Pregledna razstava Punčk iz cunj

Objavljeno .

Punčke iz cunj - Lipa DomžaleV četrtek, 9. junija, je bila v Desnem atriju ljubljanske Mestne hiše otvoritev prodajne razstave "Posvoji punčko in reši otroka".

Punčka iz cunj je igrača,  ki je poznana v vseh kulturah sveta. Marsikateremu otroku je že v preteklosti predstavljala družbo, danes pa simbolizira otroka iz države v razvoju, ki potrebuje našo pomoč. S projektom  UNICEF zbira sredstva za cepljenje otrok proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paralizira, tuberkuloza in tetanus) v državah v razvoju. S projektom Punčka iz cunj smo v preteklih letih samo v Sloveniji rešili več kot 17.000 otrok.

Pri tem  uspešno sodelujemo tudi Lipine prostovoljke s cca 2500 punčkami v dvanajst letnem delovanju.

Namesto besed nas je v uvodu pozdravila glasba Siran in Omida iz Irana ter Mostafe iz Egipta. Omid in Siran trenutno živita v Azilnem domu v Logatcu. Prepotovala sta dolgo pot, polno nevarnosti, o kateri smo brali v časopisih in gledali po televiziji, zato, da bi lahko počela tisto, po čemer ju kliče njuno srce: ustvarjala glasbo. V deželi, od koder prihajata, je to prepovedano. Tako je njima in mnogim drugim otrokom in družinam na begu pred vojno in preganjanji, Azilni dom v Logatcu postal novi dom. UNICEF in druge humanitarne organizacije jim pomagajo, da njihov novi dom postane še bolj domač,.... V Logatcu nastajajo tudi UNICEF-ove  Punčke iz cunj; nekatere med njimi so tudi razstavljene na današnji razstavi. Ob pomoči UNICEF-ovih prostovoljk so jih naredili begunci iz Azilnega doma, sodelovali so tudi otroci.

Prireditev je v uvodnem nagovoru pozdravil tudi izvršni direktor Slovenske fundacije za UNICEF, Tomaž Bergoč. Orisal je potek in velik pomen UNICEF-ovega programa "Posvoji punčko in reši otroka", zahvalil se je vsem ki kakor koli prispevajo k uresničevanju programa, še posebno pa zahvala velja  "prostovoljkam, izdelovalkam Punčk iz cunj".

UNICEF je letos pomagal cepiti otroke v Siriji, osredotočili so se predvsem na tiste, na obleganih in težko dostopnih območjih, ki še nikoli niso bili cepljeni. V Jemnu je bilo januarja 2,4 milijona otrok cepljenih proti ošpicam in rdečkam, v aprilu pa 4,6 milijona otrok proti otroški paralizi. V Libijo je UNICEF letos dostavil 1,5 milijona cepiv.  V Pakistanu je cepiva proti otroški paralizi prejelo več kot 36 milijonov otrok. Med leti 2014 in 2015 pa je kampanja cepljenja proti ošpicam dosegla več kot 23 milijonov otrok v Iraku, Siriji in Jemnu.

Kljub velikemu napredku na področju precepljenosti otrok pa približno 22,3 milijona otrok do enega leta starosti še vedno ni cepljenih, to pomeni, da vsak peti otrok na svetu še vedo nima dostopa do cepljenja.

V imenu MOL-a je prisotne pozdravila Mateja Veble, strokovna sodelavka Mestne uprave na Oddelku za kulturo v Galeriji Kresija. Uvodoma je opravičila  župana Zorana Jankovića in posredovala njegove iskrene pozdrave, zahvalo prostovoljkam in čestitke za tako prijetno prireditev v Mestni hiši. Moderator, nadarjen srednješolec in bodoči študent na AGRTF, Aleš Ljoljo, se je govorcema zahvalil in predstavil nastopajoče v glasbenem, pevskem in plesnem programu prireditve: Ula Ložar, prva slovenska predstavnica na otroški Evroviziji, je zapela pesem, s katero nas je zastopala na Malti "Nisi sam". Flora Krampač, ki igra klavir, pleše step in poje, pri tem pa je ne ustavi niti dež, zapela je "Singing in the rain". Lara Grbić, talentirana glasbenica, je zapela pesem "Lips are moving". Plesni nastop Plesne šole Mojce Horvat, "step ples s Punčkami iz cunj".

Na koncu naj povem, da nas je UNICEF, pred otvoritvijo razstave, povabil na enourni vodeni izlet z ladjico po Ljubljanici. Bilo je lepo, 40 prostovoljk ni niti dež motil pri druženju.

Nekaj vtisov v foto galeriji:


Fotografije so dosegljive tudi na https://picasaweb.google.com/mirjana.kavcic/6296513757234966513

Besedilo : M. Kavčič
Foto:      M. Paternoster