Računalniška šola

Računalnik nam danes lahko prihrani veliko časa in denarja, tudi v naših domovih in pri vsakodnevnih opravilih ter obveznostih. Lahko ga uporabljamo za pisanje pisem in drugih tekstov, vodenje družinskih ali osebnih financ, v pomoč nam je pri planiranju stroškov in različnih dogodkov ali vodenju evidenc, v gospodinjstvu in tudi kot pomočnika pri naših hobijih. Z njim obdelujemo fotografije, ki smo jih posneli na družinskih izletih ali počitnicah, rišemo, poslušamo glasbo, gledamo filme itd. Povezava v svetovno računalniško omrežje pa nam omogoča hiter dostop do različnih informacij v vsakem trenutku. Preko interneta lahko danes komuniciramo s prijatelji in znanci po vsem svetu, kupujemo, rezerviramo kino ali gledališko vstopnico, plačujemo račune in položnice, oddajamo dohodnino, podaljšujemo veljavnost dokumentov in še veliko drugega.

Da je znanje uporabe računalnika danes postalo potreba, se zavedamo tudi v Društvu Lipa. Zato smo v sodelovanju z Računalniškim svetovanjem, Viljem Žener s.p. iz Kranja že v sezoni 2005/2006 pričeli z izvajanjem različnih vrst računalniškega izobraževanja v prostorih našega društva. V začetku smo organizirali tečaje, ki so obsegali Osnove okolja Windows in interneta ter pisanja in oblikovanja besedil. V letu 2006/2007 pa smo pričeli s posebno obliko izobraževanj - računalniško šolo, ki je prilagojena potrebam slušateljev v tretjem življenjskem obdobju, ki še nimajo nikakršnih računalniških izkušenj. Okvirna vsebina programa, ki traja 60 šolskih ur in je razdeljen v tedenske sklope po tri šolske ure, zajema osnove dela z računalnikom, internet z elektronsko pošto in programi za neposredno komunikacijo, pisanje in oblikovanje teksta, zajemanje fotografij iz digitalnih fotoaparatov in njihovo obdelavo in še marsikaj drugega. Celoten potek in način dela sproti prilagajamo željam, potrebam in napredku udeležencev. Vsak udeleženec prejme tudi gradivo, lasten e-poštni račun in registracijo v storitev MSN Messenger. Na zaključku za spomin naredimo tudi nekaj fotografij.

Poleg računalniške šole organiziramo tudi "osvežitvene" tečaje za udeležence, ki imajo že nekaj prakse pri delu z računalnikom, naprednejšim uporabnikom, ki jih zanimajo elektronske preglednice, zahtevnejša obdelava in oblikovanje tekstov ali grafičnih predstavitev pa so namenjeni tudi tečaji programov Excel, Word ali Powerpoint.

Naša računalniška druženja potekajo v prijetnem in sproščenem vzdušju, saj združujemo prijetno s koristnim.

Vili Žener

Lipa Domžale,l. 722 66 70, GSM: 041 727 873 - Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.