Zgodovina in kultura ljudstev

"Mi - imamo se fajn.." v študijskem krožku zgodovina in kultura ljudstev.

Naša skupna pot se je začela daljnega šolskega leta 2003/2004, ko smo se prvi torek v oktobru dobili ter si z rahlim nezaupanjem zrli v oči z vprašanji: >Kdo si, kaj se bomo učili?<. Led je bil kmalu prebit in hitro smo si začrtali  pot spoznavanja tujih kultur in ljudstev. Izbrali smo si območje celotne Azije, znotraj katere smo si do danes pogledali že dobršen kos zgodovin in kultur ljudstev številnih držav. Sprehajali smo so od Turčije, Palestine, Izraela, Jordanije, Sirije, Libanona do držav Arabskega polotoka, se ustavili v Iraku, Iranu, Afganistanu, Pakistanu, Indiji ter Bangladešu.
Mogoče zveni suhoparno, ko naštevam vsa imena, toda udeleženci krožka bi morda trdili ravno obratno. Naš koncept je namreč tak, da si pogledamo zgodovino države od začetka njenih civilizacij do danes. Pri tem si zmeraj najdemo čas, da se ustavimo in si poskusimo orisati način življenja drugih ljudstev, skušamo razumeti njihovo vero, običaje, šege, ogledamo si praznike, arhitekturne in druge umetnostno zgodovinske spomenike. Vedno nas zanima, kako izgleda življenje v (nam nepoznani) družbi, kakšne sorodstvene sisteme prakticirajo, itd. Veliko časa namenimo tudi spoznavanju različnih veroizpovedi -  treh najbolj znanih monoteističnih ver: krščanske, židovske in islamske vere ( jaz bi tu omenila še zoroastrizem) ter seveda politeistične vere: hinduizem, budizem, sikhizem, taoizem, animizem, itd..

Marsikdaj nas pri razumevanju določenih teoloških konceptov malce zanese in takrat se radi sprehajamo po robu znanosti ter špekuliramo glede odgovorov na vprašanja znanosti in teologije. Ampak tako si predavanja naredimo še bolj zanimiva in zabavna.

Študijski krožek se tudi odlično vklaplja v program potovanj Društva Lipa. Kot vemo, vsako leto društvo organizira potovanje v bolj eksotične kraje. In čeprav ne moremo vedno vsi iti z njimi, so udeleženci skupine vedno zraven. Če ne osebno, pa kasneje z neštetimi vprašanji, ko nam predstavljajo svoje občutke in fotografije s potovanj po Turčiji, Egiptu in Sinajskem polotoku, Mehiki, itd. Tudi mi si pri predstavitvi zgodovine in kultur ljudstev velikokrat pomagamo z videoposnetki, s pomočjo katerih lažje na vizualen način spoznavamo in poskusimo razumeti drugačen način življenja ljudi. Tako podiramo stereotipe o posameznih ljudstvih ali deželah.

Skupina se je na začetku dobivala vsak torek, od šolskega leta 2006/2007 dalje pa se dobivamo ob četrtkih in sicer od 16. do 17.30. ure. Skupina šteje od 23 do 25 udeležencev.

Mentorica krožka:
Mateja Prosen,
univ.dipl. sociologinja kulture
prof. umetnostne zgodovine
univ.dipl.etnologinja in kulturna antropologinja

Na sliki: na izletu v Egiptu