posebna razstava prispela tudi v Trzin, in ob tem kupil dve punčki. Boris Lukner in Jože Petrič sta kupila tri punčke in z njimi razveselila tri trzinske deklice, eno punčko iz cunj, Špelo Marjanco, pa je, kot rečeno, kupilo tudi naše turistično društvo.

Prijetno dopoldne, na katerem je o projektu Punčka iz cunj spre- govoril tudi predsednik društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar, so z odličnim nastopom popestrile domžalske citrarke.

Razstavljene punčke iz cunj so s svojo ljubkostjo vabile k dobrodelnemu nakupu.

Dunja Špendal, foto: Zinka Kosmač

Povzeto: SPEV glasilo občine Trzin, januar 2019.
Mirjana Kavčič