Kuhamo in pečemo

Iz roda v rod ....

Začelo se je s - kruhom. Tako domače, omamno zadiši, kjer ga pečejo. Kje so časi naših mam, babic, ki so navsezgodaj zamesile testo v nečkah, zakurile v krušni peči in je vsa hiša zadišala, ko so veliki zlato zapečeni hlebci romali v shrambo? Mi pa smo šli v svet s trebuhom za kruhom, hodili v šole, da bi prišli do boljšega kruha, nekateri so okusili grenki kruh tujega gospodarja, drugi so tolkli revščino, da niso imeli niti za kruh. V razmišljanje se prikrade spomin na rano otroštvo, ko je mama spekla štručko za god, botra je prinesla veliko pleteno štruco za družino, nato pa nesla novorojeno "štručko" h krstu.

Pogovor o kruhu nas je vzpodbudil, da smo pripravile tečaj o naših praznikih in dobrotah, ki so jih pekle naše mame in babice. Za krst, god, dober začetek, prvi šolski dan smo pekli pleteno štruco. Božični čas ni samo čas potic, najprej mora biti na mizi poprtnik, ki ga mora poskusiti vsa družina, dali so ga tudi živalim in seveda vsem obiskovalcem. Stara modrost uči, da moraš od božiča do treh kraljev poskusiti devet poprtnikov ali drugih kruhovih dobrot, da boš celo leto zdrav in močan. Za tepežni dan naj dobijo otroci vsaj "tičke". Nekoč so kmetje konec jeseni odpravili pastirje z majhnimi kruhki "vahtiči". Pekli smo še ajdov kruh z orehi in ržen kruh, zamešen s krompirjem.

Za pusta se vsaka gospodinja rada postavi s krofi, rahlimi, s širokimi svetlimi venčki, in z lahkimi  flancati. Tudi to umetnost smo zlahka obvladale. Za debeli četrtek sta na mizi ocvirkova potica in šarkelj, za vitkost in lepoto pa dietne lepinje s čičeriko.

Človek pa ne živi samo od kruha, treba je tudi kuhati. Ena najbolj znanih jedi po vsej Sloveniji so gotovo štruklji. Veliko vrst jih je. Vsaka gospodinja jih kuha. Izmenjale in preizkusile smo kar nekaj receptov. Saj veste: "Štruklji, štruklji, dobra jed, take nima celi svet..." Skuhale smo vzhajane štruklje s čebulo in orehi in gluhe štruklje s prilogo.
Naša srečanja so tudi prijetno druženje, sproščen pogovor. Včasih se kar zaiskri od duhovite domislice in zdravega smeha. Razidemo se ne samo z novimi recepti, temveč tudi prijetno razpoložene in na poseben način povezane med seboj.

Ostalo je še kup jedi, ki bi jih rade poskusile. Najprej bo to belokranjska pogača. Naša tradicionalna hrana je včasih preveč mastna, kalorična, zato se bomo naučile, kako prirediti recepte za zdrav način življenja. Predstavile bomo jedilnike za zdravo kosilo s poudarkom na živilih, pridelanih doma. Živimo v tako lepem in čistem okolju kot nikjer na svetu. Varujmo in ohranimo ga za svoje vnuke.

Ivan Cankar je zapisal: "Zemlja rodi, neutrudna mati: sedemdesetkrat sedem sinov je že pokopala, vnuki pa sesajo na  njenih prsih. Ljudje, svatje, za nas vse je miza pogrnjena."

Majda Gnidovec